OnAlert
No Result
View All Result
  • ΑΡΧΙΚΗ
  • ΕΛΛΗΝΟΤΟΥΡΚΙΚΑ
  • ΕΛΛΑΔΑ
  • ΚΟΣΜΟΣ
    • ΚΥΠΡΟΣ
    • ΤΟΥΡΚΙΑ
  • ΝΑΤΟ
    • ΣΥΝΕΝΤΕΥΞΕΙΣ
  • ΜΙΣΘΟΙ – ΣΥΝΤΑΞΕΙΣ
  • ΕΝΟΠΛΕΣ ΔΥΝΑΜΕΙΣ
    • ΥΕΘΑ
    • ΓΕΕΘΑ
    • ΓΕΣ
    • ΓΕΝ
    • ΓΕΑ
  • ΕΞΟΠΛΙΣΜΟΙ
  • ΑΠΟΨΗ
  • ΣΑΝ ΣΗΜΕΡΑ
OnAlert
  • ΑΡΧΙΚΗ
  • ΕΛΛΗΝΟΤΟΥΡΚΙΚΑ
  • ΕΛΛΑΔΑ
  • ΚΟΣΜΟΣ
    • ΚΥΠΡΟΣ
    • ΤΟΥΡΚΙΑ
  • ΝΑΤΟ
    • ΣΥΝΕΝΤΕΥΞΕΙΣ
  • ΜΙΣΘΟΙ – ΣΥΝΤΑΞΕΙΣ
  • ΕΝΟΠΛΕΣ ΔΥΝΑΜΕΙΣ
    • ΥΕΘΑ
    • ΓΕΕΘΑ
    • ΓΕΣ
    • ΓΕΝ
    • ΓΕΑ
  • ΕΞΟΠΛΙΣΜΟΙ
  • ΑΠΟΨΗ
  • ΣΑΝ ΣΗΜΕΡΑ
No Result
View All Result
OnAlert
No Result
View All Result
Home ΚΟΣΜΟΣ

Η Ελλάδα «αδειάζει» από γιατρούς τους οποίους «αρπάζει» η Γερμανία – 2847 μέχρι στιγμής!

16/09/2014 - 13:14
Share on FacebookShare on Twitter

Η Ελλάδα χάνει πολλά από την κρίση. Η μεγαλύτερη απώλεια όμως είναι τα “μυαλά” ,οι νέοι άνθρωποι με καλές σπουδές και μεγάλη επιστημονική εμπειρία που εγκαταλείπουν τη χώρα. Ποιος είναι ο μεγάλος κερδισμένος απ΄ αυτή την φυγή; Η Γερμανία.
Σύμφωνα με ρεπορτάζ της DW “στα τέλη του 2013 εργάζονταν στην Β. Ρηνανία Βεστφαλία της Γερμανίας 1.125 Έλληνες γιατροί. Είναι η πολυπληθέστερη ομάδα ξένων γιατρών και «μπορούν να συμβάλουν στην περαιτέρω βελτίωση του γερμανικού συστήματος υγείας».

Πως δικαιολογεί την προτίμηση στους Έλληνες η υπουργός Υγείας του ομοσπόνδου κρατιδίου της Βόρειας Ρηνανίας Βεστφαλίας;
«Οι καλά εκπαιδευμένοι έλληνες γιατροί φέρνουν τις ειδικές τους γνώσεις και τις δικές τους εμπειρίες στο γερμανικό σύστημα υγείας και μπορούν να συμβάλουν στη περαιτέρω βελτίωση του υψηλού επιπέδου του γερμανικού συστήματος»,λέει η Μπάρμπαρα Στέφενς, μιλώντας, πριν από μερικές ημέρες, σε εκδήλωση υποδοχής Ελλήνων γιατρών, στο Ντόρτμουντ.

Το ρεπορτάζ της DW συνεχίζει:

“Στην Βόρεια Ρηνανία Βεστφαλία, όπου ζει το ένα τέταρτο περίπου των Γερμανών, ο αριθμός των ξένων γιατρών έχει φθάσει τους 9.400. Από αυτούς 1.125 (12,1%) είναι Έλληνες και ακολουθούν οι Ρουμάνοι (802) και οι Σύροι (450).

