OnAlert
No Result
View All Result
  • ΑΡΧΙΚΗ
  • ΕΛΛΗΝΟΤΟΥΡΚΙΚΑ
  • ΕΛΛΑΔΑ
  • ΚΟΣΜΟΣ
    • ΚΥΠΡΟΣ
    • ΤΟΥΡΚΙΑ
  • ΝΑΤΟ
    • ΣΥΝΕΝΤΕΥΞΕΙΣ
  • ΜΙΣΘΟΙ – ΣΥΝΤΑΞΕΙΣ
  • ΕΝΟΠΛΕΣ ΔΥΝΑΜΕΙΣ
    • ΥΕΘΑ
    • ΓΕΕΘΑ
    • ΓΕΣ
    • ΓΕΝ
    • ΓΕΑ
  • ΕΞΟΠΛΙΣΜΟΙ
  • ΑΠΟΨΗ
  • ΣΑΝ ΣΗΜΕΡΑ
OnAlert
  • ΑΡΧΙΚΗ
  • ΕΛΛΗΝΟΤΟΥΡΚΙΚΑ
  • ΕΛΛΑΔΑ
  • ΚΟΣΜΟΣ
    • ΚΥΠΡΟΣ
    • ΤΟΥΡΚΙΑ
  • ΝΑΤΟ
    • ΣΥΝΕΝΤΕΥΞΕΙΣ
  • ΜΙΣΘΟΙ – ΣΥΝΤΑΞΕΙΣ
  • ΕΝΟΠΛΕΣ ΔΥΝΑΜΕΙΣ
    • ΥΕΘΑ
    • ΓΕΕΘΑ
    • ΓΕΣ
    • ΓΕΝ
    • ΓΕΑ
  • ΕΞΟΠΛΙΣΜΟΙ
  • ΑΠΟΨΗ
  • ΣΑΝ ΣΗΜΕΡΑ
No Result
View All Result
OnAlert
No Result
View All Result
Home ΕΝΟΠΛΕΣ ΔΥΝΑΜΕΙΣ

Νέο Μισθολόγιο: Όσα πρέπει να ξέρετε για τα σημειώματα μισθοδοσίας

22/12/2017 - 09:30
Share on FacebookShare on Twitter
Πρώτη δημοσίευση: 2017-12-21 22:59:12
Τελευταία ενημέρωση: 2017-12-21 09:30:12

Του Αχιλλέα Καρασαββίδη

Πρόσφατα δημοσιεύτηκαν τα αναλυτικά σημειώματα μισθοδοσίας των στρατιωτικών και σωμάτων ασφαλείας με βάση το νέο μισθολόγιο.
Επειδή υπάρχουν πολλές απορίες και έλλειψη ενημέρωσης, υπάρχουν 3 βασικές περιπτώσεις, ανάλογα με το εάν οι αποδοχές του νέου μισθολογίου είναι μικρότερες, λίγο μεγαλύτερες ή πολυ μεγαλύτερες από το παλιό.

Α. ΜΕΙΩΣΗ αποδοχών με το νέο μισθολόγιο

Εάν οι ακαθάριστες αποδοχές του νέου μισθολογίου είναι μικρότερες από το παλιό, δίνεται προσωπική διαφορά προκειμένου να μην υπάρχει οικονομική απώλεια. Στις περιπτώσεις αυτές η προσωπική διαφορά αναγράφεται με την ένδειξη [Διαφορά Ν.4472] και είναι θετικό ποσό που προστίθεται στο βασικό μισθό κλιμακίου.

ΠΑΡΑΔΕΙΓΜΑ (Α)
Παλιές ακαθάριστες αποδοχές: 1.875 €
Ακαθάριστες αποδοχές Ν.4472: 1.820 € (με βάση τα κλιμάκια)
Προσωπική [Διαφορά Ν.4472]: 55 € (= 1.875 – 1.820)
Νέος ακαθάριστος μισθός: 1.820 + 55 € = 1.875 €

Β. ΜΙΚΡΗ ΑΥΞΗΣΗ αποδοχών μέχρι 20 €

Όταν οι ακαθάριστες αποδοχές του νέου μισθολογίου είναι λίγο μεγαλύτερες από το παλιό (μέχρι 20 €), τότε η αύξηση δίνεται ολόκληρη και ο νέος μισθός υπολογίζεται κανονικά με το πλήρες ποσό του κλιμακίου που έχει απονεμηθεί στο προσωπικό.

