Μετανάστες: Αποθήκη ανθρώπων τα Βαλκάνια

Τα Βαλκάνια “αποθήκη” προσφύγων και μεταναστών. Η πολιτισμένη Ευρώπη μετά από τις “αποθεωτικές” υποδοχές προσφύγων που είδαμε για μια ή δύο ημέρες στις τηλεοπτικές μας οθόνες δείχνει πως ακριβώς αντιμετωπίζει το θέμα. “Μακριά κι αγαπημένοι”!

Η ΕΕ λοιπόν προτίθεται να προχωρήσει στην σύνταξη ενός ευρωπαϊκού καταλόγου με “ασφαλείς χώρες” που θα φιλοξενήσουν πρόσφυγες και μετανάστες. Η φιλοξενία σ΄ αυτές υοτίθεται ότι θα εξασφαλίσει “τον γρήγορο επαναπατρισμό ορισμένων μεταναστών στις χώρες προέλευσής τους”.

Ποιες είναι αυτές οι χώρες;

Αλβανία, Βοσνία-Ερζεγοβίνη, Σκόπια, Μαυροβούνιο και Σερβία. Η Ελλάδα δεν συμπεριλαμβάνεται για ευνόητους λόγους. Έτσι κι αλλιώς υποδέχεται πρώτη απ΄ όλους το κύμα μεταναστών.

Αν η απορία σας είναι γιατί δεν συμπεριλαβάνεται η Τουρκία η εξήγηση έχει να κάνει με τις αντιρρήσεις που εκφράζουν πολλές χώρες της ΕΕ για την “ασφάλεια” που παρέχει. Τι σημαίνει αυτό;

Σύμφωνα με πολλές διπλωματικές πηγές, αρκετές χώρες αρνούνται να συμπεριλάβουν στη λίστα αυτή την Τουρκία επικαλούμενες τις μέτριες επιδόσεις της όσον αφορά την ανεξαρτησία της δικαιοσύνης, τα δικαιώματα των μειονοτήτων, την ελευθεροτυπία και την ελευθερία της έκφρασης.