ΠΑΣΟΚ: Ο Καμμένος παραβιάζει τους κανόνες ασφαλείας πτήσεων

 Από τον Τομέα Άμυνας του ΠΑΣΟΚ σχετικά με την συμμετοχή του Υπουργού Εθνικής Άμυνας Π. Καμμένου σε πτήσεις ελικοπτέρου ως μέλος πληρώματος, εξέδωσε την ακόλουθη ανακοίνωση:

Ο Υπουργός Εθνικής Άμυνας κ. Καμμένος δεν είναι αποδεκτό να παραβιάζει την ελληνική νομοθεσία και τους κανονισμούς του Υπουργείου του όποιου έχει την ευθύνη, συμμετέχοντας σε πτήσεις ελικοπτέρου ως μέλος του πληρώματος και συγκεκριμένα σαν συγκυβερνήτης. Η κείμενη νομοθεσία και οι κανονισμοί των Ενόπλων Δυνάμεων της χώρας δεν προβλέπουν να συμμετέχει ως μέλος πληρώματος πολίτης, ακόμη και αν αυτός είναι ο ΥΕΘΑ. Αυτό το οποίο καταχρηστικά γίνεται και σε ειδικές περιπτώσεις είναι να συμμετέχει πολίτης ως επιβάτης μετά από σχετική άδεια του οικείου κλάδου.

Πέρα από τις νομικές και τυπικές παραβάσεις, ο κ. ΥΕΘΑ μπορεί να μας απαντήσει τι προσθέτει στις Ένοπλες Δυνάμεις η διατήρηση της πτητικής διαθεσιμότητας του ιδίου ως συγκυβερνήτη ελικοπτέρου με κρατικά ελικόπτερα, σε βάρος της εκπαίδευσης των τοποθετημένων χειριστών σ’ αυτές;

Οι ιπτάμενοι χειριστές ελικοπτέρων και αεροσκαφών καλύπτουν τις ελάχιστες ώρες πτήσης ώστε να είναι αποτελεσματικοί στο έργο που τους έχει ανατεθεί (αναχαιτίσεις άγνωστων ιχνών, έρευνα και διάσωση, αερο-διακομιδές, πυρόσβεση, κ.α.) ή η διασπάθιση του διαθέσιμου πτητικού έργου (έτσι όπως δραματικά συρρικνώθηκε λόγω τη δημοσιονομικής προσαρμογής) σε πτήσεις του ιδίου αλλά και άλλων μελών της κυβέρνησης, δημοσιογράφων και αποστράτων, αφαιρούν ακόμη περισσότερο από την εκπαίδευση αυτών των στελεχών;

Τέλος αλλά όχι έσχατο, θεωρεί ο κ. ΥΕΘΑ ότι η παραβίαση των κανονισμών ασφαλείας πτήσεων που ο ίδιος διδάσκει προάγουν το κύρος των Ενόπλων Δυνάμεων. Ας μελετήσει το πόρισμα της επιτροπής διερεύνησης ατυχημάτων για το ατύχημα της Πολεμικής Αεροπορίας της 25ης Ιανουαρίου 2015, στην αεροπορική βάση Albacete της Ισπανίας, αφού τα πρόσφατα του πυροσβεστικού αεροσκάφους CL-215, του ερπυστριοφόρου οχήματος που ανετράπη στην νήσο Λέσβο και του ελικοπτέρου ΑΗ-64 apache της Αεροπορίας Στρατού που κατέπεσε στην περιοχή του κόλπου Ορφανού, κατά την διάρκεια της άσκησης ΣΑΡΙΣΑ 2016 δεν είναι διαθέσιμα. Σ’ αυτό το ατύχημα κ. ΥΕΘΑ έγινε παραβίαση των κανονισμών ασφαλείας πτήσεων και ως αποτέλεσμα είχε, πέραν των ανθρώπινων και υλικών απωλειών έξι κρατών μελών της συμμαχίας, να πληγεί και το κύρος των Ελληνικών Ενόπλων Δυνάμεων.