Εκδηλώσεις μνήμης για τα 104 χρόνια από τη Μάχη του Κιλκίς – Λαχανά – ΦΩΤΟ

Εκδηλώσεις τιμής και μνήμης για την 104η Επέτειο της Μάχης Κιλκίς – Λαχανά πραγματοποιήθηκαν χθες 21 Ιουνίου 2017 στο δήμο Λαχανά. Σημειώνεται ότι η Μάχη Κιλκίς – Λαχανά (19-21 Ιουνίου 1913) διεξήχθη μεταξύ ελληνικών και βουλγαρικών δυνάμεων κατά τη διάρκεια του Β’ Βαλκανικού Πολέμου.

Για την ιστορία, η μάχη του Καλινόβου – Κιλκίς – Λαχανά είναι περισσότερο γνωστή ως Μάχη του Κιλκίς – Λαχανά. Η Ελληνοβουλγαρική αυτή ένοπλη σύγκρουση που έγινε κατά τη διάρκεια του Β’ Βαλκανικού Πολέμου, είχε ως αποτέλεσμα να ανοίξει ο δρόμος για την απελευθέρωση της Ανατολικής Μακεδονίας και σηματοδότησε την κατάρρευση των βουλγαρικών φιλοδοξιών για την κατάκτηση της Θεσσαλονίκης σύμφωνα με το sansimera.gr

Το πρωί της 21ης Ιουνίου στο ηρώο πεσόντων Λαχανά, τελέστηκε επιμνημόσυνη δέηση και κατάθεση στεφάνων στη μνήμη των θυμάτων της μάχης σύμφωνα με το lagadas24.gr. Η ομιλία για την ιστορική επέτειο έγινε από τον Διοικητή του 10ου Συντάγματος Πεζικού, Συνταγματάρχη Αλέξανδρο Παπαδόπουλο.

Ακολούθησε επίσκεψη στο Στρατιωτικό Μουσείο Λαχανά, όπου εκτίθενται δείγματα του ατομικού και ομαδικού οπλισμού των δύο αντιπάλων, πίνακες του Κενάν Μεσαρέ με εικόνες της μάχης και η διάτρητη στολή του Συνταγματάρχη Ιωάννη Παπακυριαζή.

Οι φωτογραφίες από τις εκδηλώσεις μνήμης