Στην Αρμενία ο Κοτζιάς – Τι θα συζητηθεί

Πρώτη δημοσίευση: 22:56:11
Tελευταία ενημέρωση:09:11:11

Αργά το απόγευμα της Τετάρτης ο Νίκος Κοτζιάς αφίχθη στην Αρμενία όπου θα πραγματοποιήσει διήμερη επίσκεψη στις 9-10 Μαρτίου. Σήμερα ο υπουργός Εξωτερικών Νίκος Κοτζιάς, ξεκινά την διήμερη επίσκεψη του με την κατάθεση στεφάνου στο Μνημείο Γενοκτονίας των Αρμενίων στο Ερεβάν. Μία επίσκεψη υψηλού επιπέδου, όπως αυτή που ολοκλήρωσε χθες στη Γεωργία, με επαφές της πολιτικής και πολιτειακής ηγεσίας της Αρμενίας, εν όψει μάλιστα και της συμπλήρωσης 25 ετών από τη σύναψη διπλωματικών σχέσεων μεταξύ των δύο χωρών. 

Το πρόγραμμα του κ. Υπουργού περιλαμβάνει την κατάθεση στεφάνου στο Μνημείο της Γενοκτονίας καθώς και σειρά συναντήσεων με μέλη της Αρμενικής Κυβέρνησης. Ειδικότερα, πρόκειται να συναντηθεί με τον Πρωθυπουργό της χώρας, κ. Karapetyan, τον Πρόεδρο και τον Αντιπρόεδρο του Αρμενικού Κοινοβουλίου, κ.κ. Sahakyan και Sharmazanov αντίστοιχα, ενώ στη συνέχεια θα παρακαθήσει σε γεύμα εργασίας με τον Υπουργό Άμυνας της Αρμενίας, κ. Vigen Sargsyan. Ο κ. Κοτζιάς θα έχει, επίσης, συνάντηση με τον Πατριάρχη Αρμενίας, κ.κ. Karekin II.

Η Αναγόρευση Κοτζιάς σε επίτιμο διδάκτορα του Έρεβαν

Αύριο, ο υπουργός Εξωτερικών θα ξεκινήσει το δεύτερο μέρος του μαραθωνίου επαφών του με τη συνάντηση με τον Αρμένιο ομόλογό του Έντουαρντ Ναλμπαντιάν στο υπουργείο Εξωτερικών με τον οποίο θα υπογράψει Μνημόνιο Συνεργασίας μεταξύ των Διπλωματικών Ακαδημιών των δύο υπουργείων Εξωτερικών. Θα ακολουθήσει η επίσκεψη του κ. Κοτζιά στο Κρατικό Πανεπιστήμιο Ερεβάν, στο οποίο θα δώσει διάλεξη και στη συνέχεια, θα πραγματοποιηθεί τελετή αναγόρευσής του σε Επίτιμο Διδάκτορα.

Τέλος, ο υπουργός Εξωτερικών θα μεταβεί στο Προεδρικό Μέγαρο όπου θα γίνει δεκτός από τον Πρόεδρο της Αρμενίας, Σέρζ Σαργκσιάν και θα ακολουθήσει δείπνο προς τιμήν του από τον Αρμένιο ομόλογό του.

Οι μακραίωνες σχέσεις Ελλάδας – Αρμενίας

Οι σχέσεις Ελλάδας-Αρμενίας έχουν μακροχρόνιο ιστορικό υπόβαθρο και συνδέονται με τη συνύπαρξη Ελλήνων και Αρμενίων κατά τη Βυζαντινή περίοδο και κατά την Οθωμανική Αυτοκρατορία. Η Ελλάδα συγκαταλέγεται στις χώρες που έχουν αναγνωρίσει επισήμως τη Γενοκτονία των Αρμενίων από τους Οθωμανούς, που συντελέστηκε το 1915. Αντίστοιχα, Αρμενική Βουλή έχει αναγνωρίσει την Γενοκτονία των Ελλήνων του Πόντου.

Η επίσκεψη αυτή πραγματοποιείται σε χρονική περίοδο, η οποία συμπίπτει με τη συμπλήρωση 25 ετών από τη σύναψη διπλωματικών σχέσεων μεταξύ Ελλάδας και Αρμενίας. Οι δύο χώρες διατηρούν ένα εξαιρετικό επίπεδο διμερών σχέσεων, αντίστοιχων των μακραίωνων δεσμών των δύο λαών, οι οποίοι εδράζονται στη βάση της κοινής κουλτούρας, θρησκείας και παραδόσεων και της παρουσίας πολυπληθών ομογενειακών κοινοτήτων στις δύο χώρες. Τονίζεται η μακρόχρονη διδασκαλία της ελληνικής γλώσσας και του ελληνικού πολιτισμού σε ανώτατα εκπαιδευτικά ιδρύματα της Αρμενίας, η οποία δημιουργεί πολλαπλασιαστικά οφέλη για την ενδυνάμωση των σχέσεων αμοιβαίας φιλίας και εκτίμησης.

