Έφυγε η Φωτεινή Παπακωνσταντίνου – Σταυρουλάκη αγνωνίστρια της Αντίστασης

Έφυγε η Φωτεινή Παπακωνσταντίνου – Σταυρουλάκη αγνωνίστρια της Αντίστασης, στις 28/04/2017.  Η γυναίκα, αυτή το Φθινόπωρο του 1943, ντύθηκε δύο φορές νύφη, για να φυγαδευτούν οι Σύμμαχοι κατάσκοποι μαζί με τον ασύρματο και τα όπλα τους, από την Βιλλανόβα (Παραδείσι) όπου τους έκρυβαν, έως την παραλία του Έμπωνα, από όπου τους παρέλαβε συμμαχικό υποβρύχιο., γράφει η rodiaki.gr. 

Η Φωτεινή Παπακωνσταντίνου, και ο άντρας της, Γιάννης Σταυρουλάκης, που τότε, το φθινόπωρο του 1943 είχαν παντρευτεί πρόσφατα, ξαναντύθηκαν νύφη και γαμπρός για δεύτερη φορά. Ολόκληρες οι οικογένειες παπά-Λουκά και Μιχάλη Παπακωνσταντίνου, μαζί με την Βαγγελιώ Δημητρά, την Δέσποινα Κατίνα και άλλες γυναίκες της Βιλλανόβας, σκηνοθέτησαν και συμμετείχαν σε έναν ψεύτικο γάμο…

Φωτογραφία: Η Φωτεινή Παπακωνσταντίνου – Σταυρουλάκη

Μια ολόκληρη ψεύτικη γαμήλια πομπή. Μπροστά-μπροστά, το καρότσι με τους δήθεν νεόνυμφους και τον πατέρα της νύφης, παπά-Λουκά που κρατούσε το μπουκάλι με το ούζο και τον αδερφό του Μιχάλη που έπαιζε βιολί. Από πίσω τα δύο κάρα, με τις γυναίκες που τραγουδούσαν σε όλη την διαδρομή, που παρίσταναν ότι έπιναν και γλεντούσαν και χειροκροτούσαν.
Και κάτω από τους ξύλινους πάγκους των κάρων, κάτω από τα μακρυά, παραδοσιακά φουστάνια εκείνων των γενναίων γυναικών, ήταν κρυμμένοι οι κατάσκοποι. Και μέσα στα κοφίνια με τα ζαρζαβατικά που δήθεν τα έπαιρναν δώρο στους συμπεθέρους τους στην Σάλακο, ήταν κρυμμένα τα όπλα και ο ασύρματος.

Όλοι, ήξεραν ότι έπαιζαν την ζωή τους κορώνα-γράμματα. Ειδικά όταν η πομπή, αφού πέρασε μέσα από τα χωριά Βιλλανόβα, Σορωνή, Φάνες, φτάνοντας στα Καλαβάρδα, ακριβώς στην στροφή, το καρότσι των νεονύμφων συγκρούστηκε πλάγια με ένα γερμανικό στρατιωτικό όχημα. Αν αποκαλύπτονταν, η εκτέλεση από τους Γερμανούς ήταν σίγουρη για όλους. Παριστάνοντας τους εύθυμους και κερνώντας τους Γερμανούς στρατιώτες για το ευτυχές γεγονός του…γάμου, διέφυγαν τον κίνδυνο και συνέχισαν την πορεία τους για την φυγάδευση των κατασκόπων.
Ποια ήταν η Φωτεινή Παπακωνσταντίνου-Σταυρουλάκη…

Ποια ήταν η Φωτεινή Παπακωνσταντίνου-Σταυρουλάκη

Η εγγονή του πρωτομάρτυρα και πρωτοήρωα της Δωδεκανήσου, παπά-Λουκά Παπακωνσταντίνου, που δολοφόνησαν οι Ιταλοί μαζί με την Ανθούλα Ζερβού στην Βιλλανόβα, στο Αιματηρό Πάσχα του 1919.Η κόρη του παπά-Λουκά Παπακωνσταντίνου του νεώτερου, ο οποίος συμμετείχε με όλα τα αδέρφια του στην Εθνική Αντίσταση κατά των Ιταλών και των Γερμανών, φιλοξένησαν στα σπίτια τους και βοήθησαν τους Έλληνες και Συμμάχους κατασκόπους με κάθε τρόπο και αναγκάστηκε να φύγει κρυφά νύχτα με βάρκα και να ζήσει δύο χρόνια στην Κύπρο, για να μην συλληφθεί από τους Γερμανούς…

Πηγή: rodiaki.gr 

Φωτο: Δημοκρατικη Ρόδου