ΜΕΤΑΝΑΣΤΕΣ: Εύσημα της πρωθυπουργού στους Αρχηγούς ΕΔ και Σωμάτων Ασφαλείας

Τα εύσημά της στους επικεφαλής των φορέων – ελληνικών και διεθνών – που συνέβαλαν στην αντιμετώπιση του μεταναστευτικού και προσφυγικού ζητήματος έδωσε η Υπηρεσιακή Πρωθυπουργός κ. Βασιλική Θάνου – Χριστοφίλου σήμερα το πρωί στο Μέγαρο Μαξίμου, όπου επεσήμανε με νόημα ότι η κυβέρνησή της πήρε και πρόσθετα μέτρα. 

Στη συνάντηση παρευρέθησαν, ειδικότερα, οι Αρχηγοί ΕΕΘΑ Ναύαρχος Αποστολάκης, ΓΕΣ Αντιστράτηγος Τελλίδης, ΓΕΑ Υποπτέραχος Αστρεινίδης (εκπροσωπώντας τον αρχηγό κ. Βα’ί’τση), Ελληνικής Αστυνομίας Αντιστράτηγος Τσακνάκης, Λιμενικού Σώματος – ΕΛΑΚΤ Αντιναύαρχος Αθανασόπουλος, Πυροσβεστικού Σώματος Αντιστράτηγος Παπαγεωργίου. Επίσης εκπροσωπώντας την Περιφερειακή και Τοπική Αυτοδιοίκηση, η Περιφερειάρχης Αττικής κ. Δούρου, ο Πρόεδρος της ΚΕΔΕ κ. Πατούλης και οι Δήμαρχοι Αθηνών κ. Καμίνης και Πειραιώς κ. Μώραλης. Στην συνάντηση παρευρέθηκαν ακόμα η Προϊσταμένη του Κλάδου Αλλοδαπών και Προστασίας Συνόρων του ΑΕΑ Υποστράτηγος Τσιριγώτη, ο Επικεφαλής Γραφείου Ελλάδας της Ύπατης Αρμοστείας του ΟΗΕ για τους Πρόσφυγες κ. Τσαρμπόπουλος, ο Αντιπρόεδρος του ΕΚΑΒ κ. Καρακατσιανόπουλος και ο Επικεφαλής Συνδέσμου FRONTEX κ. Αποστόλου.
Εκφράζοντας τις ευχαριστίες της Υπηρεσιακής Κυβέρνησης και συγχαίροντας όλους όσους είχαν ενεργό ρόλο στην αντιμετώπιση του προσφυγικού και μεταναστευτικού προβλήματος, κατά το τελευταίο χρονικό διάστημα που συνέπεσε με τη θητεία της Υπηρεσιακής Κυβέρνησης η κ. Βασιλική Θάνου – Χριστοφίλου ανέφερε μεταξύ άλλων τα εξής:

ΒΑΣΙΛΙΚΗ ΘΑΝΟΥ – ΧΡΙΣΤΟΦΙΛΟΥ: «Ο βραχύς βίος της Υπηρεσιακής Κυβέρνησης λήγει σε πολύ σύντομο χρόνο. Η έναρξη της θητείας μας συνέπεσε με τη σοβαρή κρίση εξαιτίας της μεγάλης διόγκωσης του προσφυγικού και μεταναστευτικού ζητήματος, η οποία επέβαλε τη λήψη εκτάκτων μέτρων τόσο προς βελτίωση εκείνων που είχαν ήδη δρομολογηθεί  από την προηγούμενη κυβέρνηση, όσο και με την λήψη νέων μέτρων προς αντιμετώπιση αυτής της επείγουσας ανάγκης.
Ωστόσο καμία απόφαση και κανένα μέτρο της Υπηρεσιακής Κυβέρνησης δεν θα είχε συμβάλλει τόσο αποτελεσματικά στην αντιμετώπιση της κρίσης χωρίς τις σκληρές, άοκνες και υπεράνθρωπες, θα έλεγα, σε ορισμένες περιπτώσεις, προσπάθειες των στελεχών όλων των δυνάμεων που συνεργάσθηκαν στο επιχειρησιακό πεδίο. Ειδικότερα, των στελεχών των Ενόπλων Δυνάμεων και των Σωμάτων Ασφαλείας, των στελεχών της Περιφέρειας και της Τοπικής Αυτοδιοίκησης, της Υπάτης Αρμοστείας του ΟΗΕ για τους Πρόσφυγες, της FRONTEΧ, των στελεχών του ιατρικού κόσμου και της υγειονομικής περίθαλψης, των εθελοντών και των Μη Κυβερνητικών Οργανώσεων.

