OnAlert
No Result
View All Result
  • ΑΡΧΙΚΗ
  • ΕΛΛΗΝΟΤΟΥΡΚΙΚΑ
  • ΕΛΛΑΔΑ
  • ΚΟΣΜΟΣ
    • ΚΥΠΡΟΣ
    • ΤΟΥΡΚΙΑ
  • ΝΑΤΟ
    • ΣΥΝΕΝΤΕΥΞΕΙΣ
  • ΜΙΣΘΟΙ – ΣΥΝΤΑΞΕΙΣ
  • ΕΝΟΠΛΕΣ ΔΥΝΑΜΕΙΣ
    • ΥΕΘΑ
    • ΓΕΕΘΑ
    • ΓΕΣ
    • ΓΕΝ
    • ΓΕΑ
  • ΕΞΟΠΛΙΣΜΟΙ
  • ΑΠΟΨΗ
  • ΣΑΝ ΣΗΜΕΡΑ
OnAlert
  • ΑΡΧΙΚΗ
  • ΕΛΛΗΝΟΤΟΥΡΚΙΚΑ
  • ΕΛΛΑΔΑ
  • ΚΟΣΜΟΣ
    • ΚΥΠΡΟΣ
    • ΤΟΥΡΚΙΑ
  • ΝΑΤΟ
    • ΣΥΝΕΝΤΕΥΞΕΙΣ
  • ΜΙΣΘΟΙ – ΣΥΝΤΑΞΕΙΣ
  • ΕΝΟΠΛΕΣ ΔΥΝΑΜΕΙΣ
    • ΥΕΘΑ
    • ΓΕΕΘΑ
    • ΓΕΣ
    • ΓΕΝ
    • ΓΕΑ
  • ΕΞΟΠΛΙΣΜΟΙ
  • ΑΠΟΨΗ
  • ΣΑΝ ΣΗΜΕΡΑ
No Result
View All Result
OnAlert
No Result
View All Result
Home ΕΝΟΠΛΕΣ ΔΥΝΑΜΕΙΣ ΓΕΝ

ΝΗΡΗΙΣ 2017: Εντυπωσιακές φωτογραφίες απο την πολυεθνική άσκηση

26/11/2017 - 11:00
Share on FacebookShare on Twitter
Πρώτη δημοσίευση: 2017-11-25 23:54:16
Τελευταία ενημέρωση:2017-11-26 11:00:16

Πραγματοποιήθηκαν οι δραστηριότητες της Ημέρας Διακεκριμένων Επισκεπτών (DV-Day) στο πλαίσιο της Άσκησης «ΝΗΡΗΙΣ 2017», στη θαλάσσια περιοχή Μάλεμε Χανίων, ν. Κρήτης. Τις δραστηριότητες της DV-Day παρακολούθησαν ο Αρχηγός ΓΕΝ Αντιναύαρχος Νικόλαος Τσούνης ΠΝ, ο Αρχηγός ΓΕΣ Αντιστράτηγος Αλκιβιάδης Στεφανής, ο Αρχηγός ΓΕΑ Αντιπτέραρχος (Ι) Χρήστος Χριστοδούλου, η Πρέσβης της Μ. Βρετανίας στην Ελλάδα κα Kate Smith, Ακόλουθοι Άμυνας στην Ελλάδα των συμμετεχουσών κρατών καθώς και Ανώτατοι Αξιωματικοί.

Το πρόγραμμα της DV Day περιελάμβανε επιχειρήσεις θαλάσσιας ασφαλείας και εκκένωσης περιοχής άμαχου πληθυσμού σε περιβάλλον πολλαπλής απειλής.


Η πολυεθνική άσκηση Άσκηση «ΝΗΡΗΙΣ 2017», που σχεδιάσθηκε από το Πολεμικό Ναυτικό, διεξήχθη σε τρεις φάσεις.
α. Η πρώτη φάση περιελάμβανε τη συγκέντρωση Πλοίων και προσωπικού στο Ναύσταθμο Κρήτης, την εκπαίδευση προσωπικού στο Κέντρο Εκπαίδευσης Ναυτικής Αποτροπής – ΚΕΝΑΠ (NATO Maritime Interdiction Operational Training Centre – NMIOTC), και στις εγκαταστάσεις του αεροδρομίου Μάλεμε Χανίων καθώς και τη διεξαγωγή συντονιστικών συσκέψεων.
β. Η δεύτερη φάση περιελάμβανε την εκτέλεση των τεχνικών αντικειμένων και τη διεξαγωγή του τακτικού παιγνίου εν πλω, στη θαλάσσια περιοχή Κρητικού και Νότιου Αιγαίου Πελάγους.
γ. Η τρίτη φάση τον επανάπλου στο Ναύσταθμο Κρήτης, το Σάββατο 25 Νοεμβρίου 2017 και την απενημέρωση (HWU) στο ΚΕΝΑΠ.