Γ. ΜΕΓΑΛΗ ΑΥΞΗΣΗ αποδοχών πάνω από 20 €

Εάν οι ακαθάριστες αποδοχές του νέου μισθολογίου είναι αρκετά μεγαλύτερες από το παλιό (πάνω από 20€), τότε η αύξηση δεν δίνεται ολόκληρη αλλά σε δόσεις (25% ανά έτος). Επειδή το 2018 θεωρητικά είναι η δεύτερη χρονιά που ισχύει το νέο μισθολόγιο, ως πρώτη δόση δίνεται το 50% της αύξησης (25% για το 2017 και 25% για το 2018).
Το παράξενο είναι ότι όταν υπάρχει αύξηση τότε αφαιρείται ένα ποσό από το πλήρες κλιμάκιο!

Ένα παράδειγμα με νούμερα γιατί σίγουρα οι περισσότεροι θα μπερδευτούν σε αυτό το σημείο:
ΠΑΡΑΔΕΙΓΜΑ (Γ)
Παλιές ακαθάριστες αποδοχές: 1.875 €
Ακαθάριστες αποδοχές Ν.4472: 1.950 € (από τα οποία 1.605 € είναι το κλιμάκιο και 345 € τα επιδόματα)
Αύξηση αποδοχών: 1.950 – 1.875 = 75 € (για το 2018 αντιστοιχεί μέγιστη αύξηση το 50% = 37,5 €)
Ανώτατες αποδοχές 2018: 1.875 (παλιό) + 37,5 (αύξηση) = 1.912,50 €

Καθώς οι κανονικές ακαθάριστες αποδοχές 1.950 € (με πλήρες κλιμάκιο) είναι μεγαλύτερες από το ανώτατο των 1.912,50 € (που είναι η “οροφή” για το 2018), θα πρέπει με κάποιο τρόπο να αφαιρεθούν 37,5 € από τις ακαθάριστες αποδοχές.
Το ποσό αφαιρείται από το πλήρες κλιμάκιο, οπότε προκύπτει νέο προσωρινό κλιμάκιο (συνήθως με δεκαδικά):
1.605 (πλήρες κλιμάκιο) – 37,5 = 1.567,50 € (προσωρινό κλιμάκιο) + 345 € (επιδόματα) = 1.912,50 € (ανώτατο ποσό 2018 ως ανωτέρω).

Άρα όσοι έχουν προσωρινό ποσό κλιμακίου μικρότερο από το κανονικό, σημαίνει ότι παίρνουν αύξηση, διότι τα 1.912,50 € (με “κουτσουρεμένο” κλιμάκιο) είναι μεγαλύτερα από τα 1.875 € των παλαιότερων αποδοχών.
Η υπόλοιπη αύξηση των επιπλέον 37,5 € θα δοθεί σταδιακά σε 2 έτη, οπότε το 2020 θα δοθεί το πλήρες κλιμάκιο των 1.605 € και οι ακαθάριστες αποδοχές θα φτάσουν τότε τα 1.950 € (1.605 κλιμάκιο + 345 επιδόματα).

Προσωπική μου άποψη είναι ότι τα επιτελεία των υπηρεσιών έπρεπε να ενημερώσουν αναλυτικά (και με παραδείγματα) όλο το προσωπικό για τον τρόπο υλοποίησης του νέου μισθολογίου, διότι τέτοιου μεγέθους αλλαγή είναι σπάνια και αντίστοιχου μεγέθους με την καθιέρωση των μισθολογικών βαθμών παλαιότερα.

Επίσης ο παράξενος τρόπος υλοποίησης των προβλέψεων του νόμου (ειδικά η περίπτωση Γ ανωτέρω), σε συνδυασμό με τις ελάχιστες πληροφορίες που αναγράφονται στους κωδικούς των ενημερωτικών σημειωμάτων, δημιούργησαν πολλές απορίες στη συντριπτική πλειοψηφία των συναδέλφων.