«Η Γερμανία χρειάζεται την εισροή ειδικευμένων εργαζομένων, κυρίως στο πεδίο της υγείας», αναφέρεται σε σχετική ανακοίνωση του υπουργείου, που υπενθυμίζει τη σχετική συνεργασία της περιφερειακής κυβέρνησης της ΒΡΒ με τον Ιατρικό Σύλλογο Θεσσαλονίκης. Συνολικά, στα τέλη του 2013, εργάζονταν στη Γερμανία 2.847 έλληνες γιατροί. Είναι η δεύτερη μεγαλύτερη ομάδα μετά τους Ρουμάνους (3.454), ενώ ακολουθούν οι Αυστριακοί (2.611) και οι Πολωνοί (1.830).
Εξαιτίας του υψηλού τους αριθμού πολλοί νέοι γιατροί στην Ελλάδα δεν έχουν απασχόληση, επισημαίνεται στην ανακοίνωση. «Αυτή η εταιρική σχέση ωφελεί ξεκάθαρα και τις δύο χώρες», τονίζει η γερμανίδα υπουργός, εξηγώντας ότι βασική προϋπόθεση για τέτοιου είδους συνεργασίες είναι να αντλούν οφέλη και οι δύο πλευρές.

Και δεν είναι μόνο η γιατροί

Στη Γερμανία, εντείνεται το πρόβλημα της έλλειψης εξειδικευμένων εργαζομένων σε πολλά πεδία της οικονομίας. Σύμφωνα με έρευνα κατ’ εντολή του Συνδέσμου Επιχειρήσεων Πληροφορικής, Νέων Μέσων και Επικοινωνίας (Bitkom), η μία στις εννέα γερμανικές επιχειρήσεις σχεδιάζει να προσλάβει εξειδικευμένους εργαζόμενους από το εξωτερικό. «Αυτή η τάση θα έχει μεγάλη διάρκεια», εκτιμά ο Τιλ Κέστνερ, γενικός διευθυντής της Linkedin για τη Γερμανία, την Αυστρία και την Ελβετία, ενώ ο Άξελ Πολς, συντάκτης της έρευνας της Bitcom Research προσθέτει: «Οι επιχειρήσεις θα πρέπει να αξιοποιήσουν τις καλές ευκαιρίες στην ευρωπαϊκή αγορά εργασίας, γνωρίζοντας πως όταν περάσει η κρίση, θα μειωθεί η διάθεση των Ισπανών, των Ελλήνων ή των Ιταλών να έλθουν στη Γερμανία».
Όπως επισημαίνει η οικονομική επιθεώρηση Wirtschaftswoche, γερμανοί εργοδότες εστιάζουν το ενδιαφέρον τους για προσλήψεις εργαζομένων στην νότια Ευρώπη. «Περισσότερες από τις μισές επιχειρήσεις που αναζητούν συνεργάτες στο εξωτερικό ανέφεραν ως «χώρες στόχο» την Ισπανία, την Πορτογαλία και την Ελλάδα».

Πηγή: DW
Σταμάτης Ασημένιος

Διαβάστε ακόμη:

«Σβήνουμε»; Μείον 15% οι γεννήσεις από το 2008 και 150 χιλιάδες νέοι επιστήμονες στο εξωτερικό!

Έλληνας γιατρός βάζει «γυαλιά» στους Τούρκους – Ποια θέση πήρε στην Τουρκία

Tags: ΓΕΡΜΑΝΙΑΓΙΑΤΡΟΙΕΛΛΑΔΑΚΡΙΣΗ

Related Posts

Τραμπ
ΚΟΣΜΟΣ

Τραμπ: Οι τιμές του πετρελαίου έρχονται σε δεύτερη μοίρα μετά την ανάγκη να εμποδιστεί το Ιράν να αποκτήσει πυρηνικά