Από ελληνικής πλευράς, συμμετείχε το Πολεμικό Ναυτικό με τις φρεγάτες ΑΔΡΙΑΣ (όπου επέβαινε ο Διοικητής 1ης Μοίρας Φρεγατών με καθήκοντα Διοικητού της Ναυτικής Δύναμης), ΛΗΜΝΟΣ, ΝΙΚΗΦΟΡΟΣ ΦΩΚΑΣ και ΝΑΒΑΡΙΝΟΝ με οργανικά ελικόπτερα, τα υποβρύχια ΜΑΤΡΩΖΟΣ και ΠΟΣΕΙΔΩΝ, τις πυραυλακάτους ΡΙΤΣΟΣ και ΚΡΥΣΤΑΛΛΙΔΗΣ, το αρματαγωγό ΧΙΟΣ, τα πλοία γενικής υποστήριξης ΠΡΟΜΗΘΕΥΣ και ΑΛΙΑΚΜΩΝ, καθώς και με υποβρύχιους καταστροφείς και σκάφη ανορθόδοξου πολέμου. Επιπρόσθετα συμμετείχε η 32η Ταξιαρχία Πεζοναυτών, η 1η Μοίρα Αλεξιπτωτιστών ,η 5η Μεραρχία Κρητών του Στρατού Ξηράς και ελικόπτερα της 1ης Ταξιαρχίας Αεροπορίας Στρατού καθώς και αεροσκάφη της Πολεμικής Αεροπορίας.


Επιπρόσθετα, συμμετείχαν:
α. Η Συμμαχική Ναυτική Δύναμη Standing NΑΤΟ Maritime Group 2 (SNMG-2) με το πλοίο αμφίβιων δυνάμεων HMS OCEAN, πλοίο έδρας του Διοικητού SNMG-2, με μικτή ομάδα τριακοσίων πεζοναυτών από τις ΗΠΑ και τη Μ. Βρετανία.
β. Η Συμμαχική Αντιναρκική Δύναμη Standing NΑΤΟ Mine Countermeasures Group 2 (SNMCMG-2) με το αγγλικό πλοίο πολλαπλών ρόλων HMS ENTERPRISE, πλοίο έδρας του Διοικητού SNMCMG-2, και τα ναρκοθηρευτικά ΕΥΡΩΠΗ, BGS SHKVAL (Βουλγαρία), ITS CROTONE (Ιταλία), και TCG ALANYA (Τουρκία).
γ. Το Ναυτικό του Ισραήλ με τη κορβέτα INS EILAT, με οργανικό ελικόπτερο, όπου επέβαινε ο Διοικητής Ναυτικής Βάσης Χάιφας, η πυραυλάκατος INS HETZ και η πυραυλάκατος INS TARSHISH.
δ. Το Ναυτικό της Αιγύπτου με δύο (2) Αξιωματικούς παρατηρητές.
ε. Το Ναυτικό του Μαυροβούνιου με έναν (1) Αξιωματικό παρατηρητή.


Η Άσκηση εστιάστηκε στην εξάσκηση των συμμετεχόντων τόσο επί των κλασικών μορφών πολέμου όσο και επί των σύγχρονων μορφών απειλών, καθώς και σε επιχειρήσεις θαλάσσιας ασφαλείας και εκκένωσης περιοχής άμαχου πληθυσμού. Διαπιστώθηκε δε, η προαγωγή και ενίσχυση της συνεργασίας, αλληλοκατανόησης και βελτίωσης της διαλειτουργικότητας μεταξύ των συμμετεχόντων.

