Προκόπης Παυλόπουλος: Η Συνθήκη της Λωζάνης ορίζει τα ευρωπαϊκά σύνορα – ΒΙΝΤΕΟ

 Αυστηρή προειδοποίηση προς την Τουρκία, να σεβαστεί τη συνθήκη της Λωζάνης και προς τις Ευρωπαϊκές χώρες να αντιδράσουν στην τουρκική πρόκληση, απηύθυνε χθες ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας Προκοπής Παυλόπουλος, κατά τη διάρκεια της υποδοχής των οστών των 16 κομμάντο που πέρασαν στην αθανασία πέφτοντας στην Κύπρο με το NORATLAS.

Ο κ. Παυλόπουλος υπογράμμισε τη δέσμευση στην μνήμη των πεσόντων ηρώων να συνεχιστεί μέχρι τέλους ο αγώνας, χωρίς υποχωρήσεις ή υπαναχωρήσεις, για να ξαναβρεί η μαρτυρική Κύπρος την εδαφική της ακεραιότητα και την πλήρη της κυριαρχία, με σεβασμό στο ευρωπαϊκό κεκτημένο και τις διεθνείς αποφάσεις, με μια λύση στην οποία προφανώς δεν χωρούν κατοχικά στρατεύματα και καθεστώς εγγυήσεων.

Υπογράμμισε ότι είναι πολύ βαρύ τραύμα για τη διεθνή κοινότητα το γεγονός ότι ανέχεται να παραβιάζονται απροκάλυπτα αποφάσεις του ΟΗΕ και να παραμένει απλός παρατηρητής, αλλά και για την ευρωπαϊκή δημοκρατία, το γεγονός ότι ανέχεται να υπάρχει κατοχή και καθεστώς εγγυήσεων στο έδαφος ενός κράτους μέλους της, κάτι που δείχνει, όπως είπε, ότι πάσχει η ευρωπαϊκή δημοκρατία.

Σημείωσε ότι το ίδιο ακριβώς ισχύει και για τη συνθήκη της Λωζάνης, η οποία πρέπει να τηρείται στο ακέραιο γιατί δεν καθορίζει μόνο τα ελληνικά σύνορα αλλά και τα σύνορα της ΕΕ.