Συμμετοχή Κοτζιά, στο Συμβούλιο Εξωτερικών Υποθέσεων Ε.Ε.

 Ο Υπουργός Εξωτερικών, κ. Νίκος Κοτζιάς, θα συμμετάσχει, τη Δευτέρα 18 Απριλίου, στο Συμβούλιο Εξωτερικών Υποθέσεων της Ευρωπαϊκής Ένωσης, που θα πραγματοποιηθεί στο Λουξεμβούργο.

Η ημερήσια διάταξη του Συμβουλίου περιλαμβάνει τις πρωτοβουλίες που έχει λάβει η Ευρωπαϊκή Ένωση στο θέμα των επιστροφών και ο κ. Κοτζιάς θα παρουσιάσει τις θέσεις της Ελλάδας για τη διαχείριση του προσφυγικού/μεταναστευτικού ζητήματος. Αντικείμενο της συζήτησης των Υπουργών θα είναι, επίσης, η ανάσχεση των προσφυγικών ροών από την Τουρκία καθώς και η παροχή οικονομικής βοήθειας προς τα γειτονικά της Συρίας κράτη.

Η διαχείριση της μεταναστευτικής/προσφυγικής κρίσης και οι θέσεις της Ύπατης Αρμοστείας των Ηνωμένων Εθνών για τους Πρόσφυγες θα είναι το θέμα που θα συζητηθεί στο γεύμα εργασίας, παρουσία του Ύπατου Εκπροσώπου για τους Πρόσφυγες, κ. Filippo Grandi.

Επίσης, το Συμβούλιο θα ασχοληθεί με την Ανατολική Εταιρική Σχέση, υπό το φως του αποτελέσματος του δημοψηφίσματος στην Ολλανδία για τη Συμφωνία Σύνδεσης ΕΕ-Ουκρανίας και της αναζωπύρωσης της έντασης στο Ναγκόρνο-Καραμπάχ.

Οι Υπουργοί Εξωτερικών, τέλος, θα έχουν κοινό δείπνο εργασίας με τους Υπουργούς Άμυνας, όπου θα συζητηθούν η πολιτική κατάσταση στη Λιβύη καθώς και οι δυνατότητες συνδρομής της Ευρωπαϊκής Ένωσης.

Tην Τρίτη 19 Απριλίου, ο κ. Κοτζιάς θα μεταβεί στο Παρίσι, όπου θα συμμετάσχει σε δείπνο εργασίας με τον Υφυπουργό Εξωτερικών, αρμόδιο για τις Ευρωπαϊκές Υποθέσεις, κ. Harlem Désir. Την Τετάρτη 20 Απριλίου, θα συναντηθεί στο Quai d’ Orsay με το Γάλλο Υπουργό Εξωτερικών, κ. Jean-Marc Ayrault.