OnAlert
No Result
View All Result
  • ΑΡΧΙΚΗ
  • ΕΛΛΗΝΟΤΟΥΡΚΙΚΑ
  • ΕΛΛΑΔΑ
  • ΚΟΣΜΟΣ
    • ΚΥΠΡΟΣ
    • ΤΟΥΡΚΙΑ
  • ΝΑΤΟ
    • ΣΥΝΕΝΤΕΥΞΕΙΣ
  • ΜΙΣΘΟΙ – ΣΥΝΤΑΞΕΙΣ
  • ΕΝΟΠΛΕΣ ΔΥΝΑΜΕΙΣ
    • ΥΕΘΑ
    • ΓΕΕΘΑ
    • ΓΕΣ
    • ΓΕΝ
    • ΓΕΑ
  • ΕΞΟΠΛΙΣΜΟΙ
  • ΑΠΟΨΗ
  • ΣΑΝ ΣΗΜΕΡΑ
OnAlert
  • ΑΡΧΙΚΗ
  • ΕΛΛΗΝΟΤΟΥΡΚΙΚΑ
  • ΕΛΛΑΔΑ
  • ΚΟΣΜΟΣ
    • ΚΥΠΡΟΣ
    • ΤΟΥΡΚΙΑ
  • ΝΑΤΟ
    • ΣΥΝΕΝΤΕΥΞΕΙΣ
  • ΜΙΣΘΟΙ – ΣΥΝΤΑΞΕΙΣ
  • ΕΝΟΠΛΕΣ ΔΥΝΑΜΕΙΣ
    • ΥΕΘΑ
    • ΓΕΕΘΑ
    • ΓΕΣ
    • ΓΕΝ
    • ΓΕΑ
  • ΕΞΟΠΛΙΣΜΟΙ
  • ΑΠΟΨΗ
  • ΣΑΝ ΣΗΜΕΡΑ
No Result
View All Result
OnAlert
No Result
View All Result
Home ΝΑΤΟ

Τουρκία: Τι ζητάει από Σουηδία και Φινλανδία για να επιτρέψει την ένταξή τους στο NATO

26/05/2022 - 09:06
Καλίν
Share on FacebookShare on Twitter

Η Τουρκία δεν θα δώσει τη συγκατάθεσή της στην ένταξη της Σουηδίας και της Φινλανδίας χωρίς να έχει αποσπάσει «συγκεκριμένα μέτρα» από τις χώρες αυτές σε σχέση με τις ανησυχίες για την ασφάλειά της, προειδοποίησε χθες ανώτερος αξιωματούχος της τουρκικής προεδρίας.

Ο Ιμπραήμ Καλίν, εκπρόσωπος της τουρκικής προεδρίας και στενός συνεργάτης του προέδρου Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν, δέχθηκε χθες τις αντιπροσωπείες των διπλωματών των δύο χωρών που εστάλησαν στην Τουρκία για να προσπαθήσουν να πείσουν την Άγκυρα, η οποία αντιτίθεται στην ένταξή τους στην Ατλαντική Συμμαχία.

«Είπαμε ξεκάθαρα στους συνομιλητές μας ότι η διαδικασία (της ένταξής τους στο ΝΑΤΟ) δεν μπορεί να προχωρήσει μέχρι να ικανοποιηθούν οι ανησυχίες για την ασφάλεια της Τουρκίας, με συγκεκριμένα μέτρα και μέσα σε καθορισμένο χρονοδιάγραμμα», δήλωσε στο τέλος των συζητήσεων. Η συνάντηση διήρκησε πέντε ώρες.

«Οι συνομιλητές μας έλαβαν γνώση και πλέον θα διαβιβάσουν (την έκθεσή τους) στις κυβερνήσεις τους. Θα συνεχίσουμε τις συνομιλίες όταν θα λάβουμε τις απαντήσεις τους στα αιτήματά μας», δήλωσε ο Καλίν. Η Τουρκία κατηγορεί τις σκανδιναβικές χώρες, ιδιαίτερα τη Σουηδία, η οποία έχει μεγάλη κοινότητα Τούρκων εξόριστων, ότι προσφέρει καταφύγιο σε Κούρδους μαχητές του PKK, του Εργατικού Κόμματος του Κουρδιστάν, το οποίο θεωρεί τρομοκρατική οργάνωση.

Οι αξιώσεις της Άγκυρας

Καταγγέλλει επίσης την παρουσία υποστηρικτών του ιεροκήρυκα Φετουλάχ Γκιουλέν, τον οποίο θεωρεί ύποπτο ότι ενορχήστρωσε την απόπειρα πραξικοπήματος τον Ιούλιο του 2016. Η Άγκυρα ζητεί σήμερα από τις δύο χώρες να «κάνουν συγκεκριμένα βήματα» όσον αφορά «την παρουσία τρομοκρατικών οργανώσεων σε επίπεδο οργανωτικό, οικονομικό και μέσων ενημέρωσης», πρόσθεσε ο Καλίν.

Ο εκπρόσωπος επανέλαβε επίσης τα αιτήματα της Άγκυρας για την έκδοση προσώπων που συνδέονται, κατά την άποψή της, με το PKK ή το κίνημα του Γκιουλέν. Ο Καλίν δήλωσε επίσης «αισιόδοξος» σε σχέση με την άρση των περιορισμών που επιβλήθηκαν από τη Στοκχόλμη στις εξαγωγές όπλων προς την Άγκυρα, που υιοθετήθηκαν τον Οκτώβριο του 2019 μετά μια τουρκική στρατιωτική επιχείρηση στη Συρία.

