Συμπόσιο «Εθνο-ευεργεσία και Πατριωτικός Εταιρισμός»

Η Γενική Γραμματεία Μέσων Ενημέρωσης διοργανώνει από κοινού με την Εταιρεία Ελλήνων Ευεργετών, την Παρασκευή, 12 Σεπτεμβρίου 2014, επιστημονικό συμπόσιο με θέμα : «Εθνο-ευεργεσία και Πατριωτικός Εταιρισμός στο διάβα της Ελληνικής Ιστορίας», στο Συνεδριακό Κέντρο της ΓΓΜΕ-ΓΓΕΕ στην Καλλιθέα.

Ο εορτασμός για την συμπλήρωση των 200 ετών από την ίδρυση της Φιλικής και της Φιλομούσου Εταιρείας είναι ο κύριος στόχος του επιστημονικού συμποσίου με θέμα: «Εθνο-ευεργεσία και Πατριωτικός Εταιρισμός στο διάβα της Ελληνικής Ιστορίας» που πραγματοποιείται σήμερα στη γενική γραμματεία Μέσων Ενημέρωσης σε κοινή διοργάνωση με την Εταιρεία Ελλήνων Ευεργετών. Στόχος του συμποσίου είναι να εξετάσει την ιστορία της Φιλικής Εταιρείας και να μελετήσει τη συμβολή τους στην Επανάσταση του 1821, καθώς και στη μετέπειτα διαμόρφωση του Ελληνικού Κράτους.

«Το ελληνικό κράτος πρέπει να υποστηρίζει τη συνέχεια του έθνους» τόνισε στον χαιρετισμό του ο γενικός γραμματέας Μέσων Ενημέρωσης, Ιωάννης Παναγιωτόπουλος, συμπληρώνοντας πως στόχος της μελέτης αυτής είναι «να αποκτήσουμε μια συμβολή στον προσδιορισμό της ταυτότητάς μας».

Η Φιλική Εταιρεία αποτελεί ένα από τα πιο σημαντικά κομμάτια για την επιτυχία της Επανάστασης του 1821. Συμπύκνωσε και διέδωσε τους σκοπούς της Ελληνικής Επανάστασης και οραματίστηκε το ελληνικό κράτος.

Την ίδια εποχή ιδρύεται και η Φιλόμουσος Εταιρεία από τον Ιωάννη Καποδίστρια που διαδραμάτισε, επίσης, σημαντικό ρόλο στη δημιουργία των προϋποθέσεων για την επιτυχία της Επανάστασης.

«Στην δύσκολη χρονική περίοδο η ευεργεσία είναι το καλό έργο. Και αυτό θέλουμε σήμερα να αναδείξουμε μέσα από την ημερίδα αυτή» πρόσθεσε, από την μεριά του, ο πρόεδρος της Εταιρείας Ελλήνων Ευεργετών Ανάστος Δημητρόπουλος.

«Ο εορτασμός αυτός αποτελεί αφορμή αναστοχασμού πάνω στην ιδέα της ελευθερίας» σημείωσε ο πρύτανης του Πανεπιστημίου Αθηνών, Θεόδωρος Φορτσάκης.

Κατά τη διάρκεια του συμποσίου έγινε η επίσημη παρουσίαση του γραμματοσήμου από τα Ελληνικά Ταχυδρομεία που αφιέρωσαν ένα από τα 6 γραμματόσημα της αναμνηστικής σειράς «Επέτειοι και Γεγονότα» για το έτος 2014 στο σημαντικό αυτό γεγονός-ορόσημο για τη νεότερη ελληνική ιστορία, τιμώντας με αυτό τον τρόπο την επέτειο συμπλήρωσης 200 χρόνων από την ίδρυση της Φιλικής Εταιρείας.

Η δομή της εκδήλωσης περιλαμβάνει τις ενότητες:

Πατριωτικός Εταιρισμός στην Αρχαιότητα και στο Βυζάντιο, στην προεπαναστατική περίοδο, ο Εθνο-ευεργετικός ρόλος των Πατριωτικών Εταιρειών στην Εθνεργεσία του ’21, η Εθνοευεργεσία και Πατριωτικός Εταιρισμός μετά την ίδρυση του Νεοελληνικού Κράτους.

Η εκδήλωση παρουσιάζεται σε Live streaming από το ΑΠΕ-ΜΠΕ

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

Εθνικό Ιστορικό Μουσείο-Εκδηλώσεις για τα 200 χρόνια από την ίδρυση της Φιλικής Εταιρείας