OnAlert
No Result
View All Result
  • ΑΡΧΙΚΗ
  • ΕΛΛΗΝΟΤΟΥΡΚΙΚΑ
  • ΕΛΛΑΔΑ
  • ΚΟΣΜΟΣ
    • ΚΥΠΡΟΣ
    • ΤΟΥΡΚΙΑ
  • ΝΑΤΟ
    • ΣΥΝΕΝΤΕΥΞΕΙΣ
  • ΜΙΣΘΟΙ – ΣΥΝΤΑΞΕΙΣ
  • ΕΝΟΠΛΕΣ ΔΥΝΑΜΕΙΣ
    • ΥΕΘΑ
    • ΓΕΕΘΑ
    • ΓΕΣ
    • ΓΕΝ
    • ΓΕΑ
  • ΕΞΟΠΛΙΣΜΟΙ
  • ΑΠΟΨΗ
  • ΣΑΝ ΣΗΜΕΡΑ
OnAlert
  • ΑΡΧΙΚΗ
  • ΕΛΛΗΝΟΤΟΥΡΚΙΚΑ
  • ΕΛΛΑΔΑ
  • ΚΟΣΜΟΣ
    • ΚΥΠΡΟΣ
    • ΤΟΥΡΚΙΑ
  • ΝΑΤΟ
    • ΣΥΝΕΝΤΕΥΞΕΙΣ
  • ΜΙΣΘΟΙ – ΣΥΝΤΑΞΕΙΣ
  • ΕΝΟΠΛΕΣ ΔΥΝΑΜΕΙΣ
    • ΥΕΘΑ
    • ΓΕΕΘΑ
    • ΓΕΣ
    • ΓΕΝ
    • ΓΕΑ
  • ΕΞΟΠΛΙΣΜΟΙ
  • ΑΠΟΨΗ
  • ΣΑΝ ΣΗΜΕΡΑ
No Result
View All Result
OnAlert
No Result
View All Result
Home ΕΝΟΠΛΕΣ ΔΥΝΑΜΕΙΣ ΓΕΕΘΑ

Παραβιάσεις σε έξαρση από την Τουρκική Αεροπορία – Τι έχει αλλάξει;

02/02/2017 - 10:08
Share on FacebookShare on Twitter

του Απόλλωνα Λεονταρίτη

Σε έξαρση βρίσκεται από την περασμένη Κυριακή η προκλητικότητα της Άγκυρας στο Αιγαίο με κορύφωση την χθεσινή ημέρα κατά τη διάρκεια της οποίας είχαμε 10 υπερπτήσεις άνωθεν των Ιμίων.

Πρόκειται για την πρώτη φορά από το 2009 που οι τούρκοι επιχείρησαν κάτι ανάλογο στην περιοχή με 15 επιβεβαιωμένες υπηρετήσεις ελληνικών νησιών από την αρχή του 2017,  ενώ είναι σαφές ότι η κατάσταση εξελίσσεται καθώς αναμένονται περεταίρω προκλήσεις εκ μέρους της τουρκικής Αεροπορίας 

Επιπλέον των χθεσινών υπερπτήσεων στα Ίμια, σημειώθηκαν και 2 υπερπτήσεις στην Καλόλιμνο.Σε κάθε περίπτωση η κατάσταση πάνω από το Αιγαίο καθημερινά θυμίζει μια μορφή ακήρυχτου πολέμου. Η επεκτατική πολιτική της γείτονος όπως διαμορφώθηκε (με μικρά διαλείμματα) μετά το 1974, έχει οδηγήσει σταδιακά σε μια διαρκή αμφισβήτηση του Εθνικού Εναέριου Χώρου (ΕΑΧ) που σήμερα επεκτείνεται μέχρι τα 10νμ, κατάσταση την οποία η Τουρκία επιθυμεί να ανατρέψει.

Η συγκεκριμένη πολιτική αμφισβήτησης εκφράζεται έμπρακτα από την Τουρκική Αεροπορία (THK), η οποία σε σχεδόν καθημερινή βάση αποστέλλει πολυάριθμους σχηματισμούς μαχητικών αεροσκαφών στο Αιγαίο.

