OnAlert
No Result
View All Result
  • ΑΡΧΙΚΗ
  • ΕΛΛΗΝΟΤΟΥΡΚΙΚΑ
  • ΕΛΛΑΔΑ
  • ΚΟΣΜΟΣ
    • ΚΥΠΡΟΣ
    • ΤΟΥΡΚΙΑ
  • ΝΑΤΟ
    • ΣΥΝΕΝΤΕΥΞΕΙΣ
  • ΜΙΣΘΟΙ – ΣΥΝΤΑΞΕΙΣ
  • ΕΝΟΠΛΕΣ ΔΥΝΑΜΕΙΣ
    • ΥΕΘΑ
    • ΓΕΕΘΑ
    • ΓΕΣ
    • ΓΕΝ
    • ΓΕΑ
  • ΕΞΟΠΛΙΣΜΟΙ
  • ΑΠΟΨΗ
  • ΣΑΝ ΣΗΜΕΡΑ
OnAlert
  • ΑΡΧΙΚΗ
  • ΕΛΛΗΝΟΤΟΥΡΚΙΚΑ
  • ΕΛΛΑΔΑ
  • ΚΟΣΜΟΣ
    • ΚΥΠΡΟΣ
    • ΤΟΥΡΚΙΑ
  • ΝΑΤΟ
    • ΣΥΝΕΝΤΕΥΞΕΙΣ
  • ΜΙΣΘΟΙ – ΣΥΝΤΑΞΕΙΣ
  • ΕΝΟΠΛΕΣ ΔΥΝΑΜΕΙΣ
    • ΥΕΘΑ
    • ΓΕΕΘΑ
    • ΓΕΣ
    • ΓΕΝ
    • ΓΕΑ
  • ΕΞΟΠΛΙΣΜΟΙ
  • ΑΠΟΨΗ
  • ΣΑΝ ΣΗΜΕΡΑ
No Result
View All Result
OnAlert
No Result
View All Result
Home ΕΛΛΗΝΟΤΟΥΡΚΙΚΑ

Προεκλογικό «όπλο» Ερντογάν η μετατροπή της Αγιας Σοφιάς σε τζαμί!

27/11/2013 - 00:01
Share on FacebookShare on Twitter

Η μετατροπή των ερειπίων της Μονής του Αγίου Ιωάννη του Στουδίου σε τζαμί και η εξελισσόμενη φιλολογία για τη μετατροπή και της Αγίας Σοφίας Κωνσταντινούπολης σε τζαμί, προβάλλονται στην Τουρκία ως εξελίξεις που ενθουσιάζουν τα συντηρητικά στρώματα της τουρκικής κοινωνίας. Πράγμα που είναι και στόχος της τουρκικής κυβέρνησης εν όψει των κρίσιμων δημοτικών εκλογών του προσεχούς Μαρτίου.

Το ενδιαφέρον ως προς τη Μονή του Στουδίου, που λειτουργεί ως μουσείο, πέρα από την ιστορική σημασία του ναού, σχετίζεται με το γεγονός ότι διοικητικά η Μονή υπάγεται στο μουσείο της Αγίας Σοφίας.

Η Μονή κρατά από τον πέμπτο αιώνα. Μετατράπηκε σε τζαμί μετά την Άλωση, αλλά από το 1908 και αφού μεσολάβησαν σεισμοί και πυρκαγιές, εγκαταλείφθηκε, με αποτέλεσμα να λειτουργεί σήμερα ως μουσείο, αλλά σε μορφή ερειπίων.

Η απόφαση για επισκευή της Μονής Στουδίου και της μετατροπής της σε τζαμί ελήφθη από το τουρκικό υπουργικό συμβούλιο τον περασμένο Ιανουάριο. Θα λειτουργήσει ως τζαμί «Ιμραχόρ Ιλγιάς Μπέϊ», όπως ανακοίνωσε ο επικεφαλής της Γενικής Διεύθυνσης Βακουφίων, Αντνάν Ερτέμ, ο οποίος διευκρίνισε πως το έργο της επισκευής θα αρχίσει το 2014. Ο Ερτέμ συμπλήρωσε ότι για τη μετατροπή και της Αγίας Σοφίας σε τζαμί απαιτείται, επίσης, απόφαση του υπουργικού συμβουλίου.

