Η αλήθεια για το F18 και το φράγμα του ήχου!

Η στιγμή που κάποιο μαχητικό δημιουργεί έναν κώνο ατμού καθώς πλησιαζει το φράγμα του ήχου έχει απαθανατιστεί σε διάφορες φωτογραφίες – ωστόσο πρέπει να πούμε οτι αυτή η στιγμή δεν είναι η στιγμή που το μαχητικό σπάει το φράγμα του ήχου!
Έχουμε δημοσίευσει και στο παρελθόν μια τέτοια στιγμή και ωφείλουμε να σημειώσουμε οτι αυτή η στιγμή δεν είναι όταν σπάει το φράγμα του ήχου, αλλά είναι λίγο πριν.

Όταν ενα αεροσκάφος κινείται με υψηλή ταχύτητα η αλλαγή στην πίεση μπορεί να προκαλέσει την συμπύκνωση νερού γύρω από το αεροσκάφος, δημιουργώντας ένα περίεργο κωνικό σχήμα, κατι που πολύ συχνά συνδέεται με το φράγμα του ήχου.
Ωστόσο, αυτή η αντίδραση συμβαίνει πριν το αεροσκάφος υπερβεί την ταχύτητα του ήχου.

Αυτή η στιγμή όμως συνοδέυεται απο μια “ηχητική έκρηξη” (sonic boom), την οποία ακούνε οι παρατηρητές καθώς το αεροπλάνο τους προσπερνάει.

Ο Πίτερ Σιουστα, ενας 36 χρονος Πολωνός φωτογράφος που τράβηξε τις φωτογραφίες εξηγει οτι για να συλλάβει τα κύματα της ηχητικής έκρηξης έπρεπε να χρησιμοποιήσει μια εξαιρετικά γρήγορη ταχύτητα κλείστρου, δηλαδη στα 1/4,000.

Το μαχητικό F / A-18F Super Hornet, του Πολεμικού Ναυτικού των ΗΠΑ το οποίο έχει τελική ταχύτητα 1,190 μίλια/ώρα (1,1915km / h), το πετούσε εκείνη την ημέρα η Μοίρα 106, επίσης γνωστή ως «οι Μονομάχοι».

Ο κ Σιουστα, ο οποίος κατάγεται από την Πολωνία, είπε: «Αυτές οι φωτογραφίες τραβήχτηκαν σε λιγότερο από ένα δευτερόλεπτο».

Η έκρηξη συμβαίνει όταν ένα αεροσκάφος ταξιδεύει πιο γρήγορα από την ταχύτητα του ήχου.

Καθώς το αεροσκάφος διέρχεται μέσω του αέρα, δημιουργείται μπρος και πίσω από αυτο, μια σειρά από κύματα πίεσης παρόμοια με τα κύμματα που δημιουργεί ενα σκάφος.
Αυτά τα κύματα ταξιδεύουν με την ταχύτητα του ήχου, και καθώς η ταχύτητα του αεροσκάφος αυξάνεται, τα κύματα αναγκάζονται να συμπιεστούν, καθώς δεν μπορούν να κάνουν κάτι άλλο.
Τελικά συγχωνεύονται σε ένα κύμα, το οποίο ταξιδεύει με την ταχύτητα του ήχου – περίπου 760 μίλια/ώρα (1225 χλμ/ώρα).
Και ένας κώνος ατμού επίσης δημιουργείται πίσω από το αεροσκάφος, καθώς συμπυκνώνεται το νερό της ατμόσφαιρας.

Οι φωτογραφίες αυτες ακολουθούν το χθεσινό εκπληκτικό βίντεο του Πολεμικού Ναυτικού των ΗΠΑ ενός F / A-18C που πλησιάζει την ταχύτητα του ήχου κατά τη διάρκεια πτήσης του πάνω απο ενα αεροπλανοφόρο. Το απίστευτο βίντεο, δείχνει το F / A-18C και μια ομάδα νατυτικών του Πολεμικού Ναυτικού των ΗΠΑ να παρακολουθούν με δέος.(Κάντε κλικ εδω για να δείτε το εκπληκτικό βίντεο)

Στο βίντεο ο κώνος ατμού φαίνεται σε ακόμα μεγαλύτερη λεπτομέρεια – και η ηχητική έκρηξη που δημιουργήθηκε καθώς περνά το φράγμα του ήχου μπορεί επίσης να ακουστεί.

Το F / A-18 Hornet είναι ένα δικινητήριο υπερηχητικό, μαχητικό πολλαπλού ρόλου τζετ, σχεδιασμένο να τηρεί τόσο το ρόλο του μαχητικού όσο και του επιθετικού αεροσκάφους.
Αρχικά είχε σχεδιαστεί από την McDonnell Douglas (τώρα Boeing) και Northrop, το Hornet χρησιμοποιείται επίσης από τις αεροπορικές δυνάμεις πολλών άλλων εθνών εκτος των ΗΠΑ.
Οι Blue Angels, η μοίρα επίδειξης του Πολεμικού Ναυτικού των ΗΠΑ, έχει χρησιμοποιήσει το Hornet από το 1986.

Το υπερηχητικό σκάφος έχει κορυφαία ταχύτητα Mach 1,8 (1190 μίλι/ώρα ή 1915 χλμ/ώρα στα 40.000 πόδια ή 12.190 m), και μπορεί να φέρει μια μεγάλη γκάμα από βόμβες και πυραύλους, συμπεριλαμβανομένων αέρος-αέρος και αέρος-εδάφους, που συμπληρώνονται από ένα κανόνι 20 χιλιοστών.
Το Hornet “πολέμησε” για πρώτη φορα το 1986 στη διάρκεια της επιχείρησης El Dorado Canyon και στη συνέχεια συμμετείχε το 1991 στην Επιχείρηση Desert Storm και το 2003 στην Επιχείρηση Iraqi Freedom.

Πηγή – Daily Mail
Μετάφραση/Επιμέλεια – OnAlert