OnAlert
No Result
View All Result
  • ΑΡΧΙΚΗ
  • ΕΛΛΗΝΟΤΟΥΡΚΙΚΑ
  • ΕΛΛΑΔΑ
  • ΚΟΣΜΟΣ
    • ΚΥΠΡΟΣ
    • ΤΟΥΡΚΙΑ
  • ΝΑΤΟ
    • ΣΥΝΕΝΤΕΥΞΕΙΣ
  • ΜΙΣΘΟΙ – ΣΥΝΤΑΞΕΙΣ
  • ΕΝΟΠΛΕΣ ΔΥΝΑΜΕΙΣ
    • ΥΕΘΑ
    • ΓΕΕΘΑ
    • ΓΕΣ
    • ΓΕΝ
    • ΓΕΑ
  • ΕΞΟΠΛΙΣΜΟΙ
  • ΑΠΟΨΗ
  • ΣΑΝ ΣΗΜΕΡΑ
OnAlert
  • ΑΡΧΙΚΗ
  • ΕΛΛΗΝΟΤΟΥΡΚΙΚΑ
  • ΕΛΛΑΔΑ
  • ΚΟΣΜΟΣ
    • ΚΥΠΡΟΣ
    • ΤΟΥΡΚΙΑ
  • ΝΑΤΟ
    • ΣΥΝΕΝΤΕΥΞΕΙΣ
  • ΜΙΣΘΟΙ – ΣΥΝΤΑΞΕΙΣ
  • ΕΝΟΠΛΕΣ ΔΥΝΑΜΕΙΣ
    • ΥΕΘΑ
    • ΓΕΕΘΑ
    • ΓΕΣ
    • ΓΕΝ
    • ΓΕΑ
  • ΕΞΟΠΛΙΣΜΟΙ
  • ΑΠΟΨΗ
  • ΣΑΝ ΣΗΜΕΡΑ
No Result
View All Result
OnAlert
No Result
View All Result
Home ΕΝΟΠΛΕΣ ΔΥΝΑΜΕΙΣ

Στρατιωτικές Σχολές. Έτοιμο το νομοσχέδιο που παίρνει τη διοίκηση από τους καθηγητές

02/01/2013 - 00:31
Share on FacebookShare on Twitter

Το θέμα του τρόπου λειτουργίας των Στρατιωτικών Σχολών έχει προκαλέσει τη λυσσαλέα αντίδραση πολλών που θεωρούν ότι κατεστημένες αντιλήψεις που παγιώθηκαν όχι μόνο με την ανοχή αλλά και τη βοήθεια πολιτικών με στρεβλές “αντιμιλιταριστικές” αντιλήψεις , μπορούν να επιβιώσουν και σ΄ αυτές τις συνθήκες κρίσης και παρακμής.

Το θέμα των Σχολών είναι εξαιρετικά σοβαρό, αλλά η αλήθεια είναι ότι μετά από τα δημοσιεύματα του Onalert άρχισε να γίνεται σαφές ότι το πρόβλημα είναι πολύ μεγαλύτερο και βαθύτερο απ΄ όσο είχε εκτιμηθεί. Και αυτό προκύπτει από τις μεθοδεύσεις και αντιδράσεις συγκεκριμένων κύκλων για τις οποίες βεβαίως και είναι απολύτως ενήμερη η ηγεσία του στρατεύματος.

Ποιο είναι το πρόβλημα των Σχολών και από που ξεκινά;

Ίσως το βασικό ερώτημα που πρέπει να απαντηθεί είναι ένα: ποιος διοικεί τις Στρατιωτικές Σχολές;

Οι διοικητές τους, θα απαντήσει ο καθένας που θα θεωρούσε την ερώτηση μάλλον ρητορική. Όμως δεν είναι ρητορική αλλά ουσιαστική. Η υφιστάμενη νομοθεσία, άγνωστη στους περισσότερους, έχει πάρει όλη την εξουσία από τις διοικήσεις των σχολών και την έχει δώσει στους καθηγητές. Ούτε οι αρχηγοί των αντιστοίχων Γενικών Επιτελείων έχουν λόγο. Όσο… τρελό και αν ακούγεται αυτή είναι η πραγματικότητα. Και αν οι Σχολές λειτουργούσαν σωστά και αποτελεσματικά, ασφαλώς αυτό δεν θα ήταν πρόβλημα. Όμως πρέπει όλοι να παραδεχτούμε ότι το πείραμα που έκαναν οι πολιτικοί απέτυχε παταγωδώς.

