OnAlert
No Result
View All Result
  • ΑΡΧΙΚΗ
  • ΕΛΛΗΝΟΤΟΥΡΚΙΚΑ
  • ΕΛΛΑΔΑ
  • ΚΟΣΜΟΣ
    • ΚΥΠΡΟΣ
    • ΤΟΥΡΚΙΑ
  • ΝΑΤΟ
    • ΣΥΝΕΝΤΕΥΞΕΙΣ
  • ΜΙΣΘΟΙ – ΣΥΝΤΑΞΕΙΣ
  • ΕΝΟΠΛΕΣ ΔΥΝΑΜΕΙΣ
    • ΥΕΘΑ
    • ΓΕΕΘΑ
    • ΓΕΣ
    • ΓΕΝ
    • ΓΕΑ
  • ΕΞΟΠΛΙΣΜΟΙ
  • ΑΠΟΨΗ
  • ΣΑΝ ΣΗΜΕΡΑ
OnAlert
  • ΑΡΧΙΚΗ
  • ΕΛΛΗΝΟΤΟΥΡΚΙΚΑ
  • ΕΛΛΑΔΑ
  • ΚΟΣΜΟΣ
    • ΚΥΠΡΟΣ
    • ΤΟΥΡΚΙΑ
  • ΝΑΤΟ
    • ΣΥΝΕΝΤΕΥΞΕΙΣ
  • ΜΙΣΘΟΙ – ΣΥΝΤΑΞΕΙΣ
  • ΕΝΟΠΛΕΣ ΔΥΝΑΜΕΙΣ
    • ΥΕΘΑ
    • ΓΕΕΘΑ
    • ΓΕΣ
    • ΓΕΝ
    • ΓΕΑ
  • ΕΞΟΠΛΙΣΜΟΙ
  • ΑΠΟΨΗ
  • ΣΑΝ ΣΗΜΕΡΑ
No Result
View All Result
OnAlert
No Result
View All Result
Home ΚΟΣΜΟΣ

Club-K: Το νέο ρωσικό οπλικό σύστημα που απειλεί την ναυτική κυριαρχία των ΗΠΑ – ΒΙΝΤΕΟ- ΦΩΤΟ

16/06/2018 - 09:00
Τραμπ
Share on FacebookShare on Twitter

Οι στρατιωτικές δαπάνες της Ρωσίας δεν μπορούν να φτάσουν τις φιλοδοξίες του Κρεμλίνου. Οι δυτικές κυρώσεις και οι χαμηλές τιμές του φυσικού αερίου ανάγκασαν την Ρωσία σε μια μεγάλη περικοπή του στρατιωτικού προϋπολογισμού της το 2017, υποβαθμίζοντας μια σειρά στρατιωτικών εξοπλιστικών σχεδίων. Ωστόσο, η Ρωσία εξετάζει τους φθηνούς και εύκολους τρόπους να εξοπλίσει τις δυνάμεις της -ιδιαίτερα το ναυτικό- με εξελιγμένα όπλα.

Συγκεκριμένα, όπλα που μπορούν εύκολα να συναρμολογηθούν από διαφορετικά εξαρτήματα και μπορούν να τοποθετηθούν εύκολα σε διαφορετικά πλοία – με το πιο γνωστό παράδειγμα τέτοιων οπλικών συστημάτων να είναι οι πύραυλοι Club-K που κρύβονται μέσα στα εμπορευματοκιβώτια. Τα συγκεκριμένα οπλικά συστήματα είναι διαθέσιμα και για εξαγωγή από την Ρωσία. Οποιαδήποτε παραθαλάσσια αμυντική δύναμη με μικρό προϋπολογισμό μπορεί να έχει ένα καλοφτιαγμένο θανατηφόρο οπλικό σύστημα κρυμμένο σε ένα εμπορικό λιμάνι.

Το πυραυλικό σύστημα Club-K:

Ωστόσο, οι ρωσικές ικανότητες σε αυτόν τον τομέα είναι πολύ πιο εκτεταμένες, συμπεριλαμβανομένων μονάδων εξειδικευμένων για δράση κατά στρατιωτικών υποβρυχίων και αντιαεροπορικών μονάδων, συνοδευόμενες και από τα απαραίτητα για την λειτουργία τους ραντάρ.

