P-3 Orion: Τι είπε ο Καμμένος στη Βουλή – Τι συμβαίνει με την ΕΑΒ

 Στα 499,8 εκατομμύρια με τις εκπτώσεις θα φθάσει τελικά το πρόγραμμα αναβάθμισης των αεροσκαφών ναυτικής συνεργασίας P-3 orion, σύμφωνα με όσα δηλώνει ο Πάνος Καμμένος στη Βουλή.

Αυτό προκύπτει από την απάντηση που έδωσε στις 13 Μαϊου ο κ. Καμμένος σε ερώτηση βουλευτών της Δημοκρατικής συμπαράταξης.

Ωστόσο όλα δείχνουν ότι το πρόβλημα υπάρχει στην υπογραφή της σύμβασης της Lochkheed Martin με την ΕΑΒ, η οποία έχει κληθεί να υποβάλλει οικονομική και τεχνική προσφορά στην αμερικανική εταιρία.

«Η διαδικασία αυτή βρίσκεται σε εξέλιξη και δεν έχει υπογραφεί η σχετική σύμβαση μεταξύ ΕΑΒ και Lockheed Martin με συγκεκριμένο οικονομικό τίμημα», αναφέρει χαρακτηριστικά ο υπουργός.

Όπως μάλιστα υπογραμμίζει χαρακτηριστικά, «σε κείμενο προς την κυβέρνηση των ΗΠΑ για τη σύναψη της διακρατικής συμφωνίας, διατυπώνετια η απαίτηση για εκτέλεση των εργασιών εγχωρίως με τη συμμετοχή κατάλληλων πιστοποιημένων ελληνικών εταιριών υπό τον συντονισμό και την ευθύνη της κατασεκυάστριας εταιρίας.

Στην ανακοίνωσή της η αμερικανική κυβέρνηση υποστηρίζει ότι το 72% των εργασιών θα πραγματοποιηθούν στις εγκαταστάσεις της εταιρείας στις ΗΠΑ.

Το υπόλοιπο 28% των εργασιών θα πραγματοποιηθεί από την εταιρεία ISI Hellas στην Αθήνα (15%) και από την ΕΑΒ στο εργοστάσιο της εταιρείας στο Σχηματάρι Βοιωτίας (13%).

Στην ερώτηση των βουλευτών της δημοκρατικής συμπαράταξης έθεταν θέμα για την εταιρία ISI, αναφέροντας πως ονόματα των στελεχών της περιλαμβάνονταν στην δημοσιευμένη λίστα των Panama papers.
Απαντώντας ο κ. Καμμένος υποστηρίζει ότι η εταιρία έχει το προβλέπόμενο πιστοποιητικό βιομηχανικής ασφάλειας, ενώ τόνισε ότι «υφίσταται αριθμός συμβάσεων ΑΩ μεταξύ ΥΠΕΘΑ και ξένων Οίκων στις οποίες συμπεριλαμβάνονται προγράμματα εκτελούμενα από την συγκεκριμένη εταιρία».

Δείτε την ερώτηση των βουλευτών της Δημοκρατικής συμπαράταξης και όλη την απάντηση του υπουργού.