Το ενδιαφέρον είναι ότι τις τελευταίες μέρες αναπτύσσεται έντονη φιλολογία σχετικά με την Αγία Σοφία. Εκπομπές επί εκπομπών μεταδίδονται στα τουρκικά τηλεοπτικά κανάλια για το ιστορικό της μετατροπής του Ναού αρχικά σε τζαμί μετά την Άλωση και στη συνέχεια σε μουσείο το 1934.

Το βασικό επιχείρημα του ισλαμικού χώρου εδώ και δεκαετίες είναι το ότι η απόφαση του υπουργικού συμβουλίου του 1934, με την οποία είχε μετατραπεί το τότε τζαμί σε μουσείο, είναι παράτυπη. Τις τελευταίες μέρες προστέθηκε στο επιχείρημα αυτό και ο ισχυρισμός ότι η υπογραφή του Μουσταφά Κεμάλ Ατατούρκ, Προέδρου τότε της Τουρκίας, που περιλαμβάνεται στην απόφαση όπως αυτή δημοσιεύτηκε στο τουρκικό ΦΕΚ, είναι πλαστή.

Τον ισχυρισμό πρόβαλε πριν από μερικές μέρες ο βουλευτής του ακροδεξιού Κόμματος Εθνικιστικής Κίνησης, Γιουσούφ Χαλάτσογλου, και κατέθεσε στο προεδρείο της τουρκικής εθνοσυνέλευσης πρόταση για τη μετατροπή του μουσείου της Αγίας Σοφίας σε τζαμί.

Την ευχή του για τη μετατροπή της Αγίας Σοφίας σε τζαμί εξέφρασε και ο αντιπρόεδρος της τουρκικής κυβέρνησης Μπουλέντ Αρίντς.

Ανεξάρτητα από το τι μέλλει γενέσθαι ως προς την Αγία Σοφία, αξιολογείται ως σημαντικό το ότι το ζήτημα της Αγίας Σοφίας έχει για τον ισλαμοσυντηρητικό χώρο στην Τουρκία ιδιαίτερη αξία. Με δεδομένη την ευαισθησία αυτή του συντηρητικού χώρου, το θέμα έχει ιδιαίτερη θέση στην εκστρατεία της κυβέρνησης Ερντογάν εν όψει των εκλογών του Μαρτίου για ευαισθητοποίηση εν γένει του συντηρητικού χώρου. Αντίστοιχο θέμα ήταν οι δηλώσεις που έκανε πριν από λίγες μέρες ο Τούρκος πρωθυπουργός Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν περί ενδεχομένου νομοθετικών και αστυνομικών μέτρων εναντίον των περιπτώσεων, που φοιτητές και φοιτήτριες νοικιάζουν από κοινού διαμερίσματα. 

Διαβάστε ακόμη:

«Θανάσιμο σφάλμα για τη Τουρκία η μετατροπή της Αγιας Σοφιάς σε τζαμί»

Τζαμί την Αγιά Σοφιά θέλει ο τούρκος αντιπρόεδρος



Tags: ΑΓΙΑ ΣΟΦΙΑΑΡΙΝΤΣΕΡΝΤΟΓΑΝΤΖΑΜΙ

Related Posts

ΥΠΕΘΑ - τουρκικό υπουργείο Άμυνας
ΕΛΛΗΝΟΤΟΥΡΚΙΚΑ

«Δεν μπορούμε να αγνοήσουμε το casus belli», λένε πηγές του ΥΠΕΘΑ – Η απάντηση στο τουρκικό υπουργείο Άμυνας

04/12/2025 - 16:48
F-16 - Τουρκικό ΥΠΑΜ - Δένδιας
ΕΛΛΗΝΟΤΟΥΡΚΙΚΑ

Το τουρκικό ΥΠΑΜ απαντά στον Νίκο Δένδια για το νέο δόγμα αποτροπής στο Αιγαίο: «Δεν αποτελούμε απειλή, αλλά είμαστε έτοιμοι να απαντήσουμε»

