Μάχη του Κούρσκ: Θα μπορούσε να επαναληφθεί;

Επέτειος της μάχης του Κουρσκ (κάντε κλικ εδώ για το σχετικό άρθρο) την μεγαλύτερη αρματομαχία στην ιστορία μας και το BBC σε αφιέρωμα του θέτει το εξής εύλογο ερώτημα: Θα υπάρξει ποτέ μια άλλη μάχη που να περιλαμβάνει χιλιάδες τάνκς ή μήπως τα τάνκς δεν ειναι αναγκαία σήμερα;

Στην μάχη του Κουρσκ έλαβαν μέρος 3.000 γερμανικά τεθωρακισμένα ενάντια μιας διπλάσιας ποσότητας σοβιετικών τεθωρακισμένων.

Σε αντίθεση με το θωρηκτό, το άρμα μάχης ειναι βασικό κομμάτι των περισσότερων Ενόπλων Δυνάμεων. Σύμφωνα με το Διεθνές Ινστιτούτο Στρατηγικών Μελετών, υπάρχουν 60.000 εν ενεργεία τάνκς παγκοσμίως.

Κατά τη διάρκεια του Ψυχρού Πολέμου, χιλιάδες τεθωρακισμένα ειχαν τοποθετηθεί κοντά στη Δυτική και την Ανατολική Γερμανία έτοιμα για πιθανή εισβολή ή ώς αμυντική δύναμη στην πεδιάδα της Βόρειας Ευρώπης. «Δεν υπάρχει κανένα ερώτημα οτι τα τεθωρακισμένα θα ήταν ένα από τα κύρια μέσα για εισβολή ή μια μέθοδος άμυνας,» δήλωσε στο BBC ο Michael Codner, διευθυντής των στρατιωτικών επιστημών στο Royal United Services Institute.

Όμως, γράφει το BBC, οι επιθέσεις απο τεθωρακισμένα περιορίζονται συνήθως σε επίπεδες περιοχές, όπως την έρημο. Στις ζούγκλες του Βιετνάμ και στα βουνά του Αφγανιστάν, τα ελικόπτερα έχουν αποδειχθεί να είναι πολύ πιο χρήσιμα όπλα.

Μετα το τέλος του Ψυχρού Πολέμου το ΝΑΤΟ έχει μειώσει δραστικά τους αριθμούς των τεθωρακισμένων του. Η Γερμανία ειχε 4.000 τάνκς και η Βρετανία και η Γαλλία πάνω από 1.000 η κάθε μια. Τώρα έχουν περίπου το ένα τέταρτο ή το ένα τρίτο. Φέτος τα τελευταία άρματα μάχης των ΗΠΑ ‘έφυγαν’ απο την Ευρώπη.

Το 2003, η καναδική κυβέρνηση ανακοίνωσε οτι ήθελαν να απαλλαγούν απο τα τεθωρακισμένα Leopard. Ωστόσο, αυτη η πολιτική τους αντιστράφηκε αργότερα οταν αγόρασαν δεκάδες Leopard 2.

Εκτός Ευρώπης σύμφωνα με το ρεπορτάζ του Βρετανικού Πρακτορείου, τα τεθωρακισμένα αυξάνονται.

Στη Μέση Ανατολή, η Σαουδική Αραβία αναβαθμίζει τα αμερικανικά M1 και το Κατάρ αγόρασει Leopard 2. Η Κίνα αντικαθιστά τα τεθωρακισμένα της, η Νότια Κορέα είναι αυτάρκης ενώ η Ινδία και το Πακιστάν έχουν ήδη μεγάλους αριθμούς τεθωρακισμένων.
Οι Ασιατικές χώρες χωρίς να έχουν κάποια παράδοση στα τεθωρακισμένα ενισχύουν πλέον τις δυνάμεις τους με τάνκς, για παράδειγμα η Σιγκαπούρη και την Ινδονησία έχουν επιλέξει τα Leopard 2, ενώ η Μαλαισία έχει παραγγείλει τάνκς απο την Πολωνία.

Μέσω της ορθής τους χρήσης – με πεζικό, μηχανικούς και εναέρια υποστήριξη – εξακολουθούν να είναι ένα κρίσιμο μέρος του στρατού, λέει στο BBC ο πρώην αξιωματικός των ΗΠΑ Robert Forczyk, συγγραφέας του υπό έκδοση βιβλίου για την μάχη του Κουρσκ.

Η μοντέρνα τεχνολόγια – όπως ειναι η δυνατότητα νυχτερινής όρασης – δίνει στα σύγχρονα τανκς ένα μεγάλο πλεονέκτημα σε σχέση με τα τεθωρακισμένα του Β ‘Παγκοσμίου Πολέμου.

Ένα Tiger θα μπορούσε να αποτελειώσει τα θωρακισμένα οχήματα του σήμερα αλλά θα ήταν ανίσχυρο μποροστά σ’ενα σύγχρονο άρμα μάχης, λέει ο Κρίστοφερ Φός εκδότης περιοδικού για άρματα μάχης. «Το Challenger θα ανοίγε πυρ πριν το Tiger καταλάβει ακόμη οτι βρισκόταν εκεί!»

Ωστόσο 70 χρόνια μετά την μάχη του Κούρσκ, υπάρχει πιθανότητα να γίνει ξανά μια τέτοια μάχη;

Σύμφωνα με το άρθρο του Βρετανικού Πρακτορείου δεν υπάρχει καμία αμφιβολία γι αυτο. Διάφορες χώρες που έχουν πολεμήσει η μία την άλλη παλιά εχουν ενα τεράστιο αριθμό τεθωρακισμένων.
Η Ινδία έχει 3.250 και το Πακιστάν 2.400. Στη Μέση Ανατολή, η Αίγυπτος έχει 2.500 και η Συρία 3.000, ενώ το Ισραήλ (500 σε ενεργό υπηρεσία και αλλα 2000 στις διάφορες βάσεις) έχει χρησιμοποιήσει τακτικά τάνκς σε πρόσφατες συγκρούσεις.

Ειναι φυσικά εφικτό να φανταστούμε εντελώς υποθετικές μάχες, ας πουμε η Κίνα εχει την διπλάσια ποσότητα τεθωρακισμένων απο μια οποιαδήποτα άλλη χωρα – 7.450. Η Ρωσία εχει 3.300. Μάλλον οι πιθανότητες να υπάρξει μια αρματομαχία μεταξύ Βόρειας (3.500) και Νότιας Κορέας (2.500) ειναι ίσως πιο ρεαλιστική.

Στις μάχες του μέλλοντος τα τάνκς δεν θα εχουν καμία σχέση με τα ρωσικα Τ34 και τα γερμανικά Tiger της μάχης του Κουρσκ καθώς η στρατιωτική τεχνολογία όπως αναφέρει το BBC εχει φτάσει στο σημείο των μη επανδρωμένων τεθωρακισμένων (land drones).

Αξίζει να σημειώσουμε οτι η Ελλάδα αυτη την στιγμή διαθέτει 170 άρματα μάχης τα οποία δεν έχουν πυρομαχικά!

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

ΒΙΝΤΕΟ: Τηλεκατευθυνόμενο τεθωρακισμένο 30 τόνων!

Πυρομαχικά Leopard – Ένα κείμενο βόμβα που αποκαλύπτει πολλά

ΒΙΝΤΕΟ: Η γυναίκα «σέρνει τεθωρακισμένο»