Τις περισσότερες φορές οι σχηματισμοί αυτοί όχι μόνο πραγματοποιούν παράβαση του FIR Αθηνών (δεν καταθέτουν σχέδια πτήσης πριν την είσοδο τους) αλλά πραγματοποιούν και παραβιάσεις του ΕΕΧ καθώς εισέρχονται στο όριο των 10νμ . Τα μαχητικά της ΠΑ από διάφορες βάσεις της νησιωτικής και ηπειρωτικής Ελλάδας που βρίσκονται σε συνεχή ετοιμότητα, απογειώνονται άμεσα προκειμένου να τα αναχαιτίσουν και να τα αναγνωρίσουν όπως άλλωστε και κάθε άγνωστο ίχνος που εισέρχεται στο FIR Αθηνών.

Η 135 ΣΜ στη Σκύρο αποτελεί μια από τις βάσεις εξόρμησης μαχητικών ετοιμότητας της ΠΑ, η οποία αυτές τις μέρες είχε συνεχή ετοιμότητα και Readiness με εξορμήσεις μαχητικών κυρίως F-16C Block 52+ τα οποία μετασταθμεύουν από μητρικές βάσεις προκειμένου να βρίσκονται εγγύτερα στα σημεία εισόδου των τουρκικών μαχητικών στο Αιγαίο.

Αποδυναμωμένη η τουρκική Αεροπορία

Πηγές του ΓΕΕΘΑ πάντως ανέφεραν στο Onalert.gr ότι σε σχέση με προηγούμενα χρόνια παρατηρείται μια αισθητά μειωμένη παρουσία μαχητικών της τουρκικής Αεροπορίας ακόμη και κατά τη διάρκεια της χθεσινής έξαρσης παραβιάσεων και υπεπτήσεων πάνω από τα Ίμια και την Καλόλιμνο.

Ειδικότερα η ΠΑ είχε συνηθίσει να έχει απέναντι της σχηματισμούς των 8, 12 ακόμη και 15 μαχητικών σε ζεύγη ή τετράδες, τα οποία επιχειρούσαν μαζικές εισόδους στο FIR με αντίστοιχη φυσικά κινητοποίηση ελληνικών μαχητικών. Αντιθέτως την τρέχουσα περίοδο οι παραβάσεις-παραβιάσεις, αφορούν μεμονομένα ζεύγη τουρκικών F-16, τα οποία είτε εισέρχονται και αποχωρούν λίγο αργότερα είτε εισέρχονται αρκετές φόρές με αλλαγή πορείας, προκειμένου να εκτελέσουν μεγαλύτερο αριθμό παραβάσεων-παραβιάσεων ελληνικού FIR και του ΕΕΧ.

Η κατάσταση αυτή αποδίδεται στην δεινή θέση που φαίνεται να έχει περιέλθει η τουρκική Αεροπορία μετά την αποψίλωση της από έμπειρους χειριστές, συνέπεια των μαζικών συλλήψεων που ακολούθησαν μετά το αποτυχημένο πραξικόπημα στην Τουρκία. Ο αντίκτυπος αυτής της κατάστασης αποτυπώνεται στους ολιγομελείς σχηματισμούς που επιχειρούν τις παραβιάσεις στο Αιγαίο, αν και η ΠΑ διατηρεί πάντοτε υψηλή ετοιμότητα προκειμένου να αντιμετωπίσει οποιαδήποτε πρόκληση.

Tags: ΓΕΕΘΑΜΑΧΗΤΙΚΑΠΑΡΑΒΙΑΣΕΙΣΠΟΛΕΜΙΚΗ ΑΕΡΟΠΟΡΙΑΤΟΥΡΚΙΑΦ16-ΕΕΧ

Related Posts

ΓΕΕΘΑ
ΓΕΕΘΑ

ΓΕΕΘΑ: Υποραφή Κοινού Σχεδίου Δράσης Ελλάδας – Αρμενίας – Κύπρου για το 2026

24/04/2026 - 11:21
Α/ΓΕΕΘΑ
ΓΕΕΘΑ

Α/ΓΕΕΘΑ Χούπης για 25η Μαρτίου: Οι Ένοπλες Δυνάμεις παραμένουν ο κορυφαίος πολλαπλασιαστής ισχύος της Πατρίδος

