OnAlert
No Result
View All Result
  • ΑΡΧΙΚΗ
  • ΕΛΛΗΝΟΤΟΥΡΚΙΚΑ
  • ΕΛΛΑΔΑ
  • ΚΟΣΜΟΣ
    • ΚΥΠΡΟΣ
    • ΤΟΥΡΚΙΑ
  • ΝΑΤΟ
    • ΣΥΝΕΝΤΕΥΞΕΙΣ
  • ΜΙΣΘΟΙ – ΣΥΝΤΑΞΕΙΣ
  • ΕΝΟΠΛΕΣ ΔΥΝΑΜΕΙΣ
    • ΥΕΘΑ
    • ΓΕΕΘΑ
    • ΓΕΣ
    • ΓΕΝ
    • ΓΕΑ
  • ΕΞΟΠΛΙΣΜΟΙ
  • ΑΠΟΨΗ
  • ΣΑΝ ΣΗΜΕΡΑ
OnAlert
  • ΑΡΧΙΚΗ
  • ΕΛΛΗΝΟΤΟΥΡΚΙΚΑ
  • ΕΛΛΑΔΑ
  • ΚΟΣΜΟΣ
    • ΚΥΠΡΟΣ
    • ΤΟΥΡΚΙΑ
  • ΝΑΤΟ
    • ΣΥΝΕΝΤΕΥΞΕΙΣ
  • ΜΙΣΘΟΙ – ΣΥΝΤΑΞΕΙΣ
  • ΕΝΟΠΛΕΣ ΔΥΝΑΜΕΙΣ
    • ΥΕΘΑ
    • ΓΕΕΘΑ
    • ΓΕΣ
    • ΓΕΝ
    • ΓΕΑ
  • ΕΞΟΠΛΙΣΜΟΙ
  • ΑΠΟΨΗ
  • ΣΑΝ ΣΗΜΕΡΑ
No Result
View All Result
OnAlert
No Result
View All Result
Home ΝΑΤΟ

«Βόμβα» Reuters: Η Τουρκία πίεσε το NATO για ήπιες αντιδράσεις κατά της Λευκορωσίας

27/05/2021 - 21:39
Ερντογάν
Share on FacebookShare on Twitter

Σε ένα αποκαλυπτικό δημοσίευμα για τις εξελίξεις με τη Λευκορωσία προχώρησε το ειδησεογραφικό πρακτορείο Reuters, καθώς σύμφωνα με το ρεπορτάζ, που επικαλείται δύο διπλωματικές πηγές, η Τουρκία άσκησε πιέσεις στoυς συμμάχους της στο ΝΑΤΟ, προκειμένου να κάνει ηπιότερη την επίσημη αντίδραση κατά της Λευκορωσίας, για την υπόθεση της «κρατικής αεροπειρατείας» του αεροσκάφους της Ryanair.

To NATO εξέδωσε μια δήλωση δύο παραγράφων την Τετάρτη (26.05.2021), καταδικάζοντας την αναγκαστική προσγείωση της πτήσης της Ryanair με σκοπό τη σύλληψη του δημοσιογράφου Ρομάν Προτάσεβιτς, αλλά δεν περιελάμβανε κυρώσεις για τις οποίες πίεζαν οι χώρες της Βαλτικής και η Πολωνία.

Η δήλωση ήταν επίσης λιγότερο αυστηρή από τις δημόσιες παρατηρήσεις του γενικού γραμματέα του ΝΑΤΟ, Γενς Στόλτεμπεργκ, ο οποίος αποκάλεσε το περιστατικό «κρατική αεροπειρατεία» και «εξωφρενικό».

“Η Άγκυρα επέμεινε οποιαδήποτε αναφορά για περισσότερες κυρώσεις της Δύσης στη Λευκορωσία, τα αιτήματα για απελευθέρωση πολιτικών κρατουμένων, αλλά και η ρητορική για αναστολή της συνεργασίας ΝΑΤΟ – Μινσκ να παραμείνουν εκτός του κειμένου”, ανέφεραν οι δύο διπλωμάτες, τους οποίους επικαλείται το Reuters.

Τα διπλωματικά σενάρια

Τα κίνητρα της Τουρκίας δεν ήταν άμεσα σαφή. Διπλωμάτες δήλωσαν ότι η Άγκυρα ενδέχεται να επιχειρεί να διατηρήσει τους δεσμούς της με τη Μόσχα, τον πλησιέστερο σύμμαχο του Μινσκ, καθώς και να διατηρήσει τις οικονομικές της σχέσεις με τη Λευκορωσία μέσω της Turkish Airlines, η οποία πραγματοποιεί καθημερινές πτήσεις προς το Μινσκ.

Ένα άλλο σενάριο θα μπορούσε να είναι η επιθυμία της Τουρκίας να υποδεχθεί Ρώσους τουρίστες αυτό το καλοκαίρι μετά την πανδημία του κορονοϊού.

Αξιωματούχος του ΝΑΤΟ ανέφερε ότι η δήλωση του Συμβουλίου του ΝΑΤΟ για τη Λευκορωσία συμφωνήθηκε και από τους 30 συμμάχους με συναίνεση. «Δεν εξετάζουμε τις λεπτομέρειες των συζητήσεων, οι οποίες είναι εμπιστευτικές» πρόσθεσε.

Ο ρόλος του Στόλτενμπεργκ

Ένας από τους διπλωμάτες είπε ότι ο Γ.Γ. του ΝΑΤΟ, Γενς Στόλτενμπεργκ κέρδισε τη συναίνεση όλων των συμμάχων, συμπεριλαμβανομένης της Τουρκίας, για το τελικό κείμενο που δημοσιεύθηκε στην ιστοσελίδα του ΝΑΤΟ, για να αποφευχθεί περαιτέρω δημόσια διάσταση απόψεων.

