Επιτροπή Εξωτερικών και Άμυνας: Τι είπε ο Κοτζιάς για την προκλητική συμπεριφορά της Τουρκίας

Ελένη Παναγιώτου 


O Υπουργός Εξωτερικών, Ν. Κοτζιάς, ενημέρωσε σήμερα τα μέλη της Επιτροπής Εξωτερικών και Άμυνας της Βουλής των Ελλήνων αναφορικά με επίκαιρες εξελίξεις επί θεμάτων αρμοδιότητάς του.

Σύμφωνα με διπλωματικές πηγές κατά την παρέμβασή του, ο κ. Κοτζιάς αναφέρθηκε στην επικρατούσα κατάσταση στην Τουρκία, εστιάζοντας στις ελληνοτουρκικές σχέσεις, με έμφαση στην προκλητική συμπεριφορά της Τουρκίας στο Αιγαίο.

Όπως αναφέρουν πηγές του ΥΠΕΞ ο κ. Κοτζιάς γνωστοποίησε ότι η ελληνική διπλωματία τηρεί νηφάλια και υπεύθυνη στάση, ενώ φροντίζει να ενημερώνει καταλλήλως τους διεθνείς συνομιλητές της, στηλιτεύοντας τις προκλήσεις της Άγκυρας, μεταξύ των οποίων και δηλώσεις αμφισβήτησης της αξίας της Συνθήκης της Λωζάννης.

Ο Υπουργός Εξωτερικών επεσήμανε τις έντονες αντιφάσεις που χαρακτηρίζουν την τουρκική κοινωνία και αναφέρθηκε επίσης στην ευρωπαϊκή προοπτική της. Τόνισε οτι η Ελλάδα υποστηρίζει μια ευρωπαϊκή και δημοκρατική Τουρκία χωρίς αυτο να σημαίνει ότι τρέφει ψευδαισθήσεις ως προς τις αντικειμενικές δυσκολίες του εγχειρήματος. Αντιθέτως, η Ελλάδα υιοθετεί μια πραγματιστική προσέγγιση ως προς το συγκεκριμένο ζήτημα, επιδιώκοντας να αξιοποιεί όλους τους διαθέσιμους μοχλούς πίεσης που έχει στη διάθεσή της.

Όσο αφορά το Κυπριακό, ο Υπουργός Εξωτερικών αναφέρθηκε στις διαπραγματεύσεις και στο σκέλος που αφορούν την Ελλάδα δηλαδή στα θέματα των εγγυήσεων και της ασφάλειας, επισημαίνοντας την απροθυμία της τουρκικής πλευράς να επικεντρωθεί σε αυτό το θέμα όπου η θέση της είναι αδύνατη.
Σύμφωνα με πηγές ο κ. Κοτζιάς υπενθύμισε, ότι το στοιχείο αυτό κατέστη εμφανές και κατά τις συνομιλίες της Γενεύης, όταν η τουρκική Αντιπροσωπεία επέλεξε να αποχωρήσει από το τραπέζι των διαπραγματεύσεων, ενώ είχαν προγραμματισθεί και ανακοινωθεί από τα Ηνωμένα Έθνη συνομιλίες και για την επόμενη μέρα. 

Ο κ. Κοτζιάς αναφέρθηκε επίσης στην πρόσφατη επίσκεψη του στις ΗΠΑ, όπου συναντήθηκε με τον Υπουργό Εξωτερικών, κ. Τίλερσον, τον Σύμβουλο Εθνικής Ασφάλειας, Αντιστράτηγο ΜακΜαστερ και άλλους αξιωματούχους της αμερικανικής Κυβέρνησης. Υπογράμμισε ότι κατά τη σειρά επαφών του στην Ουάσιγκτον επικράτησε άριστο κλίμα και ότι συζητήθηκε το σύνολο των εθνικών ζητημάτων, συμπεριλαμβανομένου βεβαίως και του Κυπριακού. Ο Υπουργός Εξωτερικών υπογράμμισε ότι στο πλαίσιο της πολυδιάστατης εξωτερικής πολιτικής της Ελλάδας οικοδομείται στενή συνεργασία με την Αμερικανική Κυβέρνηση. 

Ο κ. Κοτζιάς περιέγραψε, επίσης την εκτεταμένη αστάθεια που χαρακτηρίζει την ευρύτερη περιοχή κατά την τρέχουσα περίοδο και υπενθύμισε τις πρωτοβουλίες που προωθεί η ελληνική διπλωματία, μέσω της σύστασης σχημάτων τριμερούς και τετραμερούς συνεργασίας, καθώς και μέσω της διοργάνωσης διεθνών διασκέψεων, προκειμένου να συμβάλει στην εδραίωση σταθερότητας, ασφάλειας και ευημερίας.

Απαντώντας σε ερωτήσεις βουλευτών, ο Υπουργός Εξωτερικών, αναφέρθηκε, μεταξύ άλλων, στο Κυπριακό και στις σχέσεις με τις χώρες των Δυτικών Βαλκανίων.

Επανερχόμενος στο θέμα των ευρω-τουρκικών σχέσεων, ο κ. Κοτζιάς διευκρίνισε ότι σε τελευταία ανάλυση είναι η ίδια η Τουρκία αυτή που θα πρέπει να αποφασίσει τι επιθυμεί ως προς την ευρωπαϊκή της προοπτική.

Τέλος ο Υπουργός Εξωτερικών δήλωσε ότι η συμπεριφορά της Άγκυρας είναι εκείνη που θα καθορίσει την έκβαση της διαδικασίας, επισημαίνοντας ότι η Ελλάδα δεν ήταν και δεν αποτελεί εμπόδιο αλλά ούτε και θα χρησιμεύσει ως φύλλο συκής όσων θέλουν τον εκτροχιασμό της ευρωπαϊκής προοπτικής της Τουρκίας.