Η ιστορία άρχισε το 2003, επί υπουργίας Γιάννου Παπαντωνίου, όταν τα συνδικαλιστικά όργανα των καθηγητών των τριών παραγωγικών σχολών των Ενόπλων Δυνάμεων, από τις οποίες αποφοιτούν οι αξιωματικοί (Ευελπίδων, Ναυτικών Δοκίμων και Ικάρων), κατάφεραν να περάσει ο νόμος 3187/2003  «Ανώτατα Στρατιωτικά Εκπαιδευτικά Ιδρύματα (ΑΣΕΙ)», παρά τις αντιδράσεις της τότε αντιπολίτευσης αλλά και σημαντικών βουλευτών και πρώην υπουργών της τότε κυβέρνησης (Αρσένης, Βερυβάκης, Κατσανέβας, κ.ά.).

Με τον νόμο αυτό οι καθηγητές μπόρεσαν να πάρουν καθηγητικούς τίτλους αντίστοιχους με εκείνους των πανεπιστημίων, χωρίς να είναι βέβαιο ότι είχαν σε όλες τις περιπτώσεις τα ανάλογα προσόντα.

Οι καθηγητές «πανηγύριζαν» γιατί απέκτησαν εξουσία και κάποιο κύρος, αν και είναι γνωστό ότι οι πανεπιστημιακοί συνάδελφοί τους δεν τους το αναγνωρίζουν (προφανώς γιατί γνωρίζουν ότι δεν έγιναν με τα αναγνωρισμένα πανεπιστημιακά στάνταρντ). Αυτό όμως δεν τους έφτανε.

Έτσι, τον Σεπτέμβριο του 2010, επί υπουργίας Ευ. Βενιζέλου, κατάφεραν και πέρασαν μια τροποποίηση σφήνα, σε άσχετο νομοσχέδιο, με την οποία πήραν στα χέρια τους όλη την εξουσία στις σχολές. (Άρθρο 88 του ν. 3883/2010  Τροποποίηση διατάξεων του ν.3187/2003 «Ανώτατα Στρατιωτικά Εκπαιδευτικά Ιδρύματα (ΑΣΕΙ)»).
Τι λέει η τροποποίηση Βενιζέλου; Περιέχει τροποποιήσεις του νόμου του 2003 (του Παπαντωνίου) με τις οποίες αφαιρεί από την στρατιωτική ηγεσία κάθε αρμοδιότητα για την εκπαίδευση στις στρατιωτικές σχολές και κάνει απόλυτα «αφεντικά» τους καθηγητές. Προβλέπει και μια «Ακαδημαϊκή Συνέλευση» στην οποία ο διοικητής της σχολής δεν μπορεί ούτε να παραστεί. Αυτή επί της ουσίας διοικεί. Ποιοι την συναποτελούν; Καθηγητές, επίκουροι, λέκτορες που εκλέγονται χωρίς τη σύμφωνη της στρατιωτικής ηγεσίας.

Το χειρότερο είναι ότι υπάρχουν συχνά αντιπαραθέσεις και διαμάχες ακόμη και μεταξύ των καθηγητών για τα ακαδημαϊκά τους προσόντα.

Γι΄ αυτό και η πρόταση για να δημοσιευτούν τα βιογραφικά όλων, με το ακαδημαϊκό τους έργο, στις ιστοσελίδες των σχολών, όπως συμβαίνει σε όλα τα πανεπιστήμια της χώρας είναι νομίζουμε η πλέον απλή και αποτελεσματική. Και γι΄ αυτό επιμένουμε σ΄ αυτή.

Οι στρατιωτικοί είναι εξοργισμένοι με την κατάσταση που επικρατεί στις Στρατιωτικές Σχολές. Αλλά για να υπάρξουν αυτές απατείται τροποποίηση νόμου και μόνο η κυβέρνηση μπορεί να προχωρήσει προς αυτή τη κατεύθυνση. Σύμφωνα με πληροφορίες υπάρχει έτοιμο νομοσχέδιο με τις σχετικές αλλαγές. Το ερώτημα είναι πότε θα κατατεθεί . “Σύντομα”, επιμένουν κυβερνητικοί κύκλοι που αποδίδουν τη καθυστέρηση στα μεγάλα θέματα της οικονομίας που απασχολούν φυσικά πρωτίστως. Όμως τώρα φαίνεται ότι ήρθε η ώρα .
 

