Οι ΗΠΑ αυξάνουν τα κονδύλια στην μάχη ενάντια στους τζιχαντιστές – Η Ευρώπη τι κάνει;

Η αμερικανική κυβέρνηση αναμένεται να αυξήσει σημαντικά τα κονδύλια για την μάχη ενάντια στο Ισλαμικό Κράτος. Η ΕΕ φαίνεται να επιδιώκει το ίδιο χωρίς όμως να έχει τα ίδια αποτελέσματα. 

Σύμφωνα με το πρακτορείο Reuters η αμερικανική κυβέρνηση του Μπαράκ Ομπάμα θα επιδιώξει μέσα από τον προϋπολογισμό δαπανών για την Άμυνα μια σημαντική αύξηση των κονδυλίων για την μάχη ενάντια στο Ισλαμικό Κράτος, ανέφεραν αμερικανοί αξιωματούχοι, σε μια ακόμη ένδειξη των προσπαθειών που καταβάλλουν οι ΗΠΑ για να εντείνουν την πολεμική τους εκστρατεία ενάντια στους τζιχαντιστές του ΙΚ.

Όπως μετέδωσε αποκλειστικά το πρακτορείο ειδήσεων Reuters, o προϋπολογισμός του Πενταγώνου για το δημοσιονομικό έτος 2017 θα ζητά επιπλέον 7 δισεκατομμύρια δολάρια για την μάχη ενάντια στο ΙΚ, μια ποσοστιαία αύξηση περίπου 35% συγκριτικά με το αίτημα που είχε κατατεθεί στο Κογκρέσο τον περασμένο χρόνο, ανέφεραν οι αξιωματούχοι, που ζήτησαν να μην κατονομαστούν.

Ο υπουργός Άμυνας των ΗΠΑ Aστον Κάρτερ πρόκειται να αποκαλύψει τις προτεραιότητες για τα 583 δις στον αμυντικό προϋπολογισμό του 2017, σήμερα, Τρίτη, σε ομιλία του στο Economic Club της Ουάσιγκτον. Ο Κάρτερ στην ομιλία του αναμένεται να αναφερθεί στην αύξηση των κονδυλίων που ειναι αποκλειστικά για την μάχη κατά του Ισλαμικού Κράτους, σύμφωνα με αξιωματούχους.

Επίσης, αναμένεται να αγγίξει άλλες προτεραιότητες του προϋπολογισμού, συμπεριλαμβανομένων σχεδίων να αυξηθούν οι δαπάνες ωστε να καθησυχάσει τους ευρωπαίους συμμάχους μετά την παρέμβαση της Ρωσίας στην Ουκρανία, καθώς και την ανάγκη για τις Ηνωμένες Πολιτείες να διατηρήσουν τη στρατιωτική τους υπεροχή έναντι της Κίνας και της Ρωσίας.

Ο προϋπολογισμός του Κάρτερ θα υπογραμμίσει την ανάγκη για την Ουάσιγκτον να χρηματοδοτήσει ένα νέο βομβαρδιστικό της Πολεμικής Αεροπορίας που δόθηκε πέρυσι στη Northrop Grumman Corp, το οποίο θα αντικαταστήσει τα υποβρύχια κατηγορίας Οχάιο που μεταφέρουν πυρηνικά όπλα. Επιπλέον σύμφωνα με πηγες του Reuters θα ξεκινήσει την αντικατάσταση του στόλου των πυρηνικών διηπειρωτικών βαλλιστικών πυραύλων.
Ο προτεινόμενος προϋπολογισμός θα επιδιώξει επίσης την αύξηση των δαπανών για αρκετές βασικές προτεραιότητες, συμπεριλαμβανομένης της αυξημένης ασφάλειας στον κυβερνοχώρο, στον τομέα του ηλεκτρονικού πολέμου και στην αυξημένη ασφάλεια αμερικανικών δορυφόρων.

Η Lockheed Martin Corp, κατασκευάστρια του μαχητικού αεροσκάφους F-35, η Boeing Co και άλλες μεγάλες εταιρείες αμυντικής βιομηχανίας αναμένουν με αγωνία τις λεπτομέρειες σχετικά με τον προϋπολογισμό και πώς θα επηρεάσει τα προγράμματά τους.

Ανώτεροι αξιωματούχοι στον τομέα της άμυνας έχουν δηλώσει οτι τα 15 δισεκατομμύρια σε περικοπές που απαιτούνται στο πλαίσιο μιας διετής συμφωνίας για τον προϋπολογισμό. που συμφωνήθηκε με το Κογκρέσο το περασμένο έτος, προέρχεται κυρίως από συμβάσεις, δεδομένου ότι ειναι πιο δύσκολες οι περικοπές σε δαπάνες ανθρώπινου δυναμικού και λειτουργικές δαπάνες.
Ένας αξιωματούχος σημείωσε ότι οι δαπάνες για την καταπολέμηση του Ισλαμικού Κράτους θα αντληθούν από τα περίπου 59 δις δολάρια ενός ειδικού λογαριασμού έκτακτης λειτουργίας, (Overseas Contingency Operations account), ένας ξεχωριστός προϋπολογισμός που συμπληρώνει τα 524 δις δολάρια, που ειναι η βάση του προϋπολογισμού για το οικονομικό έτος 2017.

Ακόμα, τα βασικά στοιχεία για τα 7 δισεκατομμύρια ειναι ασαφείς, όπως και το κατά πόσον η χρηματοδότηση θα εφαρμοστεί σε επιχειρήσεις έξω απο το Ιράκ και τη Συρία.