Ελλάδα και Αρμενία ανταλλάσσουν επαφές σε υψηλό επίπεδο με μεγάλη συχνότητα, ως επιστέγασμα της στενής διμερούς συνεργασίας. Χαρακτηριστικά, αναφέρεται η επίσκεψη του Προέδρου της Αρμενίας στην Ελλάδα, το Μάρτιο του 2016, οι πολιτικές διαβουλεύσεις που έλαβαν χώρα στο ελληνικό Υπουργείο Εξωτερικών, τον παρελθόντα Φεβρουάριο, καθώς και η σύγκληση της 5ης Μικτής Διυπουργικής Επιτροπής Ελλάδος-Αρμενίας στην Αθήνα, τον Μάρτιο του 2016.

Οι δύο χώρες συνεργάζονται ικανοποιητικά και στο πεδίο της οικονομίας και μάλιστα, παρουσιάζονται πολλές ευκαιρίες περαιτέρω ενίσχυσης της διμερούς συνεργασίας, ιδιαίτερα στον κατασκευαστικό τομέα, ενώ υφίστανται θετικές προοπτικές για την προσέλκυση επενδύσεων

Νωρίτερα τη σημασία της ενότητας των χριστιανικών εκκλησιών τόνισε ο υπουργός Εξωτερικών Νίκος Κοτζιάς στον Καθολικό Πατριάρχη της Γεωργίας, Ηλία Β’, με τον οποίο είχε σήμερα την τελευταία του συνάντηση στην Τιφλίδα πριν ολοκληρώσει την επίσημη επίσκεψή του στη Γεωργία και αναχωρήσει για την Αρμενία.

«Οι ηγέτες των χριστιανικών Εκκλησιών πρέπει να βοηθήσουν στην αλληλοκατανόηση και την αλληλεγγύη» ανέφερε ο κ. Κοτζιάς επισημαίνοντας ότι είναι τιμή και χαρά του να βρίσκεται στο Πατριαρχείο της Γεωργίας, μίας φίλης χώρας με μακραίωνους δεσμούς με την Ελλάδα με την οποία θέλουμε, όπως είπε, να αναπτύξουμε περαιτέρω τις σχέσεις μας και να τη βοηθήσουμε στην ευρωπαϊκή της πορεία.

Ο ρόλος της Εκκλησίας σήμερα είναι πιο σημαντικός από ποτέ, ως φορέας πολιτισμού και παραδόσεων, επισήμανε ο κ. Κοτζιάς σημειώνοντας ότι ο χριστιανισμός υπήρξε πολύ σημαντικός στη δημιουργία της ΕΕ.

Από την πλευρά του ο κ.κ. Ηλία Β΄εξέφρασε την ευγνωμοσύνη του για την επίσκεψη του κ. Κοτζιά, αναφέρθηκε στον μεγάλο ελληνικό πολιτισμό και τόνισε τη σημασία που έχει η προστασία της μακραίωνης σχέσης του με τον πολιτισμό της Γεωργίας. Ο πολιτισμός δημιουργήθηκε από τον άνθρωπο αλλά με τη χάρη του Θεού, είπε ο πατριάρχης επισημαίνοντας τις δυσκολίες και τις προκλήσεις που υπάρχουν σήμερα για την αξιοπρέπεια και το μέλλον της ανθρωπότητας και εξέφρασε την ελπίδα ότι η ενότητα θα επικρατήσει στους κόλπους των χριστιανικών εκκλησιών.

Τέλος ο κ. Κοτζιάς κάλεσε τον Πατριάρχη στη 2η Διάσκεψη για τον Διαθρησκειακό Διάλογο που θα πραγματοποιηθεί στην Αθήνα τον προσεχή Οκτώβριο.

Σε ιδιαίτερα εγκάρδιο κλίμα πραγματοποιήθηκαν χθες και οι συναντήσεις του υπουργού Εξωτερικών με τον πρωθυπουργό, τον πρόεδρο του κοινοβουλίου και τον πρόεδρο της Δημοκρατίας της Γεωργίας.

