Πάσχα 2017: ‘’Σαϊτοπόλεμος’’ – Έθιμο με ρίζες από το 1821

Ρίζες από τον αγώνα για την απελευθέρωση του έθνους έχει ο Σαϊτοπόλεμος στην Καλαμάτα που αναβιώνει την Κυριακή του Πάσχα.
Το έθιμο θέλει τους διαγωνιζόμενους να είναι οπλισμένοι, με σαΐτες που έχουν κατασκευάσει μόνοι τους από χαρτονένιους σωλήνες γεμισμένους μπαρούτι και τις…εκτοξεύουν σύμφωνα με το kalamatatimes.gr.

Κατά την Ελληνική Επανάσταση του 1821 οι Μεσσήνιοι κατασκεύασαν της σαΐτες από καλαμια  καθάριζαν το καλάμι εσωτερικά και το γέμιζαν με μπαρούτι και στο κέντρο κατά μήκος της γόμωσης έκαναν μια τρυπά, με αποτέλεσμα να απελευθερώνουν μια ισχυρή φλόγα και έναν ήχο σαν γδούπο. Σύμφωνα με την παράδοση χάρη σε αυτήν την ευφυή κατασκευή οι Μεσσήνιοι  κατάφεραν να αναχαιτίσουν το ιππικό των Τούρκων. Ο δυνατός θόρυβος και ο κρότος που προκάλεσαν τρόμαξαν τα άλογα τόσο πολύ που έριξαν κάτω τους αναβάτες τους και έφυγαν φοβισμένα σύμφωνα με την παράδοση. Οι σαΐτολόγοι προετοιμάζονται όλον τον χρόνο για αυτήν την ξεχωριστή ημέρα.

Φορούν μέχρι και …Στρατιωτικές και παραδοσιακές στολές στην αναβίωση του εθίμου

Οι συμμετέχοντες χωρίζονται σε ομάδες των 10-15 ατόμων, οι οποίες διαθέτουν λάβαρο, σαλπιγκτή και επικεφαλής. Πολλοί από αυτούς φορούν παραδοσιακές στολές, ενώ οι υπόλοιποι προτιμούν πρόχειρα ρούχα και στρατιωτικές στολές. Με το σύνθημα της έναρξης οι σαΐτες ανάβουν και η εκκωφαντική φασαρία ξεσηκώνει το πλήθος που ζητωκραυγάζει.

Σύμφωνα με το kalamatatimes.gr η εκδήλωση θα πραγματοποιηθεί και φέτος στο βόρειο πάρκινγκ του καλυμμένου τμήματος του Νέδοντα και στην πλατεία Όθωνος, με συμμετοχή πάνω από 10 μπουλουκιών, της Δημοτικής Φιλαρμονικής Καλαμάτας, χορευτικών συγκροτημάτων κ.λπ. Το κόστος της εκδήλωσης θα αναλάβει ο Δήμος.

Εκτός από την Καλαμάτα το έθιμο αναβιώνει στην Μεσσήνη και την Αιθαία.

Δείτε εντυπωσιακά βίντεο από τον σαϊτοπολεμο της Καλαμάτας: