ΝΑΤΟϊκό AWACS σε ελληνική άσκηση – Τι συμβαίνει

ΝΑΤΟϊκό ιπτάμενο ραντάρ AWACS, που πετούσε πάνω από την περιοχή της Λαμίας εκτελούσε συνεργασία με την Πολεμική Αεροπορία χθες, όπως αναφερουν έγκυρες πηγές του OnAlert..

Σύμφωνα με καλά πληροφορημένες πηγές του OnAlert, το ΝΑΤΟϊκό αεροσκάφος απογειώθηκε από το Άκτιο και εκτέλεσε ασκήσεις συνεργασίας με μαχητικά αεροσκάφη F-16 της Πολεμικής Αεροπορίας.

Πιθανό η αφορμή για την συνεργασία να ειναι η επερχόμενη μεγάλης κλίμακας άσκηση ΗΝΙΟΧΟΣ 2017 η οποία θα οργανώνεται από την Πολεμική Αεροπορία με τη συμμετοχή αεροσκαφών από τις ΗΠΑ την Ιταλία, τα Αραβικά Εμιράτα και πιθανώς το Ισραήλ.

Αντίστοιχη άσκηση είχαν προγραμματίσει και στην Τουρκία, με τη συμμετοχή των μαχητικών F-16 που πέταξαν χθες πάνω από τη Ρόδο.
Εδω αξίζει να τονίσουμε οτι το ΝΑΤΟϊκό AWACS δεν απογειώθηκε σε συνεργασία με τουρκικά μαχητικά.

Τα αεροσκάφη αυτά, εφοδιασμένα με ισχυρά ραντάρ, μπορούν να συγκεντρώνουν δεδομένα για τη δραστηριότητα στον αέρα και στο έδαφος σε ακτίνα εκατοντάδων χιλιομέτρων και μπορούν να διαδραματίσουν κρίσιμο ρόλο σε εκστρατείες αεροπορικών βομβαρδισμών. Εδω να πούμε οτι το ΝΑΤΟ μετα απο απόφαση τον Οκτώβριο χρησιμοποιεί τα ΝΑΤΟϊκά ραντάρ στην μάχη κατα του ΙΚ και συγκεκριμένα για πληροφορίες απο την Δυτική Συρία. 

Τα AWACS εντέλει μοιράζονται πληροφορίες με τη συμμαχία και μόνο με τα συμμαχικά αεροσκάφη που θα απογειώνονται από το έδαφος του NATO, χωρίς όμως να παραβιάζουν τον εναέριο χώρο του Ιράκ και της Συρίας. Ο Ταξίαρχος Αεροπορίας(Air Commodore) Paddy Teakle, υπαρχηγός (deputy commander) του στόλου των AWACS δήλωσε στο OnAlert μετα την Σύνοδο των υπουργών του ΝΑΤΟ τον Οκτώβριο 2016 οτι τα αεροσκάφη θα απογειώνονται απο το Ικόνιο στην Τουρκία για τις επιχειρήσεις κατά του ΙΚ τονίζοντας ταυτόχρονα οτι δεν λαμβάνουν μερος στην επιχείρηση στην Μοσούλη. Όσο αφορά επιχειρήσεις επιτήρησης τα αεροσκάφη πρόσθεσε «συλλέγουν πληροφορίες για όλα τα αεροσκάφη που μπορεί να βρισκονται στην περιοχή τους, είτε συμμαχικά είτε όχι για να έχουν πλήρη επίγνωση οι πιλότοι».  Τα AWACS εχουν προγραμματίσει 9 εξόδους τον μήνα στην μάχη κατά του ΙΚ, η πρώτη ήταν στις 20 Οκτωβρίου. 

Επιπλέον τα ΝΑΤΟϊκά ραντάρ όπως δηλωσε ο ΓΓ του ΝΑΤΟ Γενς Στόλτενμπεργκ συμβάλουν στην ενίσχυση της άμυνας στην Νότια πτέρυγα της συμμαχίας.