Ο πρωθυπουργός, Γκιόργκι Κβιρικασβίλι, ευχαρίστησε τον κ. Κοτζιά για όλη την υποστήριξη που έχει παράσχει η χώρα μας στις προσπάθειες της Γεωργίας στην κατεύθυνση της ευρωατλαντικής της ενσωμάτωσης, αλλά κυρίως για τη βοήθεια στο θέμα της κατάργησης της βίζας βραχείας διάρκειας στη ζώνη Σένγκεν για τους Γεωργιανούς πολίτες καθώς και την διευκόλυνση της συμμετοχής της Γεωργίας στο καθεστώς αναγνώρισης εγγράφων Apostile. Έμφαση δόθηκε στο στρατηγικό χαρακτήρα της διμερούς συνεργασίας ενώ τονίστηκε η ανάγκη διεύρυνσής της σε τομείς όπως η άμυνα, η εκπαίδευση, οι μεταφορές, οι κατασκευές και η πολιτιστική συνεργασία.

Από την πλευρά του ο κ. Κοτζιάς αναφέρθηκε στην σκοπιμότητα δημιουργίας δικτύου λιμένων από την Αφρική και την ανατολική Μεσόγειο μέχρι τις χώρες της Μαύρης Θάλασσας προκειμένου να δημιουργηθούν νέες οδοί εμπορίου και ενέργειας μεταξύ Δύσης και Ανατολής.

Ο Γεωργιανός πρωθυπουργός εξέφρασε την ετοιμότητα της χώρας του να υλοποιήσει κάθε πρόταση που ενισχύει την συνεργασία Γεωργίας-Ελλάδας τονίζοντας ότι τα θέματα αυτά θα πρέπει να συζητηθούν λεπτομερώς σε προσεχείς επίσημες συναντήσεις. Τέλος εξέφρασε προσήλωση χώρας του στην περαιτέρω προσέγγιση με την Ευρωπαϊκή Ένωση σχετικά με οποία η ελληνική πλευρά δήλωσε έτοιμη να υποστηρίξει τις σχετικές προσπάθειες της Τιφλίδας.

Αμοιβαία ικανοποίηση για την αναβαθμισμένη στρατηγικής σημασίας συνεργασία μεταξύ των δύο πλευρών εκφράστηκε και από τον πρόεδρο του Κοινοβουλίου Ηρακλή Κομπακίντζε ο οποίος τόνισε και την ανάγκη αντίστοιχης αναβάθμισης της συνεργασίας και μεταξύ κοινοβουλίων των δύο χωρών. Ο κ. Κομπακίντζε ενημέρωσε τον υπουργό Εξωτερικών ότι πρόκειται να συγκροτηθεί σύντομα ομάδα φιλίας Ελλάδας- Γεωργίας στο πλαίσιο της οποίας θα αναληφθούν συγκεκριμένες πρωτοβουλίες.

Τέλος και οι δύο πλευρές αναφέρθηκαν στους ιστορικούς δεσμούς μεταξύ των δύο χωρών καθώς και στην γέφυρα φιλίας που αποτελεί η παρουσία ελληνικής ομογένειας στην Γεωργία και γεωργιανής ομογένειας στην Ελλάδα αντίστοιχα. Επιπλέον ο πρόεδρος του κοινοβουλίου ευχαρίστησε για την αμέριστη και διαχρονική υποστήριξη που παρέχει χώρα μας στις προσπάθειες της Γεωργίας για περαιτέρω προσέγγιση με τους ευρωπαϊκούς θεσμούς.

Επιθυμία περαιτέρω εμβάθυνσης και διεύρυνσης των σχέσεων Γεωργίας-Ελλάδας σε τομείς όπως η οικονομία, η άμυνα, η Ομογένεια, ο τουρισμός, οι κατασκευές και η ενέργεια εκφράστηκε στον κ. Κοτζιά και από τον πρόεδρο της Δημοκρατίας Γκεόργκι Μαργκβελασβίλι.

Ιδιαίτερη έμφαση δόθηκε σε τομείς πολιτιστικής συνεργασίας με διοργάνωση φεστιβάλ γεωργιανού κινηματογράφου στην Αθήνα αλλά και αξιοποίηση δυνατοτήτων στο πλαίσιο του προγράμματος Erasmus.

Ο κ. Κοτζιάς μετέφερε πρόσκληση του Προέδρου της Δημοκρατίας Προκόπη Παυλόπουλου να επισκεφτεί την Ελλάδα ο Γεωργιανός ομόλογός του κατά το προσεχές διάστημα.

Με πληροφορίες απο IBNA και ΑΠΕ-ΜΠΕ