Πως βλέπουν οι Τούρκοι το κίνημα Γιώργου Παπανδρέου

Εκτενείς ήταν οι αναφορές στον τουρκικό έντυπο τύπο, στην κρατική τηλεόραση και τα σάιτ για την ίδρυση του νέου κόμματος από τον πρώην  Πρωθυπουργό της Ελλάδας κ. Γιώργο Παπανδρέου »Κίνημα Δημοκρατών Σοσιαλιστών», επισημαίνοντας ότι θα επηρεάσει τις εκλογές, ενώ καταγράφουν τις εκτιμήσεις ότι θα ξεπεράσει το ΠΑΣΟΚ που ηγείται ο κ Βενιζέλος.

»Εμπνεόμαστε από τις αξίες και τις ζωντανές παραδόσεις του Ανθρωπισμού, του Διαφωτισμού, του Πολιτικού Φιλελευθερισμού, του Δημοκρατικού Σοσιαλισμού και της Οικολογίας», ανέφερε ο πρώην Πρωθυπουργός της Ελλάδας στην ομιλία που έκανε στην ίδρυση του κινήματος, μετέδωσε η  κρατική TV TRT και συνέχισε με αναφορά του εμβλήματος του νέου κινήματος : ένα Ρόδο σε κόκκινο φόντο.Το μεσημέρι του Σαββάτου ο κ. Παπανδρέου κατέθεσε στην εισαγγελία του Αρείου Πάγου την ιδρυτική διακήρυξη του νέου κόμματος :»Φιλοδοξούμε να εκφράσουμε μια κοινωνική συμμαχία που είναι ταυτοχρόνως Συμμαχία Δικαιοσύνης και Δημιουργίας, βάσει των αξιών και των αρχών μας. Πολιτική αποστολή μας, δέσμευση και υποχρέωση μας, είναι να σφυρηλατήσουμε τη συμμαχία αυτή, να την εκφράσουμε πολιτικά», δήλωσε χαρακτηριστικά ο Γιώργος Παπανδρέου.

Η TV, αφού  τόσο σε αυτό το ρεπορτάζ όσο και σε προηγούμενο έκανε αναφορά στα στελέχη που πλαισιώνουν το νέο Κίνημα  όπως οι Συμεών Κεδίκογλου, Φίλιππος Σαχινίδης και Μιχάλης Καρχιμάκης, χαρακτηρίζει ‘σφοδρή’ την αντίδραση του ΠΑΣΟΚ στην απόφαση του Γιώργου Παπανδρέου να ιδρύσει νέο κόμμα.Και κάνει αναφορά σε παλιότερη δήλωση της εκπρόσωπου τύπου του ΠΑΣΟΚ Εύα Καΐλή σε σχέση με το θέμα:»Μας θλίβει η ανήθικη και παράλογη πολιτική πράξη που συντελείται με την εν ψυχρώ προσπάθεια του κ. Γιώργου Παπανδρέου να διασπάσει το ΠΑΣΟΚ και λίγες ημέρες πριν από τις εκλογές να ιδρύσει το δικό του προσωπικό και ιδιόκτητο κόμμα!Ελπίζαμε ότι τελικά θα ακούσει τη φωνή της παραταξιακής και εθνικής ευθύνης και τις εκκλήσεις για ενότητα. Διαψευσθήκαμε. Η απόφαση του ήταν ειλημμένη εδώ και καιρό και δεν χρειαζόταν ούτε καν προσχήματα.Δυστυχώς συμπεριφέρεται ως κληρονόμος που θέλει να καταστρέψει το ΠΑΣΟΚ που ίδρυσε ο πατέρας του. Το ΠΑΣΟΚ που τον τίμησε εκλέγοντας τον πρόεδρο του και αναδεικνύοντας τον σε πρωθυπουργό. Δεν θα το καταφέρει».

Cumhuriyet :»Κίνημα» 5% – ΠΑΣΟΚ 3%

Η εφημερίδα Cumhuriyet έχει τον τίτλο: «Ο Παπανδρέου επέστρεψε με νέο κόμμα», και γράφει ότι ενώ στην Ελλάδα, προηγείται στις σφυγμομετρήσεις ο ΣΥΡΙΖΑ και ο κόσμος έκοψε την ανάσα του για τις πρόωρες εκλογές στις 25 Ιανουαρίου, ο πρώην Πρωθυπουργός της Ελλάδος, Γιώργος Παπανδρέου, επέστρεψε στην πολιτική. Ο Παπανδρέου, που παραιτήθηκε από Πρωθυπουργός το Νοέμβριο του 2011 συνέστησε τώρα ένα νέο κόμμα. Ο Παπανδρέου καταφέροντας βαρύ χτύπημα στο ΠΑΣΟΚ, προκάλεσε και αναστάτωση στις εικασίες αναφορικά με τα αποτελέσματα των εκλογών. Κάνει αναφορά στις αιτιάσεις από το χώρο του ΠΑΣΟΚ ΠΟΥ Ενοχοποίησε τον Παπανδρέου, λέγοντας ότι πρόδωσε την κληρονομιά του πατέρα του διασπώντας το ΠΑΣΟΚ, λίγο πριν από τις εκλογές κατά τρόπο που δεν είναι ηθικός. Για το κόμμα αυτό για το οποίο οι σφυγμομετρήσεις λένε ότι μπορεί να εξασφαλίσει ψήφους 5%, ενδέχεται να σπρώξει το ΠΑΣΟΚ κάτω από το εκλογικό όριο του 3%.

Η Taraf γράφει για το θέμα με τον τίτλο: «Ο Παπανδρέου ανακοίνωσε το νέο κόμμα του». Στο δημοσίευμα τονίζεται ότι ο πρώην Πρωθυπουργός της Ελλάδος Παπανδρέου, επιβεβαιώνοντας τις φήμες που κυκλοφόρησαν τελευταία, ανακοίνωσε ότι ιδρύει ένα νέο κόμμα. Η εφημερίδα αναφέρει ότι εικάζεται ότι το νέο κόμμα θα προχωρήσει στον ίδιο δρόμο μ’ αυτόν την Νέας Δημοκρατίας και του ΠΑΣΟΚ. Όμως ταυτόχρονα λέγεται – συμπληρώνει – ότι το νέο κόμμα θα προκαλέσει ακόμα μεγαλύτερη σύγχυση στις εκλογές που πλησιάζουν.

Η Sabah έχει τον τίτλο: «Ο Παπανδρέου ίδρυσε κόμμα πριν από τις εκλογές». Στο δημοσίευμα γράφει ότι στην Ελλάδα, πριν από τις εκλογές της 25ης Ιανουαρίου βιώθηκε μία εξέλιξη η οποία μπορεί να επηρεάσει την τύχη των εκλογών. Ο Παπανδρέου ο οποίος είναι δυσαρεστημένος με τον Πρόεδρο του ΠΑΣΟΚ, κ. Βενιζέλος, ίδρυσε τώρα νέο κόμμα.

Στο ίδιο θέμα αναφέρεται και η Hurriyet Daily News με τίτλο: «Former Greek PM sets up new party».