OnAlert
No Result
View All Result
  • ΑΡΧΙΚΗ
  • ΕΛΛΗΝΟΤΟΥΡΚΙΚΑ
  • ΕΛΛΑΔΑ
  • ΚΟΣΜΟΣ
    • ΚΥΠΡΟΣ
    • ΤΟΥΡΚΙΑ
  • ΝΑΤΟ
    • ΣΥΝΕΝΤΕΥΞΕΙΣ
  • ΜΙΣΘΟΙ – ΣΥΝΤΑΞΕΙΣ
  • ΕΝΟΠΛΕΣ ΔΥΝΑΜΕΙΣ
    • ΥΕΘΑ
    • ΓΕΕΘΑ
    • ΓΕΣ
    • ΓΕΝ
    • ΓΕΑ
  • ΕΞΟΠΛΙΣΜΟΙ
  • ΑΠΟΨΗ
  • ΣΑΝ ΣΗΜΕΡΑ
OnAlert
  • ΑΡΧΙΚΗ
  • ΕΛΛΗΝΟΤΟΥΡΚΙΚΑ
  • ΕΛΛΑΔΑ
  • ΚΟΣΜΟΣ
    • ΚΥΠΡΟΣ
    • ΤΟΥΡΚΙΑ
  • ΝΑΤΟ
    • ΣΥΝΕΝΤΕΥΞΕΙΣ
  • ΜΙΣΘΟΙ – ΣΥΝΤΑΞΕΙΣ
  • ΕΝΟΠΛΕΣ ΔΥΝΑΜΕΙΣ
    • ΥΕΘΑ
    • ΓΕΕΘΑ
    • ΓΕΣ
    • ΓΕΝ
    • ΓΕΑ
  • ΕΞΟΠΛΙΣΜΟΙ
  • ΑΠΟΨΗ
  • ΣΑΝ ΣΗΜΕΡΑ
No Result
View All Result
OnAlert
No Result
View All Result
Home ΚΟΣΜΟΣ ΤΟΥΡΚΙΑ

Παρέμβαση του στρατού στη Τουρκία! Ζητούν αποφυλάκιση αξιωματικών που φυλάκισε ο Ερντογάν

02/01/2014 - 18:58
Share on FacebookShare on Twitter

Το γενικό επιτελείο των τουρκικών ενόπλων δυνάμεων προσέφυγε κατά της καταδίκης εκατοντάδων αξιωματικών τους σε δύο δίκες που είχαν γίνει για συνωμοσία κατά της ισλαμοσυντηρητικής κυβέρνησης, η οποία πλήττεται από ένα άνευ προηγουμένου σκάνδαλο για διαφθορά, μετέδωσαν σήμερα τα τουρκικά μέσα ενημέρωσης.

Η ηγεσία των ενόπλων δυνάμεων κατέθεσε επισήμως στις 27 Δεκεμβρίου πέρυσι προσφυγή γι’ αυτό στο γραφείο του εισαγγελέα της Άγκυρας με αίτημα τη διεξαγωγή νέας δίκης, διευκρίνισε το τηλεοπτικό δίκτυο NTV.

Στην υπόθεση «Εργκένεκον», όπως είναι γνωστή, ένα δικαστήριο της Σιλίβρι (Σηλυβρία), στα προάστια της Κωνσταντινούπολης, επέβαλε τον περασμένο Αύγουστο βαριές ποινές φυλάκισης και κάθειρξης εναντίον 275 κατηγορουμένων, μεταξύ των οποίων πολλοί αξιωματικοί, εκλεγμένοι και δημοσιογράφοι, οι οποίοι ήταν ύποπτοι ότι αποπειράθηκαν να ανατρέψουν την κυβέρνηση του πρωθυπουργού Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν.
Μεταξύ αυτών βρισκόταν και ο πρώην αρχηγός του γενικού επιτελείου των τουρκικών ενόπλων δυνάμεων Ιλκέρ Μπασμπούγ, ο οποίος καταδικάστηκε σε ισόβια κάθειρξη έπειτα από μια δίκη την οποία η αντιπολίτευση καταδίκασε ως ένα «κυνήγι μαγισσών».

Εξάλλου τον Αύγουστο του 2012, το ίδιο δικαστήριο του Σιλιβρί είχε καταδικάσει περισσότερους από 300 στρατιωτικούς, μεταξύ των οποίων βρίσκονταν και στρατηγοί, σε ποινές κάθειρξης 13 ως 20 ετών για μια άλλη φερόμενη απόπειρα συνωμοσίας, το 2003 αυτήν τη φορά, και πάλι κατά της κυβέρνησης του Ερντογάν.

Η προσφυγή αυτή του στρατού στη δικαιοσύνη γίνεται την ώρα που η κυβέρνηση παλεύει να αντιμετωπίσει εδώ και δύο εβδομάδες το σκάνδαλο διαφθοράς που ξέσπασε, το οποίο έχει οδηγήσει στην φυλάκιση περίπου 20 προσώπων που πρόσκεινται στην εξουσία και έχει προκαλέσει την παραίτηση τριών υπουργών όπως και έναν ευρύ ανασχηματισμό της κυβέρνησης.

Σε ανακοίνωσή τους που δόθηκε στη δημοσιότητα την περασμένη εβδομάδα, οι ένοπλες δυνάμεις της Τουρκίας διαβεβαίωναν ότι «δεν θέλουν να εμπλακούν στις (τρέχουσες) πολιτικές διαμάχες».

