OnAlert
No Result
View All Result
  • ΑΡΧΙΚΗ
  • ΕΛΛΗΝΟΤΟΥΡΚΙΚΑ
  • ΕΛΛΑΔΑ
  • ΚΟΣΜΟΣ
    • ΚΥΠΡΟΣ
    • ΤΟΥΡΚΙΑ
  • ΝΑΤΟ
    • ΣΥΝΕΝΤΕΥΞΕΙΣ
  • ΜΙΣΘΟΙ – ΣΥΝΤΑΞΕΙΣ
  • ΕΝΟΠΛΕΣ ΔΥΝΑΜΕΙΣ
    • ΥΕΘΑ
    • ΓΕΕΘΑ
    • ΓΕΣ
    • ΓΕΝ
    • ΓΕΑ
  • ΕΞΟΠΛΙΣΜΟΙ
  • ΑΠΟΨΗ
  • ΣΑΝ ΣΗΜΕΡΑ
OnAlert
  • ΑΡΧΙΚΗ
  • ΕΛΛΗΝΟΤΟΥΡΚΙΚΑ
  • ΕΛΛΑΔΑ
  • ΚΟΣΜΟΣ
    • ΚΥΠΡΟΣ
    • ΤΟΥΡΚΙΑ
  • ΝΑΤΟ
    • ΣΥΝΕΝΤΕΥΞΕΙΣ
  • ΜΙΣΘΟΙ – ΣΥΝΤΑΞΕΙΣ
  • ΕΝΟΠΛΕΣ ΔΥΝΑΜΕΙΣ
    • ΥΕΘΑ
    • ΓΕΕΘΑ
    • ΓΕΣ
    • ΓΕΝ
    • ΓΕΑ
  • ΕΞΟΠΛΙΣΜΟΙ
  • ΑΠΟΨΗ
  • ΣΑΝ ΣΗΜΕΡΑ
No Result
View All Result
OnAlert
No Result
View All Result
Home Uncategorized

Οι Ιταλοί ψήφισαν ΟΧΙ – Παραίτηση Ρέντσι – Τριγμοί στην Ευρώπη

05/12/2016 - 09:35
Share on FacebookShare on Twitter
Πρώτη Δημοσίευση - 2016-12-05 05:05:14
τελευταία ενημέρωση - 2016-12-05 09:35:14


Ο πρωθυπουργός της Ιταλίας Ματέο Ρέντσι ανακοίνωσε την παραίτησή του, την οποία θα υποβάλει αύριο στον πρόεδρο της Ιταλικής Δημοκρατίας Σέρτζιο Ματαρέλα, κατά τη διάρκεια τηλεοπτικού του διαγγέλματος,μετά από τη σαρωτική νίκη του όχι στο ιταλικό δημοψήφισμα.

«Η εμπειρία μου ως επικεφαλής της κυβέρνησης σταματά εδώ», δήλωσε μετά την ήττα του στο δημοψήφισμα για την συνταγματική μεταρρύθμιση, διευκρινίζοντας ότι θα υποβάλει αύριο την παραίτησή του μετά την συνεδρίαση του υπουργικού συμβουλίου.

Από το ποιος θα διαδεχτεί τον Ματέο Ρέντσι στην πρωθυπουργία της εξουσίας, μέχρι ακόμη και το να πάρει ξανά ο 41χρονος πρωθυπουργός την εντολή σχηματισμού κυβέρνηση.
Το Γαλλικό πρακτορείο αναφέρει πως τα επικρατέστερα σενάρια για την επόμενη μέρα στην Ιταλία μετά το συντριπτικό Όχι στο δημοψήφισμα για τη Συνταγματική αναθεώρηση, είναι επί της ουσίας τρία.