«Παρατηρήσαμε μια θετική στάση» στο θέμα αυτό, δήλωσε, κρίνοντας ότι «δεν ενδείκνυται να επιβάλλονται κυρώσεις μεταξύ συμμάχων». «Δεν μας πιέζει ο χρόνος. Είναι απαράδεκτο για εμάς να βλέπουμε ορισμένες διαδικασίες να αγνοούνται και να βιαζόμαστε», πρόσθεσε.

Με πληροφορίες από: ΑΠΕ – ΜΠΕ / Φωτογραφία αρχείου Reuters

Tags: NATOΕΡΝΤΟΓΑΝΠΟΛΕΜΟΣ ΣΤΗΝ ΟΥΚΡΑΝΙΑΡΩΣΙΑΣΟΥΗΔΙΑΤΟΥΡΚΙΑΦΙΝΛΑΝΔΙΑ

Related Posts

Eurofighter
ΕΞΟΠΛΙΣΜΟΙ

Eurofighter στην Τουρκία: Το 2030 η παράδοση των πρώτων μαχητικών – Θα ενσωματώνουν Meteor και τουρκικά πυρομαχικά

16/12/2025 - 11:32
Steel Dome
ΕΞΟΠΛΙΣΜΟΙ

Steel Dome: «Με 100 συστήματα αεράμυνας ενισχύεται ο τουρκικός θόλος το 2026 – Θα έχει AI και συστήματα EW

15/12/2025 - 11:21
Ερντογάν - Πούτιν
ΤΟΥΡΚΙΑ

Ερντογάν μετά τη συνάντησή του με τον Πούτιν: «Η ειρήνη δεν απέχει πολύ»

13/12/2025 - 13:42

Διαβάστε Επίσης

Σαν σήμερα: Το 1920 ο Κωνσταντίνος Α’ αποκαθίσταται ως Βασιλιάς των Ελλήνων

Ο Τραμπ πιέζει την Ουκρανία να «κινηθεί γρήγορα» στις διαπραγματεύσεις «πριν η Ρωσία αλλάξει γνώμη»

Δανία: Ρίχνει την ευθύνη για δύο κυβερνοεπιθέσεις σε ομάδες που συνδέονται με το ρωσικό κράτος

SAMP/T NG: Νέες δοκιμαστικές βολές σε Ιταλία και Γαλλία – Το 2026 και 2027 οι παραδόσεις

S-400: Ουκρανικά drones έπληξαν δύο εκτοξευτές του ρωσικού συστήματος αεράμυνας [vid]

Γεραπετρίτης σε Βρετανή ΥΠΕΞ: «Οι αμυντικές συμφωνίες με τρίτες χώρες δεν πρέπει να στρέφονται εναντίον συμμάχων χωρών»

Η Ρωσία προετοιμάζεται για επαφές με τους Αμερικανούς για την Ουκρανία – «Στα τάρταρα» οι σχέσεις με τις ΗΠΑ

Oreshnik: Στη Λευκορωσία από χθες ο ρωσικός υπερηχητικός πύραυλος, ανακοίνωσε ο Λουκασένκο

Top News

Γιώργος Μαζωνάκης: «Ο εκβιασμός ξεκίνησε από επιχειρηματία νυχτερινών κέντρων» αποκαλύπτει ο δικηγόρος του

Ο Θανάσης Βισκαδουράκης συγκινεί: «Δεν με αγκάλιασε κάποιος να μου πει ποιο είναι το καλό και το κακό»

Ο Διαμαντής Καραναστάσης πιάστηκε να οδηγεί ενώ είχε καταναλώσει αλκοόλ πάνω από το όριο - Του πήραν το δίπλωμα και «έφαγε» πρόστιμο 350 ευρώ

Γεωργιάδης: Σε φρενίτιδα η Κωνσταντοπούλου γιατί φοβάται ένα κόμμα Τσίπρα και ένα κόμμα με Καρυστιανού

OnAlert

ΜΗΤ
Αριθμός Πιστοποίησης Μ.Η.Τ.242057

© 2023 OnAlert

  • Όροι χρήσης
  • Πολιτική απορρήτου
  • Ταυτότητα
  • Επικοινωνία

No Result
View All Result
  • ΑΡΧΙΚΗ
  • ΕΛΛΗΝΟΤΟΥΡΚΙΚΑ
  • ΕΛΛΑΔΑ
  • ΚΟΣΜΟΣ
    • ΚΥΠΡΟΣ
    • ΤΟΥΡΚΙΑ
  • ΝΑΤΟ
    • ΣΥΝΕΝΤΕΥΞΕΙΣ
  • ΜΙΣΘΟΙ – ΣΥΝΤΑΞΕΙΣ
  • ΕΝΟΠΛΕΣ ΔΥΝΑΜΕΙΣ
    • ΥΕΘΑ
    • ΓΕΕΘΑ
    • ΓΕΣ
    • ΓΕΝ
    • ΓΕΑ
  • ΕΞΟΠΛΙΣΜΟΙ
  • ΑΠΟΨΗ
  • ΣΑΝ ΣΗΜΕΡΑ

ΜΗΤ
Αριθμός Πιστοποίησης Μ.Η.Τ.242057

© 2023 OnAlert