Η δήλωση αυτή έγινε μερικές ώρες αφότου μια φιλοκυβερνητική εφημερίδα δημοσίευσε ένα άρθρο ενός στενού πολιτικού συμβούλου του πρωθυπουργού, ο οποίος άφηνε να εννοηθεί ότι το τρέχον σκάνδαλο μπορεί να ξέσπασε για να ανοίξει το δρόμο σε μια επέμβαση του στρατού.

Το Κόμμα Δικαιοσύνης και Ανάπτυξης (AKP) του Ερντογάν έχει μειώσει μέσω μεταρρυθμίσεων και μιας σειράς δικών την πολιτική επιρροή του στρατού, ο οποίος, από το 1960, έχει κάνει τρία πραξικοπήματα και έχει αναγκάσει σε παραίτηση μια κυβέρνηση στην οποία συμμετείχε ένα ισλαμικό κόμμα. 

Tags: ΑΝΑΣΧΗΜΑΤΙΣΜΟΣΔΙΑΦΘΟΡΑΕΡΝΤΟΓΑΝΔΙΑΦΘΟΡΑΗΠΑΜΠΑΓΙΣΣΤΡΑΤΟΣΣΥΛΛΗΨΕΙΣΤΟΥΡΚΙΑ

Related Posts

Eurofighter
ΕΞΟΠΛΙΣΜΟΙ

Eurofighter στην Τουρκία: Το 2030 η παράδοση των πρώτων μαχητικών – Θα ενσωματώνουν Meteor και τουρκικά πυρομαχικά

16/12/2025 - 11:32
Steel Dome
ΕΞΟΠΛΙΣΜΟΙ

Steel Dome: «Με 100 συστήματα αεράμυνας ενισχύεται ο τουρκικός θόλος το 2026 – Θα έχει AI και συστήματα EW

15/12/2025 - 11:21
Ερντογάν - Πούτιν
ΤΟΥΡΚΙΑ

Ερντογάν μετά τη συνάντησή του με τον Πούτιν: «Η ειρήνη δεν απέχει πολύ»

13/12/2025 - 13:42

Διαβάστε Επίσης

Η Ρωσία θέλει να «στραγγαλίσει» οικονομικά και ενεργειακά την Ουκρανία με πλήγματα σε λιμάνια και υποδομές

Ζελένσκι: Οι ΗΠΑ πρότειναν τριμερή συνάντηση με Ρώσους διαπραγματευτές στο Μαϊάμι

e-ΕΦΚΑ και ΔΥΠΑ: Ο «χάρτης» των πληρωμών από 22 έως 24 Δεκεμβρίου

Πακιστάν: Καταδικάστηκε σε κάθειρξη 17 ετών ο πρώην πρωθυπουργός Ιμράν Χαν για διαφθορά

Δαβάκης για Υπαξιωματικούς: «Υπάρχει βαθμολογικός πληθωρισμός – Δεν χρειαζόμαστε έναν προθάλαμο Αξιωματικών»

SBU: Οι Ουκρανοί χτύπησαν ρωσικά Su-27, περιπολικό σκάφος και μια πλατφόρμα άντλησης πετρελαίου [pics]

Τραμπ: «Τέλος» ο ναύαρχος Χόλζι από την διοίκηση της SOUTHCOM – Διαφωνούσε με τις επιθέσεις κατά «ναρκωτρομοκρατών»

Ουκρανία: Επτά νεκροί από πλήγμα ρωσικού βαλλιστικού πυραύλου στην Οδησσό [vid]

Top News

Λευτέρης Πανταζής: Εξαντλημένος σε νοσοκομείο για εξετάσεις - «Από υπερκόπωση έπεσα» λέει ο τραγουδιστής

Πέθανε η τραγουδίστρια Κλαούντια Ντελμέρ από καρκίνο στο πάγκρεας - Ήταν μητέρα 4 παιδιών και ζούσε στην Ελλάδα

Γιώργος Μαζωνάκης: «Ήταν μαγκωμένος και αγχωμένος» αποκαλύπτει άτομο από το οικογενειακό περιβάλλον του τραγουδιστή

Στα 1.000 ευρώ η χρυσή λίρα - Συνεχίζεται η άνοδος σε χρυσό και ασήμι

OnAlert

ΜΗΤ
Αριθμός Πιστοποίησης Μ.Η.Τ.242057

© 2023 OnAlert

  • Όροι χρήσης
  • Πολιτική απορρήτου
  • Ταυτότητα
  • Επικοινωνία

No Result
View All Result
  • ΑΡΧΙΚΗ
  • ΕΛΛΗΝΟΤΟΥΡΚΙΚΑ
  • ΕΛΛΑΔΑ
  • ΚΟΣΜΟΣ
    • ΚΥΠΡΟΣ
    • ΤΟΥΡΚΙΑ
  • ΝΑΤΟ
    • ΣΥΝΕΝΤΕΥΞΕΙΣ
  • ΜΙΣΘΟΙ – ΣΥΝΤΑΞΕΙΣ
  • ΕΝΟΠΛΕΣ ΔΥΝΑΜΕΙΣ
    • ΥΕΘΑ
    • ΓΕΕΘΑ
    • ΓΕΣ
    • ΓΕΝ
    • ΓΕΑ
  • ΕΞΟΠΛΙΣΜΟΙ
  • ΑΠΟΨΗ
  • ΣΑΝ ΣΗΜΕΡΑ

ΜΗΤ
Αριθμός Πιστοποίησης Μ.Η.Τ.242057

© 2023 OnAlert