1. Παραμονή του Ρέντσι στην εξουσία
Θεωρητικά θα μπορούσε να κερδίσει μια ψήφο εμπιστοσύνης στη Βουλή είτε με την υπάρχουσα πλειοψηφία είτε με μια… νέα, η οποία θα περιλαμβάνει και το κεντροδεξιό κόμμα Forza Italia του γνωστού και μη εξαιρετέου Σίλβιο Μπερλουσκόνι. Βέβαια, η ηχηρή ήττα του Ναι που στήριξε ο Ιταλός πρωθυπουργός κάνει την παραμονή του πολύ δύσκολη.
2. Κυβέρνηση τεχνοκρατών
Αυτό ίσως είναι και το πιο πιθανό σενάριο. Ο πρόεδρος της Ιταλίας Σέρτζιο Ματαρέλα μπορεί να διορίσει τον επικεφαλής της κυβέρνησης, με τη στήριξη της υπάρχουσας ή διευρυμένης πλειοψηφίας. Ήδη άλλωστε ακούγονται πιθανά ονόματα διαδόχων του Ρέντσι, ανάμεσά τους ο υπουργός Οικονομικών Πιερ Κάρλο Παντοάν, ο υπουργός Οικονομικής Ανάπτυξης Κάρλο Καλέντα και ο πρόεδρος της Γερουσίας Πιέτρο Γκράσο. Ο επικεφαλής της νέας κυβέρνησης θα χρειαστεί να περάσει από τη Βουλή τον προϋπολογισμό του 2017 και την αλλαγή του εκλογικού νόμου πριν η χώρα οδηγηθεί σε εκλογές. Θα μπορούσε επίσης να αποφασίσει να συνεχίσει μέχρι να λήξει η θητεία της Βουλής, τον Φεβρουάριο του 2018.
3. Άμεση διάλυση της Βουλής
Ίσως το σενάριο με τις λιγότερες πιθανότητες. Η πρόσφατη εκλογική μεταρρύθμιση σχεδιάστηκε έτσι ώστε να εξασφαλίζει πως το κυβερνών κόμμα θα έχει την πλειοψηφία στη Βουλή των Αντιπροσώπων, ενώ η αποτυχία της Συνταγματικής αναθεώρησης (το θέμα του δημοψηφίσματος) σημαίνει για τη Γερουσία πως διατηρείται το αναλογικό σύστημα και τα δυο Σώματα του ιταλικού κοινοβουλίου παραμένουν ασύμβατα και άρα η κοινοβουλευτική πλειοψηφία σχεδόν αδύνατη.

Το Κίνημα των Πέντε Αστέρων, το οποίο οι δημοσκοπήσεις δίνουν νικητή σε περίπτωση εκλογών με το ισχύον πλειοψηφικό σύστημα, επιδιώκει την προσφυγή στις κάλπες το συντομότερο δυνατόν. Ομως όλες οι άλλες πολιτικές παρατάξεις είναι αντίθετες με τη διεξαγωγή εκλογών πριν από την επιστροφή σε ένα αναλογικότερο εκλογικό σύστημα ακριβώς επειδή φοβούνται μια νίκη του Κινήματος των Πέντε Αστέρων. Προτιμούν να προηγηθεί η τροποίηση του εκλογικού νόμου από τη Βουλή των Αντιπροσώπων προς μια αναλογική μορφή.

Ο Ματαρέλα είναι αυτός που θα αποφασίσει το τελικό σενάριο. Πρέπει όμως να διασφαλίσει ότι θα υπάρχει πλειοψηφία για τον σχηματισμό κυβέρνησης τεχνοκρατών αν επιθυμεί, όπως πολλοί αναλυτές εκτιμούν, να διεξαχθούν πρόωρες εκλογές του χρόνου.

Η πρώτη προβολή της δημοσκοπικής εταιρίας Emg Acqua, επί δείγματος πραγματικών ψήφων, δίνει ποσοστό 59,2% στο «όχι» και 40,8% στο «όχι», όπως μετέδωσε το ιταλικό ιδιωτικό τηλεοπτικό κανάλι La 7. Το αποτέλεσμα του δημοψηφίμσατος είναι απολύτως ξεκάθαρο, δήλωσε ο πρωθυπουργός της Ιταλίας Ματέο Ρέντσι και σαφώς νίκησε το «όχι» .

Ο Ματέο Ρέντσι δήλωσε ότι αναλαμβάνει την πλήρη ευθύνη για το αποτέλεσμα και κάλεσε το στρατόπεδο του «όχι» να κάνει προτάσεις.

Με τον Ματέο Ρέντσι να έχει παραιτηθεί, ήδη έχει ξεκινήσει η ονοματολογία για το ποιος θα τον αντικαταστήσει στην πρωθυπουργία της Ιταλίας. Ένα από τα επικρατέστερα ονόματα είναι αυτό του νυν υπουργού Οικονομίας Πιερ Κάρλο Παντοάν. Ακούγονται επίσης τα ονόματα του υπουργού Πολιτισμού Ντάριο Φραντσεσκίνι και του προέδρου της Γερουσίας Πιέτρο Γκράσο.
Το ποιος θα αντικαταστήσει τον Ματέο Ρέντσι θα ανακοινωθεί από τον πρόεδρο της Ιταλίας Σέρτζιο Ματαρέλα μετά την επίσημη παραίτηση του Ιταλού πρωθυπουργού.

Εκλογές «εδώ και τώρα» θέλει ο Γκρίλο

Την άμεση προκήρυξη εκλογών ζήτησαν πέντε βουλευτές του κινήματος Πέντε Αστέρων, μετά την νίκη του «όχι» στο συνταγματικό δημοψήφισμα.
«Είμαστε πολύ ικανοποιημένοι. Δώσαμε μεγάλη μάχη και κέρδισαν οι πολίτες, ενάντια σε μια μεταρρύθμιση που μας στερούσε τα δικαιώματά μας», δήλωσε ο βουλευτής Αλεσσάντρο Ντι Μπατίστα. Πρόσθεσε, δε, ότι «τα Πέντε Αστέρια δεν εκπροσωπούν, πλέον, την αντιπολιτική».

