Ρωσία:16 βαλλιστικούς πυραύλους ταυτόχρονα, θα εκτοξεύσει πυρηνικό υποβρύχιο

Δυο από τα πιο καινούργια ρωσικά πυρηνικά υποβρύχια είναι έτοιμα να αποπλεύσουν από την Θάλασσα Μπάρεντς στον αρκτικό ωκεανό.

Ένα από αυτά πού σύντομα θα πυροδοτήσει ταυτόχρονα 16 βαλλιστικούς διηπειρωτικούς πυραύλους. Ο Βόρειος ρωσικός στόλος σχεδιάζει να επαναλάβει τη σοβιετική άσκηση «Behemoth», αναφέρει ο ρωσικός Τύπος.

Τα δυο υποβρύχια κλάσης Borey, το Yury Dolgoruky και το Vladimir Monomakh είναι έτοιμα να ηγηθούν της άσκησης, αλλά μόνο το ένα από τα δυο θα εκτοξεύσει και τους 16 βαλλιστικούς διηπειρωτικούς πυραύλους Bulava ταυτόχρονα, σύμφωνα με ρωσική εφημερίδα.

Η προγραμματισμένη εκτόξευση δεν έχει αναφερθεί από τα στρατιωτικά sites. Το πρακτορείο TASS όμως ανέφερε την περασμένη εβδομάδα ότι στην άσκηση θα γίνει εκτόξευση δυο πυραύλων και όχι 16.

Τα υποβρύχια της κλάσης Borey είναι η κύρια ναυτική δύναμη της αποκαλούμενης «πυρηνικής τριάδας» της Ρωσίας. Έχουν την δυνατότητα να φέρουν 16 πυραύλους Bulava, εκ των οποίων ο καθένας έχει έξι με δέκα πυρηνικές κεφαλές. Το υποβρύχιο μπορεί να μένει κρυμμένο στους αρκτικούς πάγους και να εκτελεί βολές σε στόχους πάνω από 9000 χιλιόμετρα μακριά.

Η Ρωσία σκοπεύει να κατασκευάσει συνολικά οκτώ τέτοια υποβρύχια. Τα τρία βρίσκονται ήδη στην υπηρεσία του ρωσικού στόλου.

Τα επόμενα τέσσερα ήδη βρίσκονται σε στάδιο δοκιμών ή σε στάδιο ανάπτυξης.  Το υποβρύχιο Yury Dolgoruky έχει εκτοξεύσει πέντε πυραύλους Bulava από το 2011.
Το υποβρύχιο Vladimir Monomakh είχε μόνο μια επιτυχημένη εκτόξευση τον Σεπτέμβριο του 2014. Τον Νοέμβριο του 2015 όμως εξαπέλυσε δυο πυραύλους εκ των οποίων μόνο ένας βρήκε τον στόχο.

Στις 6 Αυγούστου 1991 το ρωσικό υποβρύχιο Novomoskovsk κατάφερε να εκτοξεύσει υποβρύχια 16 πυραύλους SS-N-23, μέσα σε τρια λεπτά και 44 δευτερόλεπτα. Αυτό το ρεκόρ παραμένει και μένει να καταρριφθεί από τις νέες δοκιμές, επισημαίνει ρωσική εφημερίδα.