Η επιμονή της Άγκυρας στο να «απαλύνει» το τελικό κείμενο, αναφέρεται ακόμη, προκάλεσε εκνευρισμό σε αρκετούς συμμάχους, μεταξύ των οποίων η Πολωνία, η Λιθουανία και η Λετονία, που πίεζαν για σκληρότερη γλώσσα.

Μια πηγή αναφέρει δε στο πρακτορείο ότι η κίνηση της Τουρκίας εστίαζε κυρίως στη χρήση διαφορετικής ρητορικής συγκριτικά με την αντίστοιχη τοποθέτηση της Ε.Ε., η οποία προέβλεπε και προτάσεις για κυρώσεις κατά του Μινσκ.

«Αρκετοί σύμμαχοι ήταν ιδιαίτερα εκνευρισμένοι με την Τουρκία. Ήταν σημαντικό για το ΝΑΤΟ να αντιδράσει και δεν είναι σαφές γιατί η Άγκυρα επιθυμούσε να υπερασπιστεί τον Λουκασένκο», ανέφερε Ευρωπαίος διπλωμάτης που ήταν παρών στη συζήτηση.

Πηγή: Newsit / Φωτογραφία αρχείου Reuters

Tags: NATOΕΡΝΤΟΓΑΝΛΕΥΚΟΡΩΣΙΑΤΟΥΡΚΙΑ

Related Posts

NATO - SACEUR
ΝΑΤΟ

«Το NATO πρέπει να είναι έτοιμο να ανταποκριθεί σε υβριδικές απειλές», λέει ο ανώτατος στρατιωτικός διοικητής της συμμαχίας

04/12/2025 - 22:16
Eurofighter - Γερμανία
ΝΑΤΟ

Eastern Sentry: Η Γερμανία ανέπτυξε πέντε Eurofighter και 150 στρατιώτες στην Πολωνία

04/12/2025 - 20:29
Ρούτε
ΝΑΤΟ

Ρούτε: Μόνο ο Τραμπ μπορεί να «σπάσει» το αδιέξοδο στην Ουκρανία – Το μήνυμα του NATO στον Πούτιν

03/12/2025 - 20:04

Διαβάστε Επίσης

Ουκρανία: Νέες συνομιλίες με Αμερικανούς στη Φλόριντα για τον τερματισμό του πολέμου

Η Νορβηγία θα αγοράσει ακόμη δύο υποβρύχια από την Γερμανία και πυραύλους μεγάλου βεληνεκούς

Κυριάκος Μητσοτάκης: «Η Τουρκία δεν μπορεί να μπει στο SAFE – Το πρώτο τρίμηνο του 2026 μπορεί να γίνει το ΑΣΣ»

123 γαλλικά τεθωρακισμένα Serval και 92 Griffon αποκτά το Βέλγιο, με κόστος 1,15 δισ. ευρώ

Λίβανος: Kαλεί τον ΟΗΕ να ασκήσει πιέσεις στο Ισραήλ για να σεβαστεί την εκεχειρία με την Χεζμπολάχ

PULS: Πέρασε από την αρμόδια επιτροπή της Βουλής η αγορά των 36 ισραηλινών ΠΕΠ

Επίσκεψη Πούτιν στην Ινδία: Στο επίκεντρο το ρωσικό πετρέλαιο, οι S-400 και τα Su-57

Φρουροί της Επανάστασης του Ιράν: «Μήνυμα ισχύος» με ναυτικές ασκήσεις στον Κόλπο – Εκτόξευσαν βαλλιστικούς και πυραύλους cruise [vid]

Top News

Έφηβος στη Βρετανία για την εξάρτησή του από την κεταμίνη: «Ξεκίνησα στα 13, έφτασα να παίρνω 11 γραμμάρια την ημέρα»

«Προσοχή, Netflix»: Ξένοι αναλυτές για τις προκλήσεις και τους κινδύνους του mega-deal με τη Warner Bros

Κόνι Μεταξά - Τάσος Ξιαρχό: «Κάποιοι κρύβουν την πραγματικότητα για να αρέσουν στον κόσμο» υποστηρίζει η τραγουδίστρια

Οι αγρότες έχουν κόψει με μπλόκα 3 σημεία στην Αθηνών - Λαμίας: Δυόμιση ώρες παραπάνω το ταξίδι για Θεσσαλονίκη

OnAlert

ΜΗΤ
Αριθμός Πιστοποίησης Μ.Η.Τ.242057

© 2023 OnAlert

  • Όροι χρήσης
  • Πολιτική απορρήτου
  • Ταυτότητα
  • Επικοινωνία

No Result
View All Result
  • ΑΡΧΙΚΗ
  • ΕΛΛΗΝΟΤΟΥΡΚΙΚΑ
  • ΕΛΛΑΔΑ
  • ΚΟΣΜΟΣ
    • ΚΥΠΡΟΣ
    • ΤΟΥΡΚΙΑ
  • ΝΑΤΟ
    • ΣΥΝΕΝΤΕΥΞΕΙΣ
  • ΜΙΣΘΟΙ – ΣΥΝΤΑΞΕΙΣ
  • ΕΝΟΠΛΕΣ ΔΥΝΑΜΕΙΣ
    • ΥΕΘΑ
    • ΓΕΕΘΑ
    • ΓΕΣ
    • ΓΕΝ
    • ΓΕΑ
  • ΕΞΟΠΛΙΣΜΟΙ
  • ΑΠΟΨΗ
  • ΣΑΝ ΣΗΜΕΡΑ

ΜΗΤ
Αριθμός Πιστοποίησης Μ.Η.Τ.242057

© 2023 OnAlert