F-35: Οι ΗΠΑ εξοπλίζουν το Ισραήλ με ακόμα 17 υπερμαχητικά – ΒΙΝΤΕΟ

 Το Ισραήλ θα παραγγείλει 17 μαχητικά F-35 ακόμη από τις Ηνωμένες Πολιτείες σύμφωνα με ανακοίνωση απο το Γραφείο του Πρωθυπουργού Βενιαμίν Νετανιάχου, καθώς το υπουργικό συμβούλιο ασφαλείας ψήφισε ομόφωνα για την πολλών δισεκατομμυρίων δολαρίων αγορά.

Με την τελευταία αυτη προσθήκη, ο τομέας της αεροπορίας των Ισραηλινών Ενόπλων Δυνάμεων (IDF) θα έχει συνολικό στόλο 50 F-35, δήλωσε το γραφείο του πρωθυπουργού.


Το πρώτο ζεύγος F-35, η ισραηλινή εκδοχή, η οποία έχει το παρατσούκλι Adir (Εβραϊκά για «ισχυρός» ή «ένδοξος»), θα παραδοθεί από τους αμερικανούς πιλότους στην αεροπορική βάση Nevatim σε 2-3 εβδομάδες, γράφει η Haaretz.

Παρά το γεγονός ότι η κυβέρνηση απέτυχε να αποκαλύψει την τιμή της σύμβασης, το F-35 που παράγεται από την Lockheed Martin εκτιμάται να κοστίζει περίπου 110 εκατομμύρια δολάρια το ένα. Συνολικά, 17 μαχητικά αετοκάφη F-35, κατά πάσα πιθανότητα θα κοστίσουν στο Ισραήλ 1.7 δις δολάρια, με τα έξοδα συντήρησης, αναφέρουν οι Times του Ισραήλ.

Τα αεροσκάφη έχουν αγοραστεί ως μέρος μιας συμφωνίας στρατιωτικής βοήθειας μεταξύ των Ηνωμένων Πολιτειών και του Ισραήλ. Νωρίτερα αυτό το έτος, οι δύο χώρες συμφώνησαν σε ένα νέο πακέτο βοήθειας προς την Τελ Αβίβ αξίας 3,8 δις δολαρίων, τα οποία πρόκειται να διατεθούν ετησίως μέχρι 2028.

Το Ισραήλ θα ξεκινήσει την εκπαίδευση με τα νέα αεροπλάνα αμέσως, αλλά θα μπορούσε να πάρει «περισσότερο από μερικούς μήνες» για τα πρώτα αεροπλάνα να είναι λειτουργικά, σύμφωνα με δηλώσεις ανώτερου Ισραηλινού αξιωματούχου της Πολεμικής Αεροπορίας στο πρακτορείο ειδήσεων AP. Ο αξιωματούχος δεν έδωσε λεπτομέρειες σχετικά με τις αποστολές στις οποίες τα αεροσκάφη θα μπορύσε να χρησιμοποιηθούν αλλά είπε ότι τα F35 αναμένεται να καλύψουν όλες τις ανάγκες του Ισραήλ και να ενισχύσουν την ικανότητα του Ισραήλ να δράσει ελεύθερα σε εχθρικό εναέριο χώρο.

Το Ισραήλ υπέγραψε τις πρώτες συμβάσεις για να αγοράσει 19 F-35 το 2010. Τον Φεβρουάριο του 2015 έγινε παραγγελία για 14 επιπλέον. Μετα την ανακοίνωση της Κυριακής το σύνολο των F-35 για το Ισραήλ φτάνει τα 50.