Στην Αθήνα βουλευτής του φιλο-κουρδικού κόμματος HDP που είχε απαγάγει τεχνικούς του ΝΑΤΟ

Στην Αθήνα για να μιλήσει στο Resistance Festival 2015 που ξεκινά σήμερα Παρασκευή, βρίσκεται ο βουλευτής του προοδευτικού και φιλοκουρδικού κόμματος HDP κ. Ερτουγρούλ Κιουρκτσού που την δεκαετία του 70 κατα την διάρκεια της τουρκικής χούντας πήρε μέρος στην απαγωγή δύο τεχνικών του NATO, και στόχευε στην ανταλλαγή τους με φυλακισμένους αγωνιστές. Η χούντα «απάντησε» βομβαρδίζοντας το κρησφύγετο, με αποτέλεσμα να βρουν το θάνατο όλοι, πλην του κ. Κιουρτσιού. Συνελήφθη και καταδικάστηκε σε θάνατο- πέρασε τότε 14 χρόνια στη φυλακή. Ο κ Κιουρκτσού θα μιλήσει την Κυριακή  στο Φεστιβάλ, το οποίο στον τουρκικό τύπο (τηλεοπτικό δίκτυο CNNTurk) παρουσιάζεται ως εκδήλωση του ΣΥΡΙΖΑ, ενώ σε αυτό μιλούν ( ή και συμμετέχουν) μέλη και βουλευτές του ΣΥΡΙΖΑ μιας συγκεκριμένης τάσης του.

Την είδηση για την άφιξη του εν λόγω βουλευτή  Σμύρνης  του κουρδικού κόμματος HDP, παρουσιάζεται σήμερα με τον τίτλο «Ο Ερτουγρούλ Κιουρκτσού πηγαίνει για το ‘φεστιβάλ αντίστασης’ του ΣΥΡΙΖΑ», και γράφει πως ο βουλευτής κ. Ερτουγρούλ Κιουρκτσού,  μετέβη στην Αθήνα για να λάβει μέρος στο «8ο Διεθνές Φεστιβάλ Αντίστασης», που οργάνωσε ο ΣΥΡΙΖΑ.

Σε δήλωση που έγινε από το γραφείο επικοινωνίας του κ. Κιουρκτσού, αναφέρθηκε ότι κατά την τελευταία ημέρα του Φεστιβάλ  ο Κιουρκτσού θα κάνει την εναρκτήρια ομιλία της συγκέντρωσης που θα γίνει με την ονομασία «Η γειτονιά μας μεταξύ της ελπίδας και της απελπισίας».

Ακόμα γράφει πως ο κ. Κιουρκτσού, κατά την επίσκεψή του στην Αθήνα, θα ξεκινήσει και τις επαφές που αναμενόταν να πραγματοποιηθούν εδώ και πολύ καιρό μεταξύ του HDP και του ΣΥΡΙΖΑ. Ο Κιουρκτσού, πριν και μετά από την εκδήλωση, θα συναντηθεί με μέλη της Κεντρικής Επιτροπής του ΣΥΡΙΖΑ, με βουλευτές και άλλους αρμοδίους και θα συζητήσει μαζί τους για τα θέματα της επικαιρότητας, αναφέρεται .
»H ζωή του Ερτουρούλ Κιουρτσιού -(αναφέρεται στην ιστοσελίδα του Φεστιβάλ http://www.resistancefestival.gr/ ) είναι συνυφασμένη με τη μαχητική και σκληρή ιστορία της τούρκικης Αριστεράς. Γεννήθηκε το 1948 και σε πολύ νεαρή ηλικία εντάχθηκε στο επαναστατικό κίνημα που ξεπήδησε μέσα από τη θυελλώδη δεκαετία του ’60, ξεκόβοντας από την παραδοσιακή αριστερά. Το 1970 εκλέχθηκε πρόεδρος της Ομοσπονδίας Επαναστατικής Νεολαίας (DEV-GENÇ), μέσα από τους κόλπους της οποίας γεννήθηκαν όλα τα νέα ρεύματα της Αριστεράς. Το στρατιωτικό πραξικόπημα του 1971 ανέκοψε αυτή τη διαδικασία. Τότε ο Κιουρτσιού πήρε μέρος στην απαγωγή δύο τεχνικών του NATO, που στόχευε στην ανταλλαγή τους με φυλακισμένους αγωνιστές. Η χούντα «απάντησε» βομβαρδίζοντας το κρησφύγετο, με αποτέλεσμα να βρουν το θάνατο όλοι, πλην του Κιουρτσιού. Συνελήφθη και καταδικάστηκε σε θάνατο. Πέρασε 14 χρόνια στη φυλακή.

Μετά την απελευθέρωσή του άρχισε να δημοσιογραφεί, και συνέχισε την πολιτική του δράση μέσα από διάφορες συλλογικότητες της Αριστεράς, μεταξύ των οποίων το Κόμμα Ελευθερίας και Αλληλεγγύης (ÖDP). Το 1997 καταδικάστηκε εκ νέου σε δέκα χρόνια φυλάκιση για τη μετάφραση «ανατρεπτικών» κειμένων, αλλά τελικά η ποινή ακυρώθηκε. Το 2013-14 έγραψε τα βιβλία «Παρακολουθώντας τα γεγονότα της εξέγερσης» και «Πρακτικά μυαλά και ο ενθουσιασμός της θεωρίας». Είναι ιδρυτικό στέλεχος του Δημοκρατικού Κόμματος των Λαών, και πρώτος πρόεδρός του μέχρι πέρυσι, οπότε αποσύρθηκε μαζί με την παλιά ηγεσία για να δώσει τη θέση του στη νέα γενιά. Επανεξελέγη βουλευτής στη Μερσίνα, όπου είχε εκλεγεί και το 2011 ως ανεξάρτητος».

Να σημειωθεί ότι  στο Resistance Festival – και μεταξύ άλλων δραστηριοτήτων – θα μιλήσουν στις πολιτικές εκδηλώσεις του φεστιβάλ και  οι:
- Άλβαρο Γκαρσία Λινέρα, Αντιπρόεδρος του Πολυεθνικού Κράτους της Βολιβίας
- Σαμίρ Αμίν, διεθνούς εμβέλειας οικονομολόγος και αγωνιστής
- Tαρίκ Αλί, συγγραφέας,  και ακτιβιστής
- Λουίς Μπρίτο Γκαρσία, σημαντικός διανοούμενος από τη Βενεζουέλα 
-Ρούντι Ρινάλντι, μέλος της Πολιτικής Γραμματείας του ΣΥΡΙΖΑ
-Δημήτρης Κοδέλας, βουλευτής Αργολίδας του ΣΥΡΙΖΑ