Tags: ΑΛΛΑΓΕΣΔΙΟΙΚΗΣΗΚΑΘΗΓΗΤΕΣΝΟΜΟΣΧΕΔΙΟΣΤΡΑΤΙΩΤΙΚΕΣ ΣΧΟΛΕΣ

Related Posts

Α/ΓΕΕΘΑ
ΓΕΕΘΑ

Α/ΓΕΕΘΑ Χούπης στην BILD: Σε ετοιμότητα 5 λεπτών η Πολεμική Αεροπορία για τυχόν ιρανική επίθεση – Η Ελλάδα είναι ασφαλής

22/03/2026 - 16:28
φρεγάτες MEKO
ΕΝΟΠΛΕΣ ΔΥΝΑΜΕΙΣ

Φρεγάτες MEKO: «Κλειδώνει» και ο Σκαραμαγκάς για τον εκσυγχρονισμό τους

22/03/2026 - 08:08
Chinook
ΕΝΟΠΛΕΣ ΔΥΝΑΜΕΙΣ

CH-47 Chinook: Το άλμα διαθεσιμότητας που αλλάζει την εικόνα της Αεροπορίας Στρατού

21/03/2026 - 09:15

Διαβάστε Επίσης

Ιράν: «Σοβαρές ζημιές προκλήθηκαν σε υποδομές νερού και ενέργειας από τις επιθέσεις Ισραήλ – ΗΠΑ»

Α/ΓΕΕΘΑ Χούπης στην BILD: Σε ετοιμότητα 5 λεπτών η Πολεμική Αεροπορία για τυχόν ιρανική επίθεση – Η Ελλάδα είναι ασφαλής

Το Ισραήλ ανατίναξε την γέφυρα Κασμίγια στο νότιο Λίβανο – Πλήγμα στην Χεζμπολάχ [vid]

Ο Νετανιάχου καλεί την Ευρώπη να μπει στον πόλεμο εναντίον του Ιράν μετά τις επιθέσεις στη βάση Ντιέγκο Γκαρσία

Καρέ καρέ η στιγμή που αντιαεροπορικός πύραυλος του Ιράν περνάει «ξυστά» από F-15 [vid]

Συναγερμός στην Κωνσταντινούπολη από την κατάρρευση δύο κτιρίων – Αναφορές για τραυματίες και εγκλωβισμένους [vids]

Κατάρ: Συντριβή ελικοπτέρου από «τεχνική δυσλειτουργία» – Νεκρό το 7μελές πλήρωμα εκ των οποίων τρεις Τούρκοι

Ανάλυση: Η επίθεση του Ιράν στη βάση Ντιέγκο Γκαρσία δεν είχε στρατιωτική αξία αλλά συμβολισμό

Top News

Πέτρος Κωστόπουλος: Με τον Αντώνη Λυμπέρη ήμασταν φίλοι αλλά λόγω τρίτων παραγόντων μπαίναμε στην κόντρα

Γιώργος Τσαγκαράκης: Τα mail και ο Κύπριος βυζαντινολόγος που ξεσκέπασαν την απάτη με τα πλαστά έργα τέχνης

Καιρός: Πάσχα με κρύο και βροχές δείχνουν οι πρώτες προβλέψεις των μετεωρολόγων

«Η Φαίη Σκορδά θα παντρευτεί μετά το Πάσχα, μάλλον θα είναι θρησκευτικός ο γάμος», είπε η Αφροδίτη Γραμμέλη

OnAlert

ΜΗΤ
Αριθμός Πιστοποίησης Μ.Η.Τ.242057

© 2026 OnAlert

  • Όροι χρήσης
  • Πολιτική απορρήτου
  • Ταυτότητα
  • Επικοινωνία

No Result
View All Result
  • ΑΡΧΙΚΗ
  • ΕΛΛΗΝΟΤΟΥΡΚΙΚΑ
  • ΕΛΛΑΔΑ
  • ΚΟΣΜΟΣ
    • ΚΥΠΡΟΣ
    • ΤΟΥΡΚΙΑ
  • ΝΑΤΟ
    • ΣΥΝΕΝΤΕΥΞΕΙΣ
  • ΜΙΣΘΟΙ – ΣΥΝΤΑΞΕΙΣ
  • ΕΝΟΠΛΕΣ ΔΥΝΑΜΕΙΣ
    • ΥΕΘΑ
    • ΓΕΕΘΑ
    • ΓΕΣ
    • ΓΕΝ
    • ΓΕΑ
  • ΕΞΟΠΛΙΣΜΟΙ
  • ΑΠΟΨΗ
  • ΣΑΝ ΣΗΜΕΡΑ

ΜΗΤ
Αριθμός Πιστοποίησης Μ.Η.Τ.242057

© 2026 OnAlert