Ηράκλειο: Εορτασμός του Αγίου Μηνά – Aπόδοση τιμών με αεροσκάφος F16

 Με μια σειρά εκδηλώσεων που ξεκινούν σήμερα και θα ολοκληρωθούν αύριο, το Ηράκλειο τιμά τη μνήμη του πολιούχου και προστάτη του, Aγίου Μηνά.

Μετά το πέρας της θείας λειτουργίας, το πρωί της Παρασκευής και πριν από την καθιερωμένη λιτάνευση του ιερού λειψάνου και της εικόνας του αγίου, θα τελεσθούν, στον αύλειο χώρο του μητροπολιτικού ναού, τα αποκαλυπτήρια της προτομής του αοίδιμου αρχιεπισκόπου Κρήτης, Τιμοθέου, και επιμνημόσυνη δέηση, με αφορμή τη συμπλήρωση δέκα χρόνων από την εις Κύριον εκδημία του. Κατά την τελετή θα μιλήσει εκ μέρους της Ιεράς Επαρχιακής Συνόδου της Εκκλησίας Κρήτης, ο μητροπολίτης Ρεθύμνης και Αυλοποτάμου Ευγένιος.

Θα ακολουθήσει λιτανεία και αμέσως μετά το Γενικό Επιτελείο Αεροπορίας σε συνεργασία με την Περιφέρεια Κρήτης, ΠΕ Ηρακλείου, οργανώνουν στις 12:30 εκδήλωση, στην περιοχή «Καράβολα», όπου θα συμμετέχει η ομάδα αεροπορικών επιδείξεων «ΖΕΥΣ», με αεροσκάφος F16 Block 52+ και χειριστή τον ιπτάμενο επισμηναγό Λουκά Θεοχαρόπουλο.
Ο πιλότος με το F16 Block 52+ θα πετάξει από τα Χανιά και στη συνέχεια θα κατευθυνθεί στην παραλιακή ζώνη του Ηρακλείου, όπου θα ακολουθήσει η αεροπορική επίδειξη.

Επίσης στο πλαίσιο των εορταστικών-τιμητικών εκδηλώσεων, στην περιοχή του Καράβολα θα στηθεί ελληνική σημαία διαστάσεων 745,5 τμ βάρους 200 κιλών, που ανήκει στον Μανόλη Βουτσαλά.

Την προετοιμασία-συντονισμό των εκδηλώσεων έχει ο αντισμήναρχος εν αποστρατεία, Γιώργος Κωστάκης, ενώ ο αντιπεριφερειάρχης Ηρακλείου, Ευριπίδης Κουκιαδάκης, εξέφρασε τις ευχαριστίες του προς την Πολεμική Αεροπορία για την αποδοχή της πρότασης, όπου με την προγραμματισμένη εναέρια εκδήλωση θα αποδοθεί τιμή από την Αεροπορία στον εορτάζοντα πολιούχο Άγιο Μηνά, αλλά παράλληλα θα δοθεί η ευκαιρία σε μικρούς και μεγάλους να παρακολουθήσουν μια σπουδαία αεροπορική επίδειξη, διαπιστώνοντας ταυτόχρονα την ικανότητα και το αξιόμαχο των πιλότων της Πολεμικής Αεροπορίας.

Στο μεταξύ, ο δήμαρχος Ηρακλείου, Βασίλης Λαμπρινός, σε δήλωσή του, αναφέρεται στην εορτή του Αγίου Μηνά, τονίζοντας ότι «συνδέεται άρρηκτα με την ιστορική και κοινωνική πορεία της πόλης μας, από τα χρόνια της Τουρκοκρατίας. Αποτελεί πάντα ημέρα πάνδημης σύναξης και θρησκευτικής ανάτασης για το Ηράκλειο».

Επίσης ο κ. Λαμπρινός επισημαίνει: «Με κίνητρο την ευλάβεια και την πίστη, σε αυτούς τους κρίσιμους καιρούς, η εορτή του Αγίου Μηνά ας γίνει αφετηρία για να πλησιάσουμε με αλληλεγγύη και αληθινό ενδιαφέρον τους δοκιμαζόμενους συνανθρώπους μας και ας κάνουμε ό,τι μπορούμε για την βελτίωση των συνθηκών της ζωής τους».