NOBLE JUMP: Ο Μάικλ Φάλον στο OnAlert για Κυπριακό και Brexit

Της Ελένης Παναγιώτου

Αιφνίδια επίσκεψη στη Ρουμανία, όπου διεξήχθη η ΝΑΤΟϊκή άσκηση NOBLE JUMP, πραγματοποίησε σήμερα ο Υπουργός Άμυνας της Βρετανίας, Michael Fallon.

Ο Michael Fallon στο περιθώριο της άσκησης του ΝΑΤΟ μίλησε στο OnAlert για τις υπό Βρετανική κυριαρχία περιοχές της Κύπρου, αλλά και για τον ρόλο του ΝΑΤΟ όσο αφορά στη Βρετανία και τα πρόσφατα τρομοκρατικά χτυπήματα.

Σχετικά με τον ρόλο αποτροπής της ΝΑΤΟϊκής δύναμης στο Αιγαίο, ο Βρετανός Υπουργός Άμυνας δήλωσε ότι, “συμφωνήσαμε στη Διάσκεψη Κορυφής του ΝΑΤΟ τον Μάιο, ότι θα χρησιμοποιούσαμε το ΝΑΤΟ στην αντιμετώπιση της τρομοκρατίας”. Όπως πρόσθεσε, “το ΝΑΤΟ θα λειτουργούσε θετικά στο Ιράκ όπως για παράδειγμα, στην οικοδόμηση των δυνατοτήτων για την καταπολέμηση της τρομοκρατίας με τις ιρακινές δυνάμεις, ενώ θα μπορούσαμε να βοηθήσουμε εκείνες τις χώρες, απ’ όπου υπάρχει άμεση τρομοκρατική απειλή και όπου θα μπορούσε να αναπτυχθούν οι δυνάμεις του” τονίζοντας πως “θα δούμε μεγαλύτερη έμφαση από το ΝΑΤΟ στην αντιμετώπιση της τρομοκρατίας”.

Σχετικά με το πώς θα επηρεάσει το Brexit τις Βρετανικές βάσεις και συνεπώς τους Κύπριους, ο Βρετανός Υπουργός Άμυνας δήλωσε ότι “προφανώς θα χρειαστεί να συζητήσουμε τις περιοχές κυριαρχίας, γιατί είναι σημαντικό για τον Κύπριο αγρότη να μπορεί να συνεχίσει να πουλάει τα προϊόντα του στην Ευρωπαϊκή Ένωση, όταν αυτές οι περιοχές βρεθούν εκτός της Ένωσης”.

Πρόσθεσε δε ότι, “θα εξετάσουμε ορισμένα από τα εν λόγω συνοριακά ζητήματα, ώστε να διασφαλιστεί ότι τα αγροτικά προϊόντα και το υπόλοιπο εμπόριο θα συνεχίσει ελεύθερα πέρα ​​από αυτά τα σύνορα” και τόνισε πως “είναι ένα σύνορο εξίσου σημαντικό με τα σύνορα μεταξύ Βόρειας Ιρλανδίας και της Δημοκρατίας της Ιρλανδίας. Θα πρέπει να διασφαλίσουμε ότι λαμβάνονται πλήρως υπόψη τα συμφέροντα των Κυπρίων που ζουν και εργάζονται στις περιοχές των κυρίαρχων βάσεων”.

Σχετικά με τις συνομιλίες για το Κυπριακό, υπογράμμισε ότι “ενθαρρύνουμε τη λύση καθώς γνωρίζουμε ότι θα βελτίωνε την ασφάλεια της Ανατολικής Μεσογείου και γενικά την σταθερότητα στην περιοχή” σημειώνοντας ότι ο ίδιος επισκέπτεται τακτικά την Κύπρο και γνωρίζει ότι η πρωθυπουργός της Μεγάλης Βρετανίας, “όταν ήταν τελευταία στην Άγκυρα, παρότρυνε την τουρκική πλευρά να συνεχίσει να εργάζεται προς την κατεύθυνση μιας λύσης”.

Ο Sir Michael, στο περιθώριο της άσκησης NOBLE JUMP, την οποία παρακολούθησε, συναντήθηκε με τα βρετανικά στρατεύματα στη Ρουμανία, στα οποία συμπεριλαμβάνεται και η 20η τεθωρακισμένη Ταξιαρχία του Ηνωμένου Βασιλείου. Αναπτύχθηκαν περίπου 500 Βρετανοί στρατιώτες στην άσκηση NOBLE JUMP, δοκιμάζοντας την ικανότητα του ΝΑΤΟ να αναπτύξει γρήγορα δυνάμεις και να αντιδράσει σε μια ενδεχόμενη κρίση.