OnAlert
No Result
View All Result
  • ΑΡΧΙΚΗ
  • ΕΛΛΗΝΟΤΟΥΡΚΙΚΑ
  • ΕΛΛΑΔΑ
  • ΚΟΣΜΟΣ
    • ΚΥΠΡΟΣ
    • ΤΟΥΡΚΙΑ
  • ΝΑΤΟ
    • ΣΥΝΕΝΤΕΥΞΕΙΣ
  • ΜΙΣΘΟΙ – ΣΥΝΤΑΞΕΙΣ
  • ΕΝΟΠΛΕΣ ΔΥΝΑΜΕΙΣ
    • ΥΕΘΑ
    • ΓΕΕΘΑ
    • ΓΕΣ
    • ΓΕΝ
    • ΓΕΑ
  • ΕΞΟΠΛΙΣΜΟΙ
  • ΑΠΟΨΗ
  • ΣΑΝ ΣΗΜΕΡΑ
OnAlert
  • ΑΡΧΙΚΗ
  • ΕΛΛΗΝΟΤΟΥΡΚΙΚΑ
  • ΕΛΛΑΔΑ
  • ΚΟΣΜΟΣ
    • ΚΥΠΡΟΣ
    • ΤΟΥΡΚΙΑ
  • ΝΑΤΟ
    • ΣΥΝΕΝΤΕΥΞΕΙΣ
  • ΜΙΣΘΟΙ – ΣΥΝΤΑΞΕΙΣ
  • ΕΝΟΠΛΕΣ ΔΥΝΑΜΕΙΣ
    • ΥΕΘΑ
    • ΓΕΕΘΑ
    • ΓΕΣ
    • ΓΕΝ
    • ΓΕΑ
  • ΕΞΟΠΛΙΣΜΟΙ
  • ΑΠΟΨΗ
  • ΣΑΝ ΣΗΜΕΡΑ
No Result
View All Result
OnAlert
No Result
View All Result
Home Uncategorized

Η «λογική» επανάσταση που έχει ανάγκη η Πολεμική Αεροπορία

30/03/2017 - 17:49
Share on FacebookShare on Twitter

Του Γιώργου Τσιτσιλιάνου*

Ήλθε η ώρα πλέον να ανοίξουμε το θέμα της αρχαιότητας των μηχανικών προέλευσης Σχολής Ικάρων αφού ισχύει το ρητό «αργία μήτηρ πάσης κακίας».

Έχουμε εξηγήσει κατ’ επανάληψη τους λόγους για τους οποίους πρέπει να αρθεί αυτή η αδικία έναντι των αξιωματικών μηχανικών της ΠA και αυτό έχει κριθεί λογικό τόσο από τον Υπουργό Εθνικής Άμυνας κατά τη διάρκεια συζήτησης στην Βουλή όσο και από τον Α/ΓΕΕΘΑ στην κατ’ ιδίαν συνάντηση που είχα μαζί του. Μου έκαναν εντύπωση μάλιστα τα λεγόμενά του ότι «η Πολεμική Αεροπορία θα πρέπει να ζητήσει συγνώμη για το γεγονός αυτό». Παρότι όμως όλοι αναγνωρίζουν την αδικία δεν βλέπουμε στον ορίζοντα ενέργειες για την άρση της!

Παράλληλα το Ποτάμι με τον βουλευτή Σπύρο Δανέλλη έχει προβεί σε ερώτηση για το θέμα αυτό. Η απάντηση ήταν ότι έχει συσταθεί επιτροπή η οποία θα εξετάσει το θέμα, της οποίας το πόρισμα από ό,τι φαίνεται θα καθυστερήσει για πολύ καιρό ακόμη – όπως και η διαπραγμάτευση – αφού η όλη διαδικασία έχει παραπεμφθεί στις «καλένδες».

Παρατηρούμε στις πρόσφατες κρίσεις να παραγκωνίζονται οι μηχανικοί ως προς το βαθμό που αντιστοιχεί με τη θέση ευθύνης τους, πράγμα που δεν συμβαίνει με τους αντίστοιχους ιπτάμενους αξιωματικούς. Το γεγονός αυτό αποκτά ιδιαίτερη βαρύτητα αφού δεν επιτρέπει τη συμμετοχή των μηχανικών σε αποφάσεις που είναι της αρμοδιότητάς τους ιδιαίτερα δε τώρα που η ΠΑ βρίσκεται στη φάση της αναβάθμισης των αφων F-16 και των προβλημάτων που συνδέονται με την συντήρηση των μέσων γενικότερα.