Ο Κάρτερ ζήτησε συνάντηση αργότερα αυτό το μήνα στις Βρυξέλλες με τους υπουργούς άμυνας από όλα τα 26 μέλη του συνασπισμού κατά του Ισλαμικού Κράτους, συμπεριλαμβανομένου και του Ιράκ. Ο Κάρτερ ζητά να έρθουν προετοιμασμένοι για να συζητήσουν την περαιτέρω συνεισφορά στην μάχη.

Στην άλλη πλευρά του Ατλαντικού, στην Ευρώπη, η μάχη ενάντια της τρομοκρατίας και του Ισλαμικού Κράτους δεν διαφέρει κατά πολύ παρά μόνο σ’ενα σημείο, στους αριθμούς… 

Στην Γαλλία πάνω απο 10,000 στρατεύματα κάνουν ένοπλες περιπολίες στους δρόμους, βρίσκονται γύρω από τα αξιοθέατα, τα καταστήματα και τα κυβερνητικά κτίρια. Η Γαλλία, όπως αναφέρει σε δημοσίευμα της η εφημερίδα New York Times δαπανά σχεδόν 1 εκατομμύριο ευρώ την ημέρα για την αυξημένη ασφάλεια, μέρος της ανανεωμένης αύξησης των ευρωπαϊκών στρατιωτικών δαπανών. Αυξάνει τον στρατιωτικό εξοπλισμό της, τα στρατεύματα και την αστυνομία, και οι Γάλλοι ξοδεύουν εκατοντάδες εκατομμύρια ευρώ σε νέα προγράμματα για την αντιμετώπιση της ριζοσπαστικοποίησης μεταξύ της μουσουλμανικής νεολαίας.

Επιπλέον η Γερμανία το τελευταίο χρονικό διάστημα εχει μπει σε μια τεράστια διαδικασία πρόσληψης αστυνομικών και υπαλλήλων στις υπηρεσίες πληροφοριών, και αναμενώμενο ηταν τον Ιανουάριο ο υπουργός Άμυνας να πρότεινε την αύξηση των στρατιωτικών δαπανών κατά 130 δις ευρώ,για τα επόμενα 15 χρόνια.

Στο Βέλγιο, όπου οι μαχητές του Ισλαμικού Κράτους ειχαν προγραμματίσει τις επιθέσεις στο Παρίσι μετά απο εκπαίδευση στη Συρία, σχεδόν μισό δισεκατομμύριο ευρώ θα δαπανηθεί στην φυλάκιση τζιχαντιστών που επιστρέφουν, στην ενίσχυση των συνόρων και σε εκατοντάδες στρατιώτες στους δρόμους.  Ακόμη και η Βρετανία, έχει εγκρίνει πρόσφατα £12 δισεκατομμυρία σε νέες δαπάνες για την αγορά αεροσκαφών Boeing P8 ( θαλάσσιας περιπολίας), στην αύξηση μαχητικών αεροσκαφών και σε ειδικές ταξιαρχίες.

Το σύνολο των στρατιωτικών δαπανών στην Δυτική Εύρωπη, με επικεφαλής τη Γαλλία, τη Βρετανία και τη Γερμανία, αναμένεται να αυξηθεί κατά επιπλέον 50 δις ευρώ, σε 215 δις ευρώ, μέχρι το 2019, δήλωσε η Fenella McGerty, αναλυτής στο IHS Jane’s Defence Budgets στο Λονδίνο. Σε σύγκριση όμως με τις αμυντικές δαπάνες των ΗΠΑ οι ευρωπαϊκές δαπάνες παραμένουν χαμηλές.

Οι ευρωπαϊκοί στρατοί αυξάνονται. Η Γαλλία ετοιμάζεται να προσθέσει 23.000 θέσεις στο στρατό από το 2019. Ένας συνασπισμός για την καταπολέμηση του Ισλαμικού Κράτους που περιλαμβάνει την Γαλλία και την Βρετανία θα εντείνει σύντομα την εκστρατεία εναντίον μαχητών στο Ιράκ και τη Συρία, με αποτέλεσμα τις πρόσθετες δαπάνες για πυραύλους, μη επανδρωμένα αεροσκάφη, μαχητικά και επιτήρηση.

Ωστόσο, κάτι φαίνεται να μην πάει καλά στον προγραμματισμό.
Αν και αυξάνονται οι δαπάνες για την άμυνα, οι τζιχαντιστές φαίνεται οτι αναγνωρίζουν τα κενά. Το ερώτημα που τίθεται ειναι γιατί; 

Όπως γράφει ο Χρήστος Κουτσογιαννόπουλος αυτά που συνέβησαν στο Παρίσι έδειξαν όχι μόνο το κενό ασφάλειας αλλά και την«στρατιωτική αδυναμία» της ΕΕ για αντιμετώπιση τέτοιου είδους απειλών. Η Ευρωπαϊκή Πολιτική Ασφάλειας και Άμυνας πρέπει επειγόντως να αναθεωρηθεί διότι έχει δοκιμαστεί και έχει δείξει τις ελλείψεις της κατά την τελευταία πενταετία από τρεις αλληλο-επικαλυπτόμενεςδιεθνείς κρίσεις.  Διαβάστε: Και μετά το Παρίσι τι; Αλλαγές στην Ευρωπαϊκή Άμυνα και Ασφάλεια


New York Time/Reuters/OnAlert
Μετάφραση/Επιμέλεια: OnAlert