Related Posts

Το Πολεμικό Ναυτικό εκτός Αιγαίου: Η Ελλάδα κρατά ανοιχτές τρεις θάλασσες και σηκώνει βάρος που άλλοι αποφεύγουν
ΓΕΝ

Το Πολεμικό Ναυτικό εκτός Αιγαίου: Η Ελλάδα κρατά ανοιχτές τρεις θάλασσες και σηκώνει βάρος που άλλοι αποφεύγουν

16/04/2026 - 06:52
Αρχηγός ΓΕΝ
ΓΕΝ

Ο Αρχηγός ΓΕΝ στην Κύπρο: Επισκέφθηκε τις φρεγάτες «ΚΙΜΩΝ», «ΨΑΡΑ» και «ΕΛΛΗ» [pics]

09/04/2026 - 19:31
Πολεμικό Ναυτικό - Provence
ΓΕΝ

Η φρεγάτα «Κουντουριώτης» και το υποβρύχιο «Ωκεανός» σε συνεκπαίδευση με την γαλλική φρεγάτα «Provence» [pics]

06/04/2026 - 17:42

Διαβάστε Επίσης

Η CENTCOM ανακοίνωσε ότι σταμάτησε πλοίο του «σκιώδους στόλου» του Ιράν

Η «προφητική» πρόβλεψη της εκπροσώπου του Λευκού Οίκου: «Στην ομιλία Τραμπ θα πέσουν πυροβολισμοί»

Πυρκαγιά σε βάση της RAF που χρησιμοποιούν τα αμερικανικά βομβαρδιστικά B-1, B-2 και B-52

Νέα πλήγματα του Ισραήλ στον Λίβανο – Νετανιάχου: Χτυπήστε με σφοδρότητα τη Χεζμπολάχ

Ουκρανικά drones στην Σεβαστούπολη της Κριμαίας, ρωσικά στο Σούμι

«Ήθελα να πυροβολήσω αξιωματούχους» φέρεται να λέει ο ένοπλος που εισέβαλε στο δείπνο που βρισκόταν ο Τραμπ

Τσερνόμπιλ: Η Ουκρανία τιμά την επέτειο των 40 ετών από την πυρηνική καταστροφή

Οι Φρουροί της Επανάστασης δηλώνουν ότι ο έλεγχος των Στενών του Ορμούζ είναι η «καθοριστική στρατηγική» του Ιράν

Top News

Ο Δημήτρης Αλεξάνδρου ανέβασε βίντεο την Ρία Ελληνίδου να κοιμάται στο αυτοκίνητο

Η Ανθή Βούλγαρη κάνει γυμναστική με τον ενός έτους γιο της - Η φωτογραφία που ανέβασε στο instagram

Γιάννος Περλέγκας: «Προσπαθώ να περάσω στην αταραξία, έπαιρνα τον εαυτό μου πάρα πολύ στα σοβαρά»

Χίλτον: Από τους πυροβολισμούς στο δείπνο των ανταποκριτών μέχρι την απόπειρα δολοφονίας κατά του Ρόναλντ Ρίγκαν

OnAlert

ΜΗΤ
Αριθμός Πιστοποίησης Μ.Η.Τ.242057

© 2026 OnAlert

  • Όροι χρήσης
  • Πολιτική απορρήτου
  • Ταυτότητα
  • Επικοινωνία

No Result
View All Result
  • ΑΡΧΙΚΗ
  • ΕΛΛΗΝΟΤΟΥΡΚΙΚΑ
  • ΕΛΛΑΔΑ
  • ΚΟΣΜΟΣ
    • ΚΥΠΡΟΣ
    • ΤΟΥΡΚΙΑ
  • ΝΑΤΟ
    • ΣΥΝΕΝΤΕΥΞΕΙΣ
  • ΜΙΣΘΟΙ – ΣΥΝΤΑΞΕΙΣ
  • ΕΝΟΠΛΕΣ ΔΥΝΑΜΕΙΣ
    • ΥΕΘΑ
    • ΓΕΕΘΑ
    • ΓΕΣ
    • ΓΕΝ
    • ΓΕΑ
  • ΕΞΟΠΛΙΣΜΟΙ
  • ΑΠΟΨΗ
  • ΣΑΝ ΣΗΜΕΡΑ

ΜΗΤ
Αριθμός Πιστοποίησης Μ.Η.Τ.242057

© 2026 OnAlert