Μας έκανε δε εντύπωση το γεγονός ότι κατά την επίσκεψή του ο Α/ ΓΕΑ στην ΕΑΒ συνοδευόταν από τον Διοικητή της ΔΑΥ – υπεύθυνη Διοίκηση για την συντήρηση όλων της μέσων της ΠΑ – ιπτάμενο ανώτατο αξιωματικό και όχι μηχανικό που είναι ο αρμόδιος λόγω της φύσης του αντικειμένου. Ευτυχώς δεν συμβαίνει το ίδιο στο Πολεμικό Ναυτικό και στο Στρατό Ξηράς.

Για την κατάσταση που επικρατεί πέρα των συντεχνιακών αντιλήψεων της διαχρονικής ηγεσίας της ΠΑ, μεγάλο μερίδιο ευθύνης φέρουν και οι ανώτατοι αξιωματικοί μηχανικοί της Πολεμικής Αεροπορίας οι οποίοι αποδέχονται το χρονίζον πρόβλημα, αφού αυτό που τους ενδιαφέρει είναι «η καρέκλα τους» με ό,τι αυτό συνεπάγεται. Η κατάσταση αυτή καταρρακώνει το ηθικό των νεότερων μηχανικών που βλέπουν ότι παρά την αριστεία τους, τα όνειρά τους προδίδονται από την ΠΑ, η οποία τους παραγκωνίζει συστηματικά, προξενώντας παράλληλα ζημιά και λειτουργικά προβλήματα στην αποτελεσματικότητα της δομικής της λειτουργίας.

Κύριοι του Υπουργείου Εθνικής Άμυνας τα πράγματα είναι απλά. Ή άρετε την αδικία ή φροντίστε να κλείσετε τη ΣΜΑ, που το ζητούμενο από την Πολιτεία υψηλό ποσοστό επιτυχίας στις πανελλήνιες εξετάσεις είναι αντιστρόφως ανάλογο με την επαγγελματική τους σταδιοδρομία με αποτέλεσμα να γκρεμίζει τα όνειρα των ταλαντούχων νέων με τις ιδιαίτερες ικανότητες που θα μπορούσαν να απορροφηθούν σε άλλες παραγωγικές δραστηριότητες. Τουλάχιστον φροντίστε να ενημερώσετε τους νέους πριν από την είσοδό τους στην Σχολή Ικάρων για την «φενάκη» ως προς τον επαγγελματική τους σταδιοδρομία.

Φροντίστε να προσλάβετε μηχανικούς από την ελεύθερη αγορά, ήτοι νέους και νέες άτομα από τα ΑΕΙ της χώρας που διακρίνονται και να τους διαχειριστείτε όπως εσείς επιθυμείτε στέλνοντάς τους στα αεροδρόμια και στα Radars της ΠΑ, με τις ανάλογες οικονομικές απολαβές. Μια πρόταση λογικής και συμφέρουσας οικονομικά λύσης.

Κύριοι του Υπουργείου πρέπει να σκεφτείτε τι Πολεμική Αεροπορία θέλετε να έχετε σε συνάρτηση με τη δυναμική εξέλιξη της τεχνολογίας του όπλου και της Πανεπιστημιακής Κοινότητας. Αυτή η λογική δεν μπορεί πλέον να δικαιολογηθεί στο βωμό της συντεχνίας, καταδικάζοντας σε απραξία μυαλά που χρειάζονται στην ΠΑ.

Η ασθένεια αυτή που είναι ο συνειδητός παραγκωνισμός των αρίστων – ένα από τα δεινά που υποφέρει η χώρα μας – θα πρέπει να καταπολεμηθεί αν θέλουμε πράγματι κάποια στιγμή να κάνουμε την απολύτως «λογική» επανάσταση και να φτιάξουμε ένα υγιές κράτος, αξία που υπερασπίζεται διαχρονικά το Ποτάμι.

Αλήθεια, πώς αισθάνεται η διαχρονική και η σημερινή ηγεσία της ΠΑ γι’ αυτή την απαξιωτική συμπεριφορά τους έναντι των συναδέλφων της μηχανικών; Είναι ικανοποιημένη; Καλό θα ήταν πριν απαντήσουν οι ιθύνοντες να πάρουν μαθήματα από το ήθος των αξιωματικών του Πολεμικού Ναυτικού και Στρατού Ξηράς!