Το Κρεμλίνο θέλει μια ευρεία ποικιλία ναυτικού πολεμικού υλικού, το οποίο θα είναι εύκολο να μεταφερθεί, καθώς οι ρωσικές ένοπλες δυνάμεις έχουν λιγοστούς πόρους, αλλά πολλούς διαφορετικούς στόλους στη Βόρεια Θάλασσα, στη Βαλτική, στη Μαύρη Θάλασσα και στον Ειρηνικό. Πρόκειται για ένα ιστορικό πρόβλημα που εμπόδισε τη Ρωσία να συγκεντρώσει τις ναυτικές δυνάμεις της από την εποχή του ρωσο-ιαπωνικού πολέμου.

Η τοποθέτηση όπλων και ραντάρ σε εμπορευματοκιβώτια που μπορούν να μεταφερθούν με τον σιδηρόδρομο δεν μπορεί να λύσει αυτό το πρόβλημα, αλλά μπορεί, σε περίπτωση πολέμου, γρήγορα να μετατρέψει διάφορα μη στρατιωτικά σκάφη σε πλωτές πλατφόρμες εκτόξευσης πυραύλων και κυνηγούς υποβρυχίων, καθώς και την μεταφορά πολεμικού εξοπλισμού και όπλων από τον έναν στόλο σε άλλον ανάλογα με την ανάγκη.

Επιπλέον, αυτά τα όπλα μπορούν να τοποθετηθούν σε νέες κατηγορίες ελαφρύτερων σκαφών – όπως το πλοίο επιτήρησης του Project 22160, το οποίο έχει έναν εσωτερικό χώρο κάτω από το κατάστρωμα ελικοπτέρου, ιδανικό για την τοποθέτηση τέτοιου είδους οπλικών συστημάτων. Μια μικρή κορβέτα με πυραύλους Kh-35 με βεληνεκές 300 χιλιομέτρων μπορούν από απόσταση ασφαλείας να εξουδετερώσει ένα πολύ πιο ακριβό πλοίο του Πολεμικού Ναυτικού των ΗΠΑ.

Επιπλέον, τα εμπορευματοκιβώτια διευκολύνουν την απόκρυψη και την εξαπάτηση. Οι υπηρεσίες πληροφοριών των αντιπάλων θα δυσκολευτούν να βρουν ακριβώς τι δυνατότητες έχει κάθε ρωσικό πολεμικό πλοίο.

«Σήμερα, αν είναι γνωστή η κατηγορία ενός πλοίου, είναι αρκετά εύκολο να καθορίσουμε ποιες δυνατότητες θα διαθέτει», ανέφερε το Γραφείο Ξένων Στρατιωτικών Μελετών του Αμερικανικού Στρατού.

«Στο μέλλον, με την έλευση των εμπορευματοκιβωτίων τα οποία θα μπορούν να περιέχουν συστήματα εκτόξευσης πυραύλων διαφορετικών τύπων, αλλά και συστήματα διαφόρων στρατιωτικών δυνατοτήτων, θα απαιτηθεί εξαιρετικά ακριβής και διαρκής παρακολούθηση και συλλογή πληροφορίων για κάθε πλοίο, ώστε να γνωρίζουμε τι ικανότητες διαθέτει σε κάθε δεδομένη χρονική στιγμή.

Η Ρωσία κατασκευάζει μια σειρά διαφορετικών συστημάτων που μπορούν να τοποθετηθούν μέσα σε εμπορευματοκιβώτια, ξεκινώντας από συστήματα εκτόξευσης πυραύλων, διάφορους τύπους ραντάρ -όπως το σόναρ Minotaur-ISPB-M.2 που ειδικεύεται στον εντοπισμό υποβρυχίων- ακόμα και μη επανδρωμένα ελικοφόρα αναγνωριστικά σκάφη.