04/12/2025 - 15:54
Μητσοτάκης
ΕΛΛΗΝΟΤΟΥΡΚΙΚΑ

Μητσοτάκης: «Η Ελλάδα επιδιώκει το διάλογο με την Τουρκία χωρίς να υποχωρούμε από τις θέσεις μας»

03/12/2025 - 20:56

Διαβάστε Επίσης

Φρουροί της Επανάστασης του Ιράν: «Μήνυμα ισχύος» με ναυτικές ασκήσεις στον Κόλπο – Εκτόξευσαν βαλλιστικούς και πυραύλους cruise [vid]

Γερμανία: Πέρασε από την Μπούντεσταγκ η νομοθεσία για τη στρατιωτική θητεία – Ποιες αλλαγές προβλέπει

Πολεμικό Ναυτικό: Τελετές ορκωμοσίας ναυτών με την Δ’ ΕΣΣΟ 2025 [pics]

Συμμετοχή αρχηγού ΓΕΣ στο 11ο Forum of Commanders of European Land Forces στη Σουηδία

Γεραπετρίτης: Η Ελλάδα, με την πρωτοβουλία της Πενταμερούς, επιδιώκει να καθιερώσει τη θέση της ως πυλώνας σταθερότητας

Κρεμλίνο στηρίζει Γουίτκοφ: Δηλώνει έτοιμο να συνεχίσει να εργάζεται με την παρούσα αμερικανική ομάδα

Κυβέρνηση Τραμπ: Αναπροσαρμόζει «την αμυντική στρατηγική» των ΗΠΑ και «βλέπει» πολιτισμική εξάλειψη της Ευρώπης

«Πεισματική βλακεία»: Αιχμηρό σχόλιο του απεσταλμένου του Πούτιν εναντίον του καγκελαρίου Μερτς

Top News

Κακοκαιρία Byron: «Πνίγηκε» στα νερά και τις λάσπες πάλι το Θριάσιο - Αποκαλυπτικές εικόνες

Το Netflix εξαγοράζει τη Warner Bros για 82,7 δισ. δολ - Mega deal στην ψυχαγωγία και το streaming

Η efood υποσχέθηκε bonus σε όσους κάνουν delivery εν μέσω της σφοδρής καταιγίδας - Μετά τον σάλο σταμάτησε τη διανομή

Ο ΕΦΕΤ ανακαλεί τα σοκολατάκια «Kinder Μιx 3D pop-up»: «Δεν είναι εμφανείς οι αλλεργιόνες ουσίες»

OnAlert

ΜΗΤ
Αριθμός Πιστοποίησης Μ.Η.Τ.242057

© 2023 OnAlert

  • Όροι χρήσης
  • Πολιτική απορρήτου
  • Ταυτότητα
  • Επικοινωνία

No Result
View All Result
  • ΑΡΧΙΚΗ
  • ΕΛΛΗΝΟΤΟΥΡΚΙΚΑ
  • ΕΛΛΑΔΑ
  • ΚΟΣΜΟΣ
    • ΚΥΠΡΟΣ
    • ΤΟΥΡΚΙΑ
  • ΝΑΤΟ
    • ΣΥΝΕΝΤΕΥΞΕΙΣ
  • ΜΙΣΘΟΙ – ΣΥΝΤΑΞΕΙΣ
  • ΕΝΟΠΛΕΣ ΔΥΝΑΜΕΙΣ
    • ΥΕΘΑ
    • ΓΕΕΘΑ
    • ΓΕΣ
    • ΓΕΝ
    • ΓΕΑ
  • ΕΞΟΠΛΙΣΜΟΙ
  • ΑΠΟΨΗ
  • ΣΑΝ ΣΗΜΕΡΑ

ΜΗΤ
Αριθμός Πιστοποίησης Μ.Η.Τ.242057

© 2023 OnAlert