Από απόψε η χώρα με γυναίκα πρωθυπουργό και πτέραρχο στο ΥΠΕΘΑ- Ως πότε…άγνωστο

Από απόψε η χώρα έχει για πρώτη φορά γυναίκα πρωθυπουργό. Έστω και υπηρεσιακή. Πρόκειται για την πρόεδρο του Αρείου Πάγου Βασιλική Θάνου-Χριστοφίλου. Στην υπηρεσιακή της κυβέρνηση κι ένας Επίτιμος Α/ΓΕΕΘΑ και πτέραρχος, ο Γιάννης Γιάγκος.

Ποια είναι η υπηρεσιακή πρωθυπουργός


Από τη Χαλκίδα στη Σορβόνη και από τα… σπλάχνα του συνδικαλισμού στον δημόσιο καυγά με τον Αντώνη Σαμαρά και την προεδρία του Αρείου Πάγου. Η πορεία της Βασιλικής Θάνου – Χριστοφίλου στο δικαστικό Σώμα μέχρι να γίνει η πρώτη γυναίκα πρωθυπουργός της Ελλάδας κάθε άλλο παρά βαρετή είναι!
Πρόκειται για τη Βασιλική Θάνου Χριστοφίλου γεννήθηκε το 1950 στη Χαλκίδα, είναι παντρεμένη και έχει τρία παιδιά.
Είναι πτυχιούχος της Νομικής Σχολής του Πανεπιστημίου Αθηνών με μεταπτυχιακές σπουδές στο Παρίσι, Πανεπιστήμιο Paris II, Σορβόννη, στο Ευρωπαϊκό Δίκαιο. Μιλάει αγγλικά και γαλλικά.

Είναι η δεύτερη γυναίκα που γίνεται πρόεδρος του Αρείου Πάγου μετά τη Ρένα Ασημακοπούλου και η 42η στην ιστορία του Ανωτάτου Δικαστηρίου από το 1835.
Επιλέγη στη θέση του προέδρου του Αρείου Πάγου από το υπουργικό Συμβούλιο της 29ης Ιουνίου και παρά το γεγονός πως ήταν η τέταρτη αντιπρόεδρος κατά σειρά αρχαιότητας. Αποτέλεσε προσωπική επιλογή του υπουργού Δικαιοσύνης Νίκου Παρασκευόπουλου και διαδέχτηκε τον Αθανάσιο Κουτρουμάνο που συνταξιοδοτήθηκε. Ανέλαβε καθήκοντα την 1η Ιουλίου.

Η κα Θάνου Χριστοφίλου, όπως αναφέρουν ανώτατοι δικαστικοί, είναι η πρώτη πρόεδρος του Ανώτατου Δικαστηρίου που προέρχεται από τη δεξαμενη των συνδικαλιστών του δικαστικού χώρου. Έχει άλλωστε μακρά πείρα στα συνδικαλιστικά και έχει διατελέσει πρόεδρος της Ένωσης Δικαστών και Εισαγγελέων.

Ο δημόσιος… καυγάς με Σαμαρά και η επιστολή στον Γιούνκερ!

Η κα Θάνου – Χριστοφίλου δεν βρέθηκε στο φως της δημοσιότητας μόνο για την πορεία της στο δικαστικό Σώμα. Πολλές φορές έχει πει τη γνώμη της… φωναχτά, ακόμη κι αν χρειάστηκε να συγκρουστεί με τον τότε πρωθυπουργό Αντώνη Σαμαρά ή τον πρόεδρο της Ευρωπαϊκής Επιτροπής Ζαν Κλοντ Γιούνκερ.

Τον Οκτώβριο του 2014, από το βήμα της πανδικαστικής συνέντρωσης στο Εφετείο είχε επιτεθεί στην κυβέρνηση Σαμαρά, την οποία είχε χαρακτηρίσει «κυβέρνηση κράτους απολυταρχικού», με αφορμή τη μη εφαρμογή των δικαστικών αποφάσεων και ειδικά αυτών του Μισθοδικείου με τις οποίες δικαιώθηκαν οι δικαστικοί λειτουργοί για τις περικοπές των αποδοχών τους και την καθιέρωση του αφορολόγητου του 25% των αποδοχών τους. Είχε επίσης επιτεθεί και στον τότε υπουργό Οικονομικών, κατηγορώντας τον για «αλαζονική λογική» και δηλώσεις «εκτός των πλαισίων του κράτους δικαίου».

Τον Φεβρουάριο του 2015, η Ένωση Δικαστών και Εισαγγελέων είχε με επιστολή της διαμηνύσει στον πρόεδρο της Κομισιόν Ζαν Κλοντ Γιουνκερ πως… στηρίζουν τον (νεοεκλεγέντα τότε) πρωθυπουργό Αλέξη Τσίπρα και του ζητούσε να τερματιστεί η λιτότητα στην Ελλάδα. «Ο ελληνικός λαός στηρίζει την ελληνική κυβέρνηση στον αγώνα της κατά της λιτότητας» ανέφερε η επιστολή, με τους δικαστές να τονίζουν ότι «η ελληνική κυβέρνηση και ο ελληνικός λαός ζητούν να εξευρεθεί λύση, η οποία μπορεί να φέρει ανάπτυξη και θέσεις εργασίας, μια λύση η οποία μπορεί να σταματήσει τη φτωχοποίηση και τη δυστυχία».

Στις 9 Ιουλίου, τέσσερις μέρες μετά το δημοψήφισμα, με επιστολή της στους ομολόγους της των Ανωτάτων Δικαστηρίων της Ευρωπαϊκής Ένωσης, είχε διαμηνήσει πως με το «Οχι» στο δημοψήφισμα, ο ελληνικός λαός δεν είπε όχι στην ευρωζώνη, αλλά θέλει την παραμονή του σε αυτή και τους ζήτησε με την επιρροή που έχουν, λόγω του αξιώματός τους, να συμβάλλουν με τον καλλίτερο τρόπο, για «την εξεύρεση δίκαιης λύσης στο ελληνικό ζήτημα το οποίο είναι ταυτόχρονα και ευρωπαϊκό ζήτημα».

Η πορεία της

Εντάχθηκε στο Δικαστικό Σώμα το 1975 και προήχθη σε Πρόεδρο Πρωτοδικών, το 1992, σε εφέτη το 1996 και σε Πρόεδρο Εφετών το 2005. Μετά την προαγωγή της σε Αρεοπαγίτη, από το 2008 μέχρι το 2014 υπηρέτησε στο Δ’ Πολιτικό Τμήμα του Αρείου Πάγου. Από το 2014 προήχθη σε Αντιπρόεδρο του Αρείου Πάγου και προεδρεύει του ίδιου αυτού τμήματος.

Συμμετείχε σε πολλά Ευρωπαϊκά και Διεθνή Συνέδρια, σε θέματα σχετικά με το Δίκαιο και με τη Λειτουργία της Δικαιοσύνης ως εκπρόσωπος του Αρείου Πάγου, του Υπουργείου Δικαιοσύνης και της Ένωσης Δικαστών και Εισαγγελέων. Εκλέχθηκε Πρόεδρος της Ένωσης Δικαστών και Εισαγγελέων (ΕΔΕ) κατά τις δύο τελευταίες θητείες (2012 – 2014, 2014-2016) ενώ είναι μέλος του Διοικητικού Συμβουλίου της ΕΔΕ τα τελευταία 15 χρόνια. Επίσης, είναι μέλος της Ένωσης Αστικολόγων & της Ένωσης Δικονομολόγων.

Διδάσκει επί έξι χρόνια στην Εθνική Σχολή Δικαστών (Αστικό Δίκαιο).