Πηγή National Interest

Tags: ΗΠΑΚΡΕΜΛΙΝΟΠΟΛΕΜΙΚΟ ΝΑΥΤΙΚΟΡΩΣΙΑ

Related Posts

Χάρκοβο
ΚΟΣΜΟΣ

Χάρκοβο: Στους 30 οι τραυματίες από το ρωσικό πλήγμα – Η στιγμή της έκρηξης [vid]

02/01/2026 - 19:11
Φινλανδία - καλώδιο - δολιοφθορά
ΚΟΣΜΟΣ

Φινλανδία: Υπήρξε πρόοδος στην έρευνα για τη δολιοφθορά στο υποθαλάσσιο καλώδιο

02/01/2026 - 18:55
Ερντογάν
ΤΟΥΡΚΙΑ

Ερντογάν: Ανακοίνωσε ότι θα συζητήσει τη Δευτέρα με τον Τραμπ για Ουκρανία και Γάζα

02/01/2026 - 18:44

Διαβάστε Επίσης

Σαν σήμερα: Το 1815 η Αγγλία, η Αυστρία και η Γαλλία συνάπτουν μυστική αμυντική συμμαχία

Χάρκοβο: Στους 30 οι τραυματίες από το ρωσικό πλήγμα – Η στιγμή της έκρηξης [vid]

Φινλανδία: Υπήρξε πρόοδος στην έρευνα για τη δολιοφθορά στο υποθαλάσσιο καλώδιο

Ερντογάν: Ανακοίνωσε ότι θα συζητήσει τη Δευτέρα με τον Τραμπ για Ουκρανία και Γάζα

Ουκρανία: Ο Όλεχ Ιβασένκο επικεφαλής της GUR στη θέση του Μπουντάνοφ

Υεμένη: Βομβαρδισμοί σε βάσεις των αυτονομιστών στη Χαντραμούτ [vid]

IDF: Ανακοίνωσε πως έπληξε κέντρο εκπαίδευσης και αποθήκες όπλων της Χεζμπολάχ στον Λίβανο

Χάρκοβο: Ρωσική επίθεση προκάλεσε τον τραυματισμό τουλάχιστον 15 ανθρώπων [pics, vids]

Top News

Έμιλι Ραταϊκόφσκι και Ρομέν Γαβράς στην Αθήνα: Οι αναρτήσεις του γνωστού μοντέλου

Θρίλερ με την 15χρονη Αλίκη Καλλέργη που αγνοείται μετά τη φωτιά στο Κραν Μοντανά στην Ελβετία: «Δεν έχει ταυτοποιηθεί, προσευχηθείτε» λέει ο αδερφός της

Χάρης Βαρθακούρης: Η 13χρονη κόρη του τραγούδησε για πρώτη φορά στην τηλεόραση - Η απίστευτη ομοιότητα με την μητέρα της, Αντελίνα

Κυκλοφοριακές ρυθμίσεις λόγω των αγροτικών μπλόκων - Πως θα επιστρέψουν οι εκδρομείς

OnAlert

ΜΗΤ
Αριθμός Πιστοποίησης Μ.Η.Τ.242057

© 2023 OnAlert

  • Όροι χρήσης
  • Πολιτική απορρήτου
  • Ταυτότητα
  • Επικοινωνία

No Result
View All Result
  • ΑΡΧΙΚΗ
  • ΕΛΛΗΝΟΤΟΥΡΚΙΚΑ
  • ΕΛΛΑΔΑ
  • ΚΟΣΜΟΣ
    • ΚΥΠΡΟΣ
    • ΤΟΥΡΚΙΑ
  • ΝΑΤΟ
    • ΣΥΝΕΝΤΕΥΞΕΙΣ
  • ΜΙΣΘΟΙ – ΣΥΝΤΑΞΕΙΣ
  • ΕΝΟΠΛΕΣ ΔΥΝΑΜΕΙΣ
    • ΥΕΘΑ
    • ΓΕΕΘΑ
    • ΓΕΣ
    • ΓΕΝ
    • ΓΕΑ
  • ΕΞΟΠΛΙΣΜΟΙ
  • ΑΠΟΨΗ
  • ΣΑΝ ΣΗΜΕΡΑ

ΜΗΤ
Αριθμός Πιστοποίησης Μ.Η.Τ.242057

© 2023 OnAlert