Ο δε αντιπρόεδρος της Βουλής, Λουίτζι Ντι Μάιο, τόνισε ότι «έχασε η αλαζονεία στην εξουσία» ενώ, παράλληλα, δήλωσε με έμφαση ότι «από αύριο ξεκινά η επεξεργασία του προγράμματος των Πέντε Αστέρων για την διακυβέρνηση της χώρας και ο καθορισμός της κυβερνητικής του ομάδας».

Ο Ντι Μάιο υπογράμμισε, πάντως, ότι «το κίνημά του είναι έτοιμο να συμβάλει σε όλα τα αναγκαία βήματα για να μπορέσουν να προκηρυχθούν οι εκλογές», καθιστώντας σαφές, όμως, ότι «στην κυβέρνηση της χώρας, μπορεί να φτάσει, κανείς, μόνον διαμέσου της λαϊκής ψήφου και όχι με tweet».

Tags: ΔΗΜΟΨΗΦΙΣΜΑΙΤΑΛΙΑΡΕΝΤΣΙ

Related Posts

Καιρός
Uncategorized

Καιρός: βροχές και χαλάζι προβλέπει η ΕΜΥ

17/04/2019 - 19:10
Uncategorized

Συναγερμός στην Ακρόπολη με δύο τραυματίες από κεραυνό

17/04/2019 - 17:17
Uncategorized

Τοποθετήθηκε το άγαλμα του Μέγα Αλεξάνδρου στο κέντρο της Αθήνας – ΦΩΤΟ

17/04/2019 - 14:59

Διαβάστε Επίσης

ΗΠΑ: Ανακοίνωσαν ότι έπληξαν ταχύπλοο που φέρεται να μετέφερε ναρκωτικά – 4 νεκροί [vid]

Ισραήλ: Αύξηση στρατιωτικών δαπανών στα 34 δισ. προβλέπει το προσχέδιο προϋπολογισμού για το 2026

Μαδούρο: Ζήτησε από τον Τραμπ να κρατήσει 200 εκατομμύρια και αμνηστία 100 αξιωματούχων του για να αποχωρήσει από τη Βενεζουέλα

Κακοκαιρία Byron: Σε δυτική και βόρεια Αττική τα μεγαλύτερα ύψη βροχής

«Εκρηκτικό» ξημέρωμα στο Γκρόζνι – Χτυπήθηκε κυβερνητικό κτίριο της Τσετσενίας [vid]

Οι ΗΠΑ πωλούν στον Καναδά πελώριες ποσότητες βομβών αξίας 2,68 δισ. δολαρίων

Ρωσία: Πυρκαγιά σε τερματικό σταθμό αερίου και λιμάνι μετά από ουκρανική επίθεση [vids]

Όπλα μακράς εμβέλειας: Ο πόλεμος αποστάσεως και το νέο δόγμα που προκαλεί ανησυχία στην Τουρκία

Top News

Καιρός - Τσατραφύλλιας: Η κακοκαιρία δεν έχει τελειώσει - Τα 7 σημεία που παραμένουν στο επίκεντρο

Τάσος Ξιαρχό προς Κόνι Μεταξά: Αυτά τα καραγκιοζιλίκια εγώ δεν τα θέλω και δε τα σηκώνω

Το Plan b της κυβέρνησης για να φύγουν οι αγρότες από τα μπλόκα πριν από τις γιορτές

Κωνσταντίνος Αργυρός για Κίμπερλι Γκίλφοϊλ: Αυτό που μου έκανε εντύπωση είναι το πόσο πρόσεχε τους διπλανούς της

OnAlert

ΜΗΤ
Αριθμός Πιστοποίησης Μ.Η.Τ.242057

© 2023 OnAlert

  • Όροι χρήσης
  • Πολιτική απορρήτου
  • Ταυτότητα
  • Επικοινωνία

No Result
View All Result
  • ΑΡΧΙΚΗ
  • ΕΛΛΗΝΟΤΟΥΡΚΙΚΑ
  • ΕΛΛΑΔΑ
  • ΚΟΣΜΟΣ
    • ΚΥΠΡΟΣ
    • ΤΟΥΡΚΙΑ
  • ΝΑΤΟ
    • ΣΥΝΕΝΤΕΥΞΕΙΣ
  • ΜΙΣΘΟΙ – ΣΥΝΤΑΞΕΙΣ
  • ΕΝΟΠΛΕΣ ΔΥΝΑΜΕΙΣ
    • ΥΕΘΑ
    • ΓΕΕΘΑ
    • ΓΕΣ
    • ΓΕΝ
    • ΓΕΑ
  • ΕΞΟΠΛΙΣΜΟΙ
  • ΑΠΟΨΗ
  • ΣΑΝ ΣΗΜΕΡΑ

ΜΗΤ
Αριθμός Πιστοποίησης Μ.Η.Τ.242057

© 2023 OnAlert