Προβοκάτσια Τούρκων στο Αιγαίο: Έβγαλαν ΝΟΤΑΜ για SAR στο δήθεν ναυάγιο

Της ΙΩΑΝΝΑΣ ΗΛΙΑΔΗ

 Όσο περνά η ώρα αποκαλύπτονται όλο και περισσότερα στοιχεία του περίεργου περιστατικού το οποίο σημειώθηκε σήμερα το απόγευμα στην θαλάσσια περιοχή της Χίου, όταν Τούρκος ναυαγός αρνήθηκε να σωθεί από ελληνικό ελικόπτερο και ειδοποίησε τους Τούρκους να τον σώσουν.

Η Ελλάδα στις 16:15 (τοπική ώρα) εξέδωσε άμεσα ΝΟΤΑΜ και όρισε την περιοχή έρευνας και διάσωσης, προκειμένου να προσφέρει κάθε δυνατή βοήθεια στον ναυαγό, όπως ορίζουν οι διεθνείς συνθήκες και όπως απορρέει από τις υποχρεώσεις της για την έρευνα και διάσωση στην περιοχή που βρίσκεται μέσα στο FIR Αθηνών.

Όμως ο Τούρκος ειδοποίησε το τουρκικό κέντρο έρευνας και διάσωσης να τον σώσει κι έτσι στις 17:01 (τοπική ώρα) εξέδωσε και η Τουρκία δική της ΝΟΤΑΜ ορίζοντας περιοχή έρευνας και διάσωσης μέσα στο Αιγαίο.

Και δεν έφτανε αυτό, στις 17:07 (τοπική ώρα) βγάζει νέα ΝΟΤΑΜ που χαρακτηρίζει την ελληνική ως άκυρη, αμφισβητώντας την ελληνική αρμοδιότητα για έρευνα και διάσωση στην περιοχή.

Είναι πλέον φανερό ότι η μόνο τυχαίο δεν ήταν το περιστατικό με το συγκεκριμένο ναυάγιο.

Βέβαια, το τουρκικό ελικόπτερο που κατέφθασε στην περιοχή, δεν κατάφερε να «σώσει» τον «ναυαγό» παρά τις προσπάθειές του κι έτσι οδηγείται πλέον στη Χίο μαζί με το σκάφος του.

Προβοκάτσια ή αφέλεια; Τούρκος ναυαγός αρνήθηκε να ‘σωθεί’ από ελληνικά μέσα!

Ένα εξαιρετικά περίεργο περιστατικό σημειώθηκε σύμφωνα με πληροφορίες σήμερα το απόγευμα 20 μίλια νοτιο-δυτικά της Χίου, όταν Τούρκος ναυαγός ειδοποίησε το Τουρκικό Κέντρο έρευνας και διάσωσης να τον σώσει, ενώ αρνήθηκε βοήθεια από ελληνικά μέσα.