Ο ρόλος της Ελλάδας στα Βαλκάνια στο επίκεντρο επαφών Δούρου στο Βελιγράδι

Διήμερη επίσκεψη στο Βελιγράδι πραγματοποιεί η βουλευτής του ΣΥΡΙΖΑ Ρένα Δούρου. Η επίσκεψη αυτή εντάσσεται στο πλαίσιο περιοδείας της στα Βαλκάνια υπό την ιδιότητα της τομεάρχου εξωτερικής πολιτικής και του μέλους της επιτροπής Ευρωπαϊκών Υποθέσεων της Βουλής.

Η κ. Δούρου είχε, χθες, ξεχωριστές συναντήσεις με τη βοηθό υπουργού Εξωτερικών της Σερβίας Λιούμπιτσα Βάσιτς και τον πρόεδρο της Επιτροπής Εξωτερικών Υποθέσεων της Σερβικής Εθνοσυνέλευσης Μίλος Αλιγκρούντιτς. Στις συναντήσεις αυτές εξετάστηκαν θέματα που αφορούν την ευρωπαϊκή προοπτική της Σερβίας.

Στην συνάντηση με την κ. Βάσιτς διαπιστώθηκε ότι έχουν ωριμάσει οι συνθήκες για την υπογραφή της συμφωνίας έναρξης ενταξιακών διαπραγματεύσεων της Σερβίας με την Ευρωπαϊκή Ένωση και η κ. Δούρου υποσχέθηκε κάθε βοήθεια προς αυτήν την κατεύθυνση.

Η Ελληνίδα βουλευτής επεσήμανε ότι όλες οι χώρες της ΝΑ Ευρώπης πρέπει να αποτελέσουν μέλη της Ευρώπης των πολιτών. Αναφέρθηκε δε, και στην υποψηφιότητα του Αλέξη Τσίπρα για την θέση του προέδρου της Κομισιόν τονίζοντας ότι πέρα από ουσιαστική είναι και συμβολική πράξη που αναδεικνύει την προσπάθεια να αποκτήσει δυναμικό ρόλο η Ελλάδα και «από πειραματόζωο που είναι σήμερα να αποτελέσει πρότυπο για τους άλλους λαούς της νοτίου Ευρώπης».

Η κ. Δούρου ανέφερε επίσης ότι η Ελλάδα οφείλει να αναβαθμίσει τον ρόλο της στην περιοχή διατηρώντας συνεχείς επαφές, αδιαμεσολάβητα, με τη Σερβία και όλες τις χώρες της περιοχής.

Στις συναντήσεις που είχε η κ. Δούρου στο Βελιγράδι συζητήθηκε και το ζήτημα του Κοσόβου. Η Ελληνίδα βουλευτής επεσήμανε ότι πρέπει να γίνει σεβαστό το διεθνές δίκαιο που δικαιώνει τη Σερβία, ωστόσο σημείωσε πως το γεγονός ότι μέχρι σήμερα αναγνώρισαν το Κόσοβο δεκάδες χώρες σημαίνει πως έγιναν λάθη στην αντιμετώπιση του ζητήματος.

Η κ. Δούρου συναντήθηκε επίσης με τα μέλη του προεδρείου του Συνδέσμου Ελληνικών Επιχειρήσεων. Τούς παρουσίασε το οικονομικό πρόγραμμα του ΣΥΡΙΖΑ και αναγνώρισε τη συμβολή των Ελλήνων επιχειρηματιών στην προβολή της Ελλάδας λέγοντας χαρακτηριστικά: «Εσείς είστε που κρατάτε στο εξωτερικό την ελληνική σημαία ψηλά, αλλά δυστυχώς στην Ελλάδα δεν υπάρχει κανένα σχέδιο οικονομικής ανάπτυξης».

Όπως έγινε γνωστό από το περιβάλλον της κ. Δούρου, η επίσκεψή της στη Σερβία και άλλες χώρες της περιοχής αποτελεί κι ένα ταξίδι προετοιμασίας μιας μελλοντικής βαλκανικής περιοδείας του προέδρου του ΣΥΡΙΖΑ Αλέξη Τσίπρα.

Σήμερα, η κ. Δούρου θα συναντηθεί με την υφυπουργό Εξωτερικών της Σερβίας Σνέζανα Γιάνκοβιτς και το υπουργό άνευ χαρτοφυλακίου, αρμόδιο για το Κόσοβο, Αλεξάνταρ Βούλιν.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

Ο Α.Τσίπρας στο Onalert: «Μεταπολίτευση τέλος και στο στρατό. Το σχέδιο για τις Ένοπλες Δυνάμεις»

«Ειδικός λογαριασμός για τις απώλειες των στρατιωτικών» – Πρόταση του Θοδωρή Δρίτσα μέσω Onalert