Μουντιάλ 2014: To άγνωστο «υπερόπλο» της Εθνικής Γερμανίας!

Μετάφραση- Επιμέλεια onalert.gr
πηγή: Sports Technology/ Taylor Bloom

Την Κυριακή που μας πέρασε ζήσαμε έναν συναρπαστικό αγώνα μεταξύ Γερμανίας και Αργεντινής που έληξε ως γνωστό με την θριαμβευτική νίκη των Γερμανών και την κατάκτηση του Παγκοσμίου Κυπέλλου.

Ποιο είναι το μυστικό επιτυχίας της Γερμανικής ομάδας;

Καθώς το Μουντιάλ πλησίαζε στον τελικό, οι σωματικές απαιτήσεις του τουρνουά, πραγματικά άρχισαν να αποτελούν σημαντικό φορτίο στην επίδοση των παικτών. Το να παραμένει σταθερή η απόδοση ενός παίκτη στο μέγιστο δυνατό, αλλά και να γίνεται αποτελεσματική διαχείριση της κόπωσης και των τραυματισμών, είναι κρίσιμης σημασίας. Ειδικά για τις ομάδες της τελικής αναμέτρησης, τη Γερμανία και την Αργεντινή που συνέχισαν για μεγάλο διάστημα να αγωνίζονται κατά την επιτυχημένη πορεία τους μέχρι τον χθεσινοβραδυνό τελικό. Όσο προσωρούσαν μπροστά, οι προπονητής και οι βοηθοί της κάθε ομάδας έπρεπε να παραμένουν συντονισμένοι περισσότερο από ποτέ, και φυσικά όσοι επωφελήθηκαν της σύγχρονης τεχνολογίας κατάφεραν να κερδίσουν συγκριτικά πλεονεκτήματα επί του ανταγωνισμού.

Η Εθνική ομάδα της Γερμανίας για παράδειγμα, κατάφερε να συντρίψει στην κυριολεξία την Εθνική Βραζιλίας στην ημιτελική αναμέτρηση. Πέτυχαν το ιστορικό ρεκόρ των 5 γκολ στα πρώτα 29 λεπτά σε αγώνα Παγκοσμίου Κυπέλλου. Βάση των συνολικών στατιστικών του αγώνα, η Γερμανία σημείωσε ένα γκολ ανά 39 λεπτά, ενώ χρειάστηκε μόλις 5,3 προσπάθειες για να βρίσκει η μπάλα τα δίχτυα.

Συνολικά στο Μουντιάλ, η Γερμανία ήταν η ομάδα με τα περισσότερα τέρματα, σκοράροντας 18 γκολ, που ήταν  κατά τρία περισσότερα από αυτά που είχε σκόραρει η Ολλανδία, έξι περισσότερα από την Κολομβία και δέκα περισσότερα από την δεύτερη σε κατάταξη Αργεντινή.

Η επιτυχία αυτή μπορεί να αποδοθεί σε πολλούς παράγοντες, όλοι όμως έχουν ως αφετηρία στη μέθοδο προετοιμασίας που ακολουθήθηκε και τον ρόλο που έπαιξε αυτή.

Η γερμανική ομάδα έχει φθάσει πολύ μακρυά προσπαθώντας οι πάκτες της, που είναι ομολογουμένως παγκοσμίου κλάσης, να αποδίδουν σταθερά τα μέγιστα. Πράγματι, έφθασε στο σημείο να κατασκευάσει ιδιωτικά προπονητικά κέντρα τελευταίας τεχνολογίας στην Βραζιλία που εξασφάλισαν την άνετη διαμονή των παικτών της «στη ζούγκλα».

Καταλυτικός παράγοντας επιτυχίας, θεωρείται η συνεργασία της Γερμανικής ομάδας με την EXOS, την καλύτερη παγκοσμίως εταιρεία προετοιμασίας επιδόσεων, καθώς και την Adidas miCoach Elite System Team, που χρησιμοποιήθηκε στην καταγραφή και ανάλυση των επιδόσεων των παικτών κατά τη διάρκεια των προπονήσεων.

Το miCoach Elite System Team είναι ουσιαστικά ένα προηγμένο σύστημα παρακολούθησης της φυσικής κατάστασης. Περιλαμβάνει μια μικροσκοπική συσκευή Player_Cell που φοριέται από τους παίκτες κατά τη διάρκεια των προπονήσεων τους και ένα νέας τεχνολογίας εσώρουχο Techfit που διαθέτει στις ίνες του υφάσματος καρδιακούς αισθητήρες νανοτεχνολογίας.

Το σύστημα μετρά την ταχύτητα, την απόσταση, την επιτάχυνση, τον καρδιακό ρυθμό και τη δύναμη του κάθε αθλητή κατά την εκγύμναση, και όλες αυτές οι πληροφορίες διατίθενται ζωντανά μέσω iPad στους γυμναστές και τον προπονητικό team της Γερμανίας και στην EXOS, ενώ μετά,  πραγματοποιούνται συνολικές ποιοτικές και ποσοτικές αναλύσεις σε βάθος χρόνου.