Όλα αυτά τα στελέχη απέδειξαν, με το ζήλο και τον ανθρωπισμό, τον οποίο επέδειξαν, κατά την άσκηση των καθηκόντων τους, ότι αποτελούν πρότυπα στελέχη εθνικών και ευρωπαϊκών δυνάμεων ασφαλείας οι μεν και ανθρωπιστικών φορέων οι δε. Η πολιτεία οφείλει να περιβάλλει με τον δέοντα σεβασμό όλους σας και επίσης οφείλει να σας εξασφαλίζει τα μέσα, τα οποία απαιτούνται για την επιχειρησιακή και λειτουργική σας δραστηριότητα. Η κυβέρνησή μας, οι Υπουργοί οι οποίοι συνεργάστηκαν και δραστηριοποιήθηκαν για την αντιμετώπιση αυτού του σοβαρού ζητήματος, του προσφυγικού και μεταναστευτικού, και εγώ προσωπικά, σας εκφράζουμε θερμές ευχαριστίες και σας συγχαίρουμε όλους».

 Τι είχε προηγηθεί:Η »παράλειψη» των Ε.Δ.

Να σημειωθεί ότι στην  ανακοίνωση για την συνάντηση δεν γινόταν αναφορά  στην ηγεσία των Ενόπλων Δυνάμεων- γεγονός που προκάλεσε  σχόλιο από το OnAlert.gr Συγκεκριμενα είχε ανακοινωθεί ότι » η Υπηρεσιακή Πρωθυπουργός κ. Βασιλική Θάνου έχει προσκαλέσει στο Μέγαρο Μαξίμου τους επικεφαλής των Σωμάτων Ασφαλείας και εκπροσώπους Διεθνών Οργανισμών και Φορέων της Αυτοδιοίκησης» και ότι »σκοπός της συνάντησης είναι προκειμένου η Πρωθυπουργός να τους εκφράσει τις ευχαριστίες της Υπηρεσιακής Κυβέρνησης για τη συνεργασία και τη συμβολή τους στη διαχείριση του προσφυγικού και μεταναστευτικού ζητήματος». Το δημοσίευμά μας κατεληγε με το εξης σχόλιο :

»Μπράβο στην κυρία Θάνου. Αλλά θα ήταν νομίζουμε σωστό να κληθούν και κάποιοι από τις Ένοπλες Δυνάμεις. Η συμβολή τους στην αντιμετώπιση του μεταναστευτικού προβλήματος είναι κάτι περισσότερο από καθοριστική. Δουλεύουν πάρα πολύ και φαίνεται ότι πάλι κανείς δεν το αναγνωρίζει»

Εκ του αποτελέσματος είτε ήταν μια λάθος διατύπωση στο Δελτίο Τύπου  είτε τυχόν αβλεψία πρόσκλησης στις Ε,Δ. διορθώθηκε αμέσως μόλις επισημάνθηκε. Άλλωστε η η Υπηρεσιακή Πρωθυπουργός κ. Βασιλική Θάνου – Χριστοφίλου στο διήμερο ταξίδι της σε Λέσβο και Χίο (12-13/9) είχε εξάρει με δημόσιες δηλώσεις της την συμβολή των Ενόπλων Δυνάμεων στην αντιμετώπιση του προσφυγικού και μεταναστευτικού προβλήματος .