Οι καλοπροαίρετοι αποδίδουν τα μειωμένα ποσά κλιμακίων σε απλό λάθος της υπηρεσίας, ενώ οι καχύποπτοι υποψιάζονται ότι η υπηρεσία τους αμείβει με μικρότερα ποσά από ότι προβλέπει ο νόμος για να κάνει οικονομία!

enstoloi.net

Tags: ΕΝΣΤΟΛΟΙΜΙΣΘΟΛΟΓΙΟΝΕΟ ΜΙΣΘΟΛΟΓΙΟΣΩΜΑΤΑ ΑΣΦΑΛΕΙΑΣ

Related Posts

ΚΙΜΩΝ
ΕΝΟΠΛΕΣ ΔΥΝΑΜΕΙΣ

«ΚΙΜΩΝ»: «Ερχόμαστε σύντομα», το μήνυμα του πληρώματος της πρώτης ελληνικής φρεγάτας FDI [vid]

04/12/2025 - 20:00
ΓΕΕΘΑ
ΓΕΕΘΑ

«ΠΑΝΟΠΤΗΣ 2025»: Ολοκληρώθηκε η εθνική διακλαδική άσκηση κυβερνοάμυνας του ΓΕΕΘΑ

03/12/2025 - 17:01
δένδιας
ΥΕΘΑ

Ο Νίκος Δένδιας στην Ιαπωνία: Στο επίκεντρο τα θαλάσσια drones και τα υποβρύχια όπλα

03/12/2025 - 16:54

Διαβάστε Επίσης

Όπλα μακράς εμβέλειας: Ο πόλεμος αποστάσεως και το νέο δόγμα που προκαλεί ανησυχία στην Τουρκία

Καιρός σήμερα: Μικρή πτώση της θερμοκρασίας – Πού προβλέπονται ισχυρές βροχές

Σαν σήμερα: Το 1831 αρχίζει η Ε’ Εθνοσυνέλευση στο Άργος για να ψηφίσει νέο Σύνταγμα

«Το NATO πρέπει να είναι έτοιμο να ανταποκριθεί σε υβριδικές απειλές», λέει ο ανώτατος στρατιωτικός διοικητής της συμμαχίας

Κονγκό και Ρουάντα υπέγραψαν ειρηνευτική συμφωνία παρουσία Τραμπ, αλλά οι μάχες συνεχίζονται

Βρετανία και Νορβηγία ενώνουν τις δυνάμεις τους για να «κυνηγούν» ρωσικά υποβρύχια και να προστατεύουν τις υποδομές στη Βόρεια Θάλασσα

Eastern Sentry: Η Γερμανία ανέπτυξε πέντε Eurofighter και 150 στρατιώτες στην Πολωνία

«ΚΙΜΩΝ»: «Ερχόμαστε σύντομα», το μήνυμα του πληρώματος της πρώτης ελληνικής φρεγάτας FDI [vid]

Top News

Eurovision 2026: Παραμένει το Ισραήλ στον διαγωνισμό - Αποχωρούν Ολλανδία, Ισπανία, Ιρλανδία και Σλοβενία

Σκληρή σύγκρουση Κωνσταντοπούλου και Μαγειρία στην εξεταστική του ΟΠΕΚΕΠΕ: «Τρώτε με χρυσά κουτάλια» - «Είστε πλεύση λασπολογίας»

Σπύρος Μαρτίκας: Φίλος του τον διαψεύδει για την συμμορία των καζίνο - «Δεν γνωρίζω τα μέλη του κυκλώματος, του δάνεισα 200.000 ευρώ ως δάνειο»

Κακοκαιρία Byron: Νόμιμη η απουσία των δημοσίων υπαλλήλων που δεν θα μπορούν να προσέλθουν την Παρασκευή

OnAlert

ΜΗΤ
Αριθμός Πιστοποίησης Μ.Η.Τ.242057

© 2023 OnAlert

  • Όροι χρήσης
  • Πολιτική απορρήτου
  • Ταυτότητα
  • Επικοινωνία

No Result
View All Result
  • ΑΡΧΙΚΗ
  • ΕΛΛΗΝΟΤΟΥΡΚΙΚΑ
  • ΕΛΛΑΔΑ
  • ΚΟΣΜΟΣ
    • ΚΥΠΡΟΣ
    • ΤΟΥΡΚΙΑ
  • ΝΑΤΟ
    • ΣΥΝΕΝΤΕΥΞΕΙΣ
  • ΜΙΣΘΟΙ – ΣΥΝΤΑΞΕΙΣ
  • ΕΝΟΠΛΕΣ ΔΥΝΑΜΕΙΣ
    • ΥΕΘΑ
    • ΓΕΕΘΑ
    • ΓΕΣ
    • ΓΕΝ
    • ΓΕΑ
  • ΕΞΟΠΛΙΣΜΟΙ
  • ΑΠΟΨΗ
  • ΣΑΝ ΣΗΜΕΡΑ

ΜΗΤ
Αριθμός Πιστοποίησης Μ.Η.Τ.242057

© 2023 OnAlert