12/03/2026 - 16:01
IDF
ΚΟΣΜΟΣ

IDF: Προειδοποιεί τους αμάχους στο νότιο Λίβανο να εκκενώσουν την περιοχή μέχρι τον ποταμό Ζαχράνι – Βομβαρδισμοί στο Ιράν

12/03/2026 - 15:51
Ιράν - Χαμενεΐ
ΚΟΣΜΟΣ

Μοτζτάμπα Χαμενεΐ: Το πρώτο μήνυμα του νέου ηγέτη του Ιράν – «Τα Στενά του Ορμούζ θα μείνουν κλειστά»

12/03/2026 - 15:27

Διαβάστε Επίσης

Δένδιας από την Βουλγαρία: «Είμαι περήφανος που ελληνικά F-16 και Patriot καλύπτουν τον βουλγαρικό εναέριο χώρο»

Iron Beam: Τα drones της Χεζμπολάχ στον ουρανό του Ισραήλ αποκαλύπτουν τα όρια του συστήματος, γράφει η Jerusalem Post

HIMARS: Η Σουηδία αγοράζει 20 εκτοξευτές για σχεδόν 1 δισ. δολάρια – «Πράσινο φως» από τις ΗΠΑ

Τραμπ: Οι τιμές του πετρελαίου έρχονται σε δεύτερη μοίρα μετά την ανάγκη να εμποδιστεί το Ιράν να αποκτήσει πυρηνικά

IDF: Προειδοποιεί τους αμάχους στο νότιο Λίβανο να εκκενώσουν την περιοχή μέχρι τον ποταμό Ζαχράνι – Βομβαρδισμοί στο Ιράν

Μοτζτάμπα Χαμενεΐ: Το πρώτο μήνυμα του νέου ηγέτη του Ιράν – «Τα Στενά του Ορμούζ θα μείνουν κλειστά»

Safesea Vishnu: Η στιγμή που αμερικανικό εμπορικό πλοίο πλήττεται από USV των IRGC [vid]

IDF: Ανακοίνωσε πως εξόντωσε τον υπεύθυνο για τα πυραυλικά πλήγματα διοικητή της Χεζμπολάχ

Top News

Χριστίνα Κοντοβά: Η υιοθεσία ήταν επιλογή, αλλά έχω ζήσει δύο αποτυχημένες εγκυμοσύνες

Μαρία Κίτσου: Έχουν γράψει για μένα ότι έχω μείνει έγκυος, ότι απέβαλα κι ένα σωρό τερατώδη πράγματα

Σε περιπέτειες ο Βασίλης Μιχαήλ, ο γνωστός εφοπλιστής που έχει παντρευτεί την κόρη του ιδιοκτήτη των Jumbo

Αγνώριστη η Αντριάνα Σκλεναρίκοβα, με κοντό μαλλί και άσπρα φρύδια

OnAlert

ΜΗΤ
Αριθμός Πιστοποίησης Μ.Η.Τ.242057

© 2026 OnAlert

  • Όροι χρήσης
  • Πολιτική απορρήτου
  • Ταυτότητα
  • Επικοινωνία

No Result
View All Result
  • ΑΡΧΙΚΗ
  • ΕΛΛΗΝΟΤΟΥΡΚΙΚΑ
  • ΕΛΛΑΔΑ
  • ΚΟΣΜΟΣ
    • ΚΥΠΡΟΣ
    • ΤΟΥΡΚΙΑ
  • ΝΑΤΟ
    • ΣΥΝΕΝΤΕΥΞΕΙΣ
  • ΜΙΣΘΟΙ – ΣΥΝΤΑΞΕΙΣ
  • ΕΝΟΠΛΕΣ ΔΥΝΑΜΕΙΣ
    • ΥΕΘΑ
    • ΓΕΕΘΑ
    • ΓΕΣ
    • ΓΕΝ
    • ΓΕΑ
  • ΕΞΟΠΛΙΣΜΟΙ
  • ΑΠΟΨΗ
  • ΣΑΝ ΣΗΜΕΡΑ

ΜΗΤ
Αριθμός Πιστοποίησης Μ.Η.Τ.242057

© 2026 OnAlert