Κύπρος: Μεικτός επαγγελματικός στρατός μετά τη λύση του κυπριακού

«Σε περίπτωση επίλυσης του Κυπριακού θα υπάρχει ένας μεικτός επαγγελματικός στρατός, που θα έχει ευθύνη για την ασφάλεια, την προστασία των συμφερόντων και την αυτοάμυνα του κράτους από οποιαδήποτε απειλή, και οι απειλές σήμερα δεν προέρχονται μόνο από κράτη».

Αυτό δήλωσε ο Κύπριος υπουργός Άμυνας, Χριστόφορος Φωκαΐδης στην Κυπριακήιστοσελίδα «Ρεπόρτερ».

Ο κ. Φωκαϊδης τόνισε: «Έχουμε και νέες ασύμμετρες απειλές, όπως η τρομοκρατία.
Εάν παρ’ ελπίδα δεν καταστεί εφικτή η επίτευξη λύσης, τότε με βάση τον σχεδιασμό μας θα πρέπει να υπάρξουν αυξημένες δαπάνες, προκειμένου, μεταξύ άλλων, να αντικατασταθούν και να αναβαθμιστούν αμυντικά συστήματα που είχαμε αγοράσει σε προηγούμενες δεκαετίες και θα έχουν φτάσει στο όριο ζωής τους, για να ενισχύσουμε την αποτρεπτική μας ικανότητα».

Επιπλέον, λύση του Κυπριακού μέχρι την ολοκλήρωση της πενταετούς διακυβέρνησης του, τον Φεβρουάριο του 2018, διαβλέπει ο πρόεδρος Αναστασιάδης, ο οποίος εξέφρασε την πεποίθηση ότι θα παραδώσει, επανενωμένη την Κύπρο.
Επίσης, διαβεβαίωσε ότι ο λαός, πριν τη ψήφο του στο δημοψήφισμα για τη λύση, θα είναι απόλυτα ενήμερος των προνοιών της.

Ο πρόεδρος Αναστασιάδης, μιλώντας στο καταστατικό συνέδριο του ΔΗΣΥ, τόνισε ότι «βασικός του στόχος στις συνομιλίες είναι συμφωνία που να ικανοποιεί τις ανησυχίες του 76% των Ελληνοκυπρίων, που απέρριψαν το 2004 το σχέδιο Ανάν».

Ο Νίκος Αναστασιάδης σημείωσε ότι το ισχυρότερο όπλο στην παρούσα φάση του Κυπριακού είναι ότι η Κύπρος αποτελεί κράτος μέλος της Ευρωπαϊκής Ένωσης με αρχές και αξίες, που δημιουργούν ελπίδες βιώσιμης και λειτουργικής λύσης που θα εξισώνει τους πολίτες με τους υπόλοιπους Ευρωπαίους.
Σε όσους ισχυρίζονται ότι υπάρχει κίνδυνος κατάλυσης της Κυπριακής Δημοκρατίας απάντησε ότι το Σύνταγμα του 1960 «δεν προέβλεπε Δημοκρατία που να κυβερνάται από Ελληνοκύπριους και να παραμερίζει τους Τουρκοκύπριους».

Δεν πρέπει, ανέφερε ο πρόεδρος Αναστασιάδης, «να είμαστε επιλεκτικοί για τα συστατικά στοιχεία της Κυπριακής Δημοκρατίας».

Για την επομένη της λύσης ο πρόεδρος Αναστασιάδης δήλωσε ότι δεν θα γίνει νέα αίτηση στον ΟΗΕ, ούτε στην Ε.Ε. «Όλα αυτά συν τα άλλα, που έχουν συμφωνηθεί διασφαλίζουν απόλυτα τη συνέχιση του κράτους», τόνισε. Η μη λύση του Κυπριακού, επεσήμανε, «θα είναι σε βάρος, όχι μόνον των Ελληνοκυπρίων και των Τουρκοκυπρίων, αλλά σε βάρος και της ειρήνης στην περιοχή, σε βάρος των σχέσεων Τουρκίας – ΕΕ, των σχέσεων Τουρκίας – Ελλάδας».