Διάσκεψη Ρόδου: Σκοπός η ανάπτυξη της συνεργασίας ΝΑ Ευρώπης – Μέσης Ανατολής

Της Ελένης Παναγιώτου

Με βασικά θέματα τις περιφερειακές προκλήσεις για την ασφάλεια της ευρύτερης περιοχής της ανατολικής Μεσογείου και της Μέσης Ανατολής, ξεκίνησε σήμερα η Διάσκεψη για την Ασφάλεια και τη Σταθερότητα στη Ρόδο.

Ο υπουργός Εξωτερικών Νίκος Κοτζιάς, κατά την άφιξή του στην Διάσκεψη για την Ασφάλεια και τη Σταθερότητα δήλωσε: 

 «Καλημέρα σε όλους και στην όμορφη Ρόδο, το σταυροδρόμι πολιτισμών που συνδέει τη Νοτιανατολική Ευρώπη με τον αραβικό κόσμο. Σήμερα κάνουμε την πρώτη Διάσκεψη της Ρόδου με σκοπό να αναπτύξουμε τη συνεργασία ανάμεσα στις ευρωπαϊκές χώρες του νότου και στον αραβικό κόσμο, με τους οποίους μας συνδέουν αιώνες φιλίας, συνεργασίας και πολιτιστικών ανταλλαγών».

Στη Διάσκεψη της Ρόδου θα συμμετάσχουν Υπουργοί Εξωτερικών και υψηλοί αξιωματούχων από την Αλβανία, τη Βουλγαρία, την Κύπρο, την Ιταλία, την Κροατία, τη Σλοβακία και την Αίγυπτο, την Αλγερία, τα Ηνωμένα Αραβικά Εμιράτα, την Ιορδανία, το Λίβανο, τη Λιβύη και την Τυνησία.

Απο την πλευρά του ο Κύπριος Υπουργός Εξωτερικών Ιωάννης Κασουλίδης τόνισε την σημασία των ασύμμετρων απειλών, της μετανάστευσης και των τρομοκρατικών απειλών. Ο Κυπριος Υπουργός Εξωτερικών δήλωσε:

 »[… ] Οι οργανωμένοι θεσμοί, ΕΕ και ο διάλογος της με τον Αραβικό Σύνδεσμο ή με το Συμβούλιο των χωρών του κόσμου ή η Ευρωμεσογειακή Συνεργασία, όλοι αυτοι οι οργανισμοί περιέχουν σχεδόν όλες τις χώρες των μελών, εκείνο που λείπει ειναι μια πολυμερής άτυπη συνεργασία στην οποία θα έχει περισσότερη σημασία η ουσία και λιγότερο οι δομές, οπου οι χώρες, οι άμεσα εμπλεκόμενες της Μεσογείου, και απο την μια πλευρά και απο την άλλη της όχθης της Μεσογείου, θα χρειάζεται να συνεργάζονται και να συζητούν για τα θέματα που αφορά κυρίως τις ίδιες.
Η πρώτη γράμμη της μετανάστευσης πρέπει να εχει και πρώτο λόγο αντίστοιχα στις χώρες της ΕΕ, όπως και η καταπολέμηση της τρομοκρατίας και των ασύμμετρων απειλών, η ασφάλεια της ναυσιπλοϊας και η ασφάλεια για τις κλιματικές αλλαγές.»