24/03/2026 - 12:12
Α/ΓΕΕΘΑ
ΓΕΕΘΑ

Α/ΓΕΕΘΑ Χούπης στην BILD: Σε ετοιμότητα 5 λεπτών η Πολεμική Αεροπορία για τυχόν ιρανική επίθεση – Η Ελλάδα είναι ασφαλής

22/03/2026 - 16:28

Διαβάστε Επίσης

Λίβανος: Δύο νεκροί σε ισραηλινό πλήγμα στον νότο – Η Χεζμπολάχ χαρακτηρίζει «ανούσια» την παράταση της εκεχειρίας με το Ισραήλ

Η Βρετανία αντιδρά σε εσωτερικό υπόμνημα του αμερικανικού Πενταγώνου: «Η κυριαρχία των Φώκλαντ μάς ανήκει»

Σε ετοιμότητα το Πακιστάν για έναν νέο γύρο συνομιλιών ΗΠΑ και Ιράν: O Αραγτσί αναμένεται στο Ισλαμαμπάντ

Γαλλικά ΜΜΕ για την επίσκεψη Μακρόν: Στρατηγική εταιρική σχέση, Στενά του Ορμοπύζ και υποβρύχια Barracuda

ΕΕ: «Κάτι κινείται» για το άρθρο 42.7 περί ρήτρας αμοιβαίας συνδρομής

«Κίμων»: Πλάνα από την πρώτη άφιξη της ελληνικής φρεγάτας Belharra στο λιμάνι του Πειραιά [vid]

Ουκρανία: Νέα φονικά ρωσικά πλήγματα – Στόχευσαν ακόμη και μοτοποδήλατο

Τουσκ: Πρώτη σύνοδος της ΕΕ χωρίς «Ρώσους» στο δωμάτιο – Το ερώτημα είναι αν οι ΗΠΑ παραμένουν πιστός σύμμαχος σε περίπτωση ρωσικής επίθεσης

Top News

Μαρία Αναστασοπούλου: «Από τότε που χωρίσαμε με τον Γιάννη Κολοκυθά, εξακολουθήσαμε να είμαστε ο ένας στη ζωή του άλλου»

Γαλλία: Στοιχηματική απάτη με πιστολάκι μαλλιών - «Πείραζαν» τα θερμόμετρα στο Παρίσι και έβγαλαν χιλιάδες ευρώ, δείτε βίντεο

Το κοντοσούβλι στην 8η θέση της λίστας του Taste Atlas με τα καλύτερα παραδοσιακά φαγητά του κόσμου

Ζωή Κωνσταντοπούλου: Επιθεωρητές εργασίας κατέληξαν στο ΑΤ Ομονοίας μετά από καταγγελία της - Έλεγχαν υπόθεση υπαλλήλου της Πλεύσης Ελευθερίας

OnAlert

ΜΗΤ
Αριθμός Πιστοποίησης Μ.Η.Τ.242057

© 2026 OnAlert

  • Όροι χρήσης
  • Πολιτική απορρήτου
  • Ταυτότητα
  • Επικοινωνία

No Result
View All Result
  • ΑΡΧΙΚΗ
  • ΕΛΛΗΝΟΤΟΥΡΚΙΚΑ
  • ΕΛΛΑΔΑ
  • ΚΟΣΜΟΣ
    • ΚΥΠΡΟΣ
    • ΤΟΥΡΚΙΑ
  • ΝΑΤΟ
    • ΣΥΝΕΝΤΕΥΞΕΙΣ
  • ΜΙΣΘΟΙ – ΣΥΝΤΑΞΕΙΣ
  • ΕΝΟΠΛΕΣ ΔΥΝΑΜΕΙΣ
    • ΥΕΘΑ
    • ΓΕΕΘΑ
    • ΓΕΣ
    • ΓΕΝ
    • ΓΕΑ
  • ΕΞΟΠΛΙΣΜΟΙ
  • ΑΠΟΨΗ
  • ΣΑΝ ΣΗΜΕΡΑ

ΜΗΤ
Αριθμός Πιστοποίησης Μ.Η.Τ.242057

© 2026 OnAlert