ΕΑΣ: Απολύθηκαν φύλακες στο Λαύριο! – Τι τρέχει με την ασφάλεια των πυρομαχικών;

Της ΙΩΑΝΝΑΣ ΗΛΙΑΔΗ

 Επιπτώσεις στην ασφάλεια των εγκαταστάσεων της εταιρίας Ελληνικά Αμυντικά Συστήματα στο Λαύριο, φαίνεται ότι έχει η αιφνιδιαστική μαζική απόλυση 18 φυλάκων από την εταιρία που συνεργάζονται τα ΕΑΣ.

Οι απολυμένοι έκαναν παράσταση διαμαρτυρίας το πρωί της Τετάρτης έξω από το υπουργείο Εθνικής Άμυνας, ζητώντας την επαναπρόσληψή τους.

Συνοδευόμενοι από εκπρόσωπο του Εργατικού Κέντορυ Λαυρίου, οι εργαζόμενοι συναντήθηκαν με στελέχη του αναπληρωτή υπουργού άμυνας Δημήτρη Βίτσα.
Σύμφωνα με τα όσα δήλωσαν στο Onalert.gr, η εταιρία που έχει αναλάβει τη φύλαξη των εγκαταστάσεων των ΕΑΣ στο Λαύριο, προχώρησε στην ομαδική απόλυση 18 εργαζομένων, οι οποίοι είχαν κάνει επίσχεησ εργασίας επειδή δεν είχαν πληρωθεί τους τελευταίους τρεις μήνες.

Σύμφωνα με σχετική ενημέρωση, η εταιρία την Παρασκευή 12 Αυγούστου κατέβαλε τους τρεις μισθούς που όφειλε και στη συνέχεια προχώρησε σε ομαδική απόλυση των εργαζομένων που είχαν διεκδικήσει τους μισθούς τους.

Οι εργαζόμενοι χαρακτηρίζουν την απόλυση εκδικητική και παράνομη και ζητούν την ακύρωσή της.

Παράλληλα, μέσω του κ. Πέτρου Ανέστη, ο οποίος ήταν ένας από τους εκπροσώπους τους που συναντήθηκαν με τους συνεργάτες του αναπληρωτή υπουργού Δημήτρη Βίτσα, αφήνουν σαφείς αιχμές για την ασφάλεια των εγκαταστάσεων των ΕΑΣ. Ωστόσο είναι γνωστό πως ο ΑΝΥΕΘΑ δεν έχει αποφασιστική αρμοδιότητα στο θέμα κι έτσι αποχώρησαν αφού εξέθεσαν το πρόβλημά τους.

«Τη φύλαξη των εγκαταστάσεων τώρα έχουν αναλάβει πέντε άτομα που είναι μόνιμο προσωπικό στα ΕΑΣ. Ωστόσο πώς μπορούν να φυλάξουν επί 24 ώρες τα 5000 στρέμματα των εγκαταστάσεων, οι οποίες έχουν διαβαθμισμένα υλικά;» δηλώνει στο Onalert.gr.

Οι φύλακες που απολύθηκαν γνωρίζουν καλά την επικινδυνότητα των υλικών που υπάρχουν στα ΕΑΣ Λαυρίου και τι πρέπει να προσέχουν, συμπληρώνει ο κ. Ανέστης.

Το Onalert.gr ως όφειλε επικοινώνησε και με τον διευθύνοντα σύμβολο των ΕΑΣ ναύαρχο ε.α. Κοσμά Χρηστίδη, ο οποίος από την πλευρά του υποστήριξε πως «δεν υπάρχει θέμα ασφαλείας, καθώς υπάρχει ηλεκτρονική φύλαξη». Παραδέχθηκε ωστόσο πως η φύλαξη δεν είναι πλήρης και πως υπάρχει υπόσχεση της εταιρίας να διαθέσει προσωπικό για τη φύλαξη εντός 48 ωρών.

Είναι άγνωστο εάν θα επαναπροσλάβει τα 18 άτομα ή εάν θα πάρει νέους εργαζόμενους, αφήνοντας στο δρόμο 18 οικογένειες που τα τελευταία χρόνια ζούσαν από τη συγκεκριμένη εργασία.

Οι εργαζόμενοι πάντως δηλώνουν αποφασισμένοι να συνεχίσουν τον αγώνα τους μέχρι να δικαιωθούν.