Η δίκη του Γερμανού ιστορικού Ρίχτερ προκαλεί σεισμό στην Κρήτη! Τι έχει συμβεί

Με μεγάλο ενδιαφέρον αναμένονται οι εξελίξεις στην εκδίκαση της γνωστής υπόθεσης του Γερμανού καθηγητή Χαιντζ Ριχτερ και το βιβλίο του «Η μάχη της Κρήτης» (στα Γερμανικά «Η κατάκτηση της νήσου Κρήτης»), καθώς στην τελευταία προγραμματισμένη συνεδρίαση του δικαστηρίου της, όπου θα συνεχιζόταν η κατάθεση του ε.τ Αρχηγού ΓΕΕΘΑ,Στρατηγού Παραγιουδάκη, ο συνήγορος του καθηγητή Ρίχτερ απουσίαζε από την δίκη. Ο κ. Παραγιουδάκης, σε μια κατάθεση-χείμαρρο πριν διακοπεί η δίκη, κατέθεσε πληθώρα ιστορικών ντοκουμέντων και η συνέχεια της κατάθεσης του αναμενόταν με μεγάλο ενδιαφέρον, πλην όμως ο συνήγορος του Ρίχτερ δεν εμφανίστηκε. Συγκεκριμένα, σε έγγραφό του ο δικηγόρος υπεράσπισης του Γερμανού καθηγητή, κ. Αθ. Αναγνωστόπουλος ζήτησε η δίκη να προχωρήσει με εξέταση του μάρτυρα (Παραγιουδάκη) από την πολιτική αγωγή και στη συνέχεια να διακοπεί για την επόμενη Δευτέρα οπότε και θα προχωρήσει ο ίδιος στην εξέταση του ίδιου μάρτυρα όπως ανέφερε στο έγγραφο.
Το δικαστήριο χαρακτήρισε το αίτημα ασαφές, εκτιμώντας το ως αίτημα διακοπής της δίκης.
 Ωστόσο, άγνωστο παραμένει αν ο καθηγητής Ρίχτερ πρόκειται να παραστεί στη δίκη μετά την πρόσκληση που του έγινε μέσω του συνηγόρου του την προηγούμενη Παρασκευή.
Η ανακήρυξη του ως επίτιμου διδάκτορα;
Την πρώτη ημέρα της δίκης εξετάστηκε ο βουλευτής Ηρακλείου Λευτέρης Αυγενάκης, ο οποίος έκανε λόγο για «παραχάραξη, προσβολή και διαστρέβλωση της ιστορίας».
Κατά την κατάθεση του ο κ. Αυγενάκης- ο οποίος με σχετικό ερώτημα του πέρυσι βουλή είχε θέσει το θέμα της νομιμότητας της ανακήρυξης του Ριχτερ ως επίτιμου Διδάκτορα από το Πανεπιστήμιο Κρήτης-κρίθηκε σκόπιμο από το Δικαστήριο να κληθούν και να καταθέσουν όλοι οι καθηγ. του τμηματος Πολιτικής Επιστήγμης που συνυπέγραψαν την ανακήρυξη του καθηγ. Ρίχτερ. Αναμένεται λοιπόν την επόμενη Δευτέρα να γίνει γνωστό αν θα παραστούν οι καθηγητές.
Τι γίνεται με τον χρυσό σταυρό του ΠτΔ;
Να σημειωθεί ότι η πολιτική αγωγή έχει ζητήσει να καταθέσει ακόμη και ο πρώην Πτδ Κωστής Στεφανόπουλος καθώς το έτος 2000 απένειμε στον καθηγητή Ρίχτερ το χρυσό σταυρό του φοίνικα με το αιτιολογικό της ανιδιοτελούς προσφοράς του στην Ελληνική Πολιτεία. Ωστόσο εγείρονται αρκετά ζήτήματα καθόσον κατά την εξέλιξη της ακροαματικής διαδικασίας, στην κατάθεση του, ο καθηγ. του Πανεπ Κρητης Κοτρόγιαννος κατέθεσε ότι ο φιλέλλην (;) Ρίχτερ τάσσεται ΚΑΤΑ των Γερμανικων αποζημιώσεων χωρίς η υπεράσπιση να το ανασκευάζει. Τώρα κατά πόσο μπορεί να θεωρείται ότι προωθεί τα ελληνικά συμφέροντα κάποιος που τάσσεται κατά των Γερμ. Αποζημιώσεων είναι ένα ερώτημα που πρέπει να απασχολήσει την Προεδρία της Δημοκρατίας.


Τα «τιτιβίσματα»  του συνήγορου Αναγνωστόπουλου στο διαδίκτυο

Μεγάλο ενδιαφέρον έχουν ωστόσο έχουν προκαλέσει τα «τιτιβίσματα» του συνηγόρου υπεράσπισης κ. Αναγνωστόπουλου ο οποίος δεν διστάζει να χαρακτηρίσει τον εαυτό του «Μερκελιστή» όπως και να αναλάβει πρωτοβουλία για να φτιάξει νόμο «ΚΑΤΑ ΤΩΝ ΓΕΡΜΑΝΙΚΩΝ ΑΠΟΖΗΜΙΩΣΕΩΝ» όπως γράφει χαρακτηριστικά στο anamorfosis.net.

Να σημειωθεί τέλος ότι στο δικαστήριο παρευρίσκεται πλήθος κόσμου με τους συγκεντρωμένους να ζητούν την αποκατάσταση της αλήθειας. Μάλιστα ύψωσαν  πανό με σύνθημα «Η ιστορία δεν παραποιείται», ενώ αυξημένη ήταν η αστυνομική παρουσία.

Όπως και να έχει, η συνέχεια της πρωτοποριακής για τα ελληνικά δεδομένα δίκης, αναμένεται την ερχόμενη Δευτέρα 7 Δεκεμβρίου με μεγάλο ενδιαφέρον.