Σύνοδος Κορυφής: Οι σύμμαχοι της Ελλάδας για να «βγει από τη γωνία»

Η Σύνοδος Κορυφής στις Βρυξέλλες έχει ξεκινήσει κι αν κρίνουμε από τις δηλώσεις της “ισχυρής κυρίας” της Γερμανίας, η Ελλάδα δεν θα είναι μόνη της στην γωνία.

Η καγκελάριος της