Τσαβούσογλου: «Δεν έχει νόημα να αποκαταστήσουμε τις συνομιλίες με τη Φινλανδία και τη Σουηδία»

Ο Τούρκος υπουργός Εξωτερικών Μεβλούτ Τσαβούσογλου δήλωσε σήμερα πως, μετά τις διαμαρτυρίες που πραγματοποιήθηκαν αυτό το μήνα στη Στοκχόλμη, «δεν έχει νόημα» να πραγματοποιηθεί μια τριμερής συνάντηση με τη Σουηδία και τη Φινλανδία για να συζητηθούν τα αιτήματά τους για ένταξη στο ΝΑΤΟ.

Μιλώντας σε συνέντευξη Τύπου, ο Τσαβούσογλου δήλωσε επίσης ότι δεν υφίσταται πρόταση να αξιολογηθούν χωριστά οι υποψηφιότητες της Σουηδίας και της Φινλανδίας.

Ο Σουηδός πρωθυπουργός Ουλφ Κρίστερσον έχει δηλώσει πως η χώρα του θέλει να αποκαταστήσει το διάλογο με την Τουρκία για το ΝΑΤΟ «το ταχύτερο δυνατό». «Δεν υπάρχει άλλο θέμα εθνικής ασφάλειας πιο σημαντικό από το γεγονός ότι εμείς, μαζί με τη Φινλανδία, να γίνουμε γρήγορα μέλη του NATO», δήλωσε ο Κρίστερσον.

Η Άγκυρα ανέβαλε επ’ αόριστον μια συνάντηση που είχε προγραμματιστεί για τις αρχές Φεβρουαρίου με τη Σουηδία και τη Φινλανδία σχετικά με τη διαδικασία ένταξης των δύο σκανδιναβικών χωρών στο ΝΑΤΟ, μετά τις αντιτουρκικές διαδηλώσεις που έγιναν το περασμένο Σαββατοκύριακο στη Στοκχόλμη, στη μια εκ των οποίων ένας ακροδεξιός πολιτικός έκαψε αντίγραφο του Κορανίου κοντά στην τουρκική πρεσβεία..

Με πληροφορίες από: ΑΠΕ – ΜΠΕ / Φωτογραφία αρχείου Reuters