Διάσκεψη Ρόδου: Τι είπε ο Κοτζιάς για τις επιχειρήσεις επιτήρησης στη Μεσόγειο

Της ΕΛΕΝΗΣ ΠΑΝΑΓΙΩΤΟΥ

Το υπουργείο εξωτερικών στηρίζει τη επιχείρηση SOPHIA, την ναυτική επιχείρηση της Ευρωπαϊκής Ένωσης, με δύο όρους, δήλωσε ο υπουργός εξωτερικών Νίκος Κοτζιάς στο OnAlert.gr στο περιθώριο της διάσκεψης για την Ασφάλεια και τη Σταθερότητα. 

Με αφορμή τις χθεσινές δηλώσεις του Υπουργού Εθνικής Άμυνας σχετικά με την πρόταση της χώρας μας να διεξάγει εκτενείς επιχειρήσεις στο θαλάσσιο έλεγχο ανάμεσα σε Κρήτη – Κύπρο – Σουέζ – Λιβύη – Μάλτα το OnAlert.gr  ρώτησε τον υπουργό Εξωτερικών κατα την διάρκεια της Διάσκεψης για την Ασφάλεια και τη Σταθερότητα ποια ειναι η στάση του υπουργείου εξωτερικών όσο αφορά την διεξαγωγή επιχειρήσεων επιτήρησης για την ασφάλεια. Ο κ. Κοτζιάς δήλωσε οτι:

“Οσο αφορα την ασφάλεια υπαρχει η επιχείρηση SOPHIA. Το ΥΠΕΞ εχει βάλει δύο όρους και στηρίζει αυτη την επιχείρηση. Ο πρώτος όρος ειναι οτι δε θα υπαρξει μεταφορά προσφύγων που θα συλαμβάνονται σε αυτές τις επιχειρήσεις, στα ελληνικά νησιά και στην Κρήτη και δεύτερον οτι αυτη η επέκταση δε θα δημιιουργήσει ευκαιρίες για τρίτες χώρες να περιπλέξουν τη σχέση μας.”

Ο κ. Κοτζιάς τόνισε οτι οι επιχειρήσεις επιτήρησης δεν συζητήθηκαν κατά την διάρκεια της Διάσκεψης της Ρόδου.

Επιπλέον κατά την εναρκτήρια παρέμβαση του o υπουργός εξωτερικών χαρακτήρισε το προσφυγικό και τους οικονομικούς μετανάστες “ένα από τα μεγαλύτερα ζητήματα του 21ου αιώνα” και πρότεινε τη δημιουργία μιας κοινής ομάδας έρευνας και δράσης γύρω από το προσφυγικό, η οποία όπως δήλωσε θα συντονίζει αιτήματα και πρακτικές της περιοχής. “Να είμαστε το υποκείμενο και όχι το αντικείμενο των διεθνών πολιτικών μετανάστευσης και προσφυγιάς”, τόνισε.

Η Διάσκεψη της Ρόδου ( 8 – 9 Σεπτεμβρίου ) πραγματοποιήθηκε για πρώτη φορά και ειναι μια πρωτοβουλία του Έλληνα Υπουργού Εξωτερικών Νίκου Κοτζιά. Σημαντικό ειναι το γεγονός οτι συναντιούνται για πρώτη φορά κράτη της Νοτιανατολικής Ευρώπης, της Μέσης Ανατολής, της Βόρειας Αφρικής για να συζητήσουν για τα προβλήματα της Ανατολικής Μεσογείου.