* Ο Γιώργος Τσιτσιλιάνος είναι πολιτικός υπεύθυνος του Τομέα Άμυνας στο «Ποτάμι»

Tags: ΠΑΠΟΛΕΜΙΚΗ ΑΕΡΟΠΟΡΙΑΤΟ ΠΟΤΑΜΙ

Related Posts

Καιρός
Uncategorized

Καιρός: βροχές και χαλάζι προβλέπει η ΕΜΥ

17/04/2019 - 19:10
Uncategorized

Συναγερμός στην Ακρόπολη με δύο τραυματίες από κεραυνό

17/04/2019 - 17:17
Uncategorized

Τοποθετήθηκε το άγαλμα του Μέγα Αλεξάνδρου στο κέντρο της Αθήνας – ΦΩΤΟ

17/04/2019 - 14:59

Διαβάστε Επίσης

Κύπρος: Σε ανασχηματισμό προχώρησε ο πρόεδρος Χριστοδουλίδης – Aλλαγές σε πέντε υπουργεία

F-35: «Η Τουρκία είναι λίγους μήνες μακριά από το να επιστρέψει στο πρόγραμμα», λέει ο Αμερικανός πρέσβης στην Άγκυρα

Ουκρανία: Νέες συνομιλίες με Αμερικανούς στη Φλόριντα για τον τερματισμό του πολέμου

Η Νορβηγία θα αγοράσει ακόμη δύο υποβρύχια από την Γερμανία και πυραύλους μεγάλου βεληνεκούς

Κυριάκος Μητσοτάκης: «Η Τουρκία δεν μπορεί να μπει στο SAFE – Το πρώτο τρίμηνο του 2026 μπορεί να γίνει το ΑΣΣ»

123 γαλλικά τεθωρακισμένα Serval και 92 Griffon αποκτά το Βέλγιο, με κόστος 1,15 δισ. ευρώ

Λίβανος: Kαλεί τον ΟΗΕ να ασκήσει πιέσεις στο Ισραήλ για να σεβαστεί την εκεχειρία με την Χεζμπολάχ

PULS: Πέρασε από την αρμόδια επιτροπή της Βουλής η αγορά των 36 ισραηλινών ΠΕΠ

Top News

Έφηβος στη Βρετανία για την εξάρτησή του από την κεταμίνη: «Ξεκίνησα στα 13, έφτασα να παίρνω 11 γραμμάρια την ημέρα»

«Προσοχή, Netflix»: Ξένοι αναλυτές για τις προκλήσεις και τους κινδύνους του mega-deal με τη Warner Bros

Κόνι Μεταξά - Τάσος Ξιαρχό: «Κάποιοι κρύβουν την πραγματικότητα για να αρέσουν στον κόσμο» υποστηρίζει η τραγουδίστρια

Οι αγρότες έχουν κόψει με μπλόκα 3 σημεία στην Αθηνών - Λαμίας: Δυόμιση ώρες παραπάνω το ταξίδι για Θεσσαλονίκη

OnAlert

ΜΗΤ
Αριθμός Πιστοποίησης Μ.Η.Τ.242057

© 2023 OnAlert

  • Όροι χρήσης
  • Πολιτική απορρήτου
  • Ταυτότητα
  • Επικοινωνία

No Result
View All Result
  • ΑΡΧΙΚΗ
  • ΕΛΛΗΝΟΤΟΥΡΚΙΚΑ
  • ΕΛΛΑΔΑ
  • ΚΟΣΜΟΣ
    • ΚΥΠΡΟΣ
    • ΤΟΥΡΚΙΑ
  • ΝΑΤΟ
    • ΣΥΝΕΝΤΕΥΞΕΙΣ
  • ΜΙΣΘΟΙ – ΣΥΝΤΑΞΕΙΣ
  • ΕΝΟΠΛΕΣ ΔΥΝΑΜΕΙΣ
    • ΥΕΘΑ
    • ΓΕΕΘΑ
    • ΓΕΣ
    • ΓΕΝ
    • ΓΕΑ
  • ΕΞΟΠΛΙΣΜΟΙ
  • ΑΠΟΨΗ
  • ΣΑΝ ΣΗΜΕΡΑ

ΜΗΤ
Αριθμός Πιστοποίησης Μ.Η.Τ.242057

© 2023 OnAlert