«Το miCoach Elite System Team έχει γίνει αναπόσπαστο μέρος της προετοιμασίας και των προπονήσεων μας για το Παγκόσμιο Κύπελλο του 2014», δήλωσε ο Darcy Norman, η διευθύντρια της Ομάδας Επιδόσεων & Καινοτομίας της EXOS.

Η τεχνολογία αυτή χρησιμοποιείται σχεδόν σε κάθε προπόνηση για να παρακολουθεί τις επιδόσεις του κάθε παίκτη και να αρχειοθετεί τις στατιστικές τους επιδόσεις. Τα λεπτομερή δεδομένα απόδοσης, επιτρέπουν στους προπονητές και τους γυμναστές να τελειοποιήσουν τις δεξιότητες του κάθε παίκτη και το προπονητικό σχέδιο να εστιάσει στοχευμένα σε συγκεκριμένους τομείς που κρίνονται αναγκαίοι.

«Υπάρχει μια σειρά διαφορετικών μετρήσεων που το miCoach Elite System είναι ικανό να παρακολουθήσει, και κάθε καταμέτρηση μπορεί να διαμορφώσει αναλόγως την προπόνηση και τη διαδικασία λήψης αποφάσεων με διαφορετικό τρόπο», δήλωσε ο Νόρμαν.

Η ανάλυση των δεδομένων μπορεί επίσης να βοηθήσει στον διαχωρισμό των παικτών που είναι σε άψογη φόρμα σε σχέση με εκείνους που χρειάζονται ξεκούραση.

«Μία από τις βασικές μετρήσεις που παρακολουθούμε είναι η δύναμη (για παράδειγμα, πόση δύναμη ένας παίκτης παράγει σε σχέση με φυσική κατανάλωση ενέργειας),», δήλωσε ο Norman. “Όση περισσότερη δύναμη παράγει ένα παίκτης κατά τη διάρκεια μιας άσκησης, χωρίς να καίει πολλή ενέργεια, τόσο πιο αποτελεσματικός είναι και τόσο σε καλύτερη κατάσταση βρίσκεται. Αν η σχέση παραγωγής ενέργειας και αντίδρασης του μεταβολισμού είναι δυσανάλογη, τότε ξέρουμε ότι βρίσκεται σε κατάσταση κόπωσης και πρέπει να τον παρακολουθήσουμε στενότερα.”

Εκτός από τη δύναμη και τα επίπεδα ενέργειας που καταμετρόνται από την miCoach, μπορούν επιπλέον να κατανοήσουν την απόσταση που ένας παίκτης διανύει και πόσο σκληρά προσπάθησε για να τη διανύσει καταναλώνοντας ενέργεια.

Βοηθά επίσης να κατανοήσουν τις διαφορές των ενεργειακών απαιτήσεων από θέση σε θέση.

«Ένας αμυντικός χαφ μπορεί να καλύψει μια μεγάλη απόσταση ή να επιταχύνει, ή ακόμη να διανύσει 5-10 μέτρα και στη συνέχεια να πρέπει να κόψει απότομα ταχύτητα και να αλλάξει κατεύθυνση. Αντίθετα, ένας εξωτερικός αμυντικός – με βάση τον τρόπο που παίζει και την τακτική της ομάδας – μπορεί να χρειαστεί να καλύπτει μεγαλύτερη απόσταση με μη ανακοπτόμενη ταχύτητα. Αμφότερες οι κινήσεις αυτές είναι σημαντικές και είναι σχετικές με την εκάστοτε θέση που εξετάζουμε.»

Οι Προπονητές και οι γυμναστές καθορίζουν τι θα ήθελαν το σύστημα να καταγράψει και μπορούν να θέτουν στόχους.

«Οι στόχοι επικεντρώνονται τόσο σε συγκεκριμένες ασκήσεις, όσο και σε ολόκληρη σειρά προπονήσεων είτε στο πλαίσιο προετοιμασίας ενός συγκεκριμένου αγώνα , είτε στο πλαίσιο προετοιμασίας για μια σειρά αγώνων καθ όλη τη διάρκεια του τουρνουά», δήλωσε η Νόρμαν.

Η χρήση της Adidas miCoach Elite System Team από την γερμανική εθνική ομάδα στο Παγκόσμιο Κύπελλο, αν και περνάει απαρατήρητη για τον απλό θεατή σε σχέση με την στολή ή τα παπούτσια, είναι ένα καλό παράδειγμα του πώς η καλύτερη ομάδα του Μουντιάλ της Βραζιλίας, χρησιμοποιώντας όλα τα διαθέσιμα εργαλεία και τις καινοτομίες, κατάφερε να κάνει τη διαφορά και να παίξει επιδεικνύοντας τον καλύτερό της εαυτό. Έτσι η νίκη της την Κυριακή θεωρείται ότι σηματοδότησε μια ιστορική μέρα για την αθλητική τεχνολογία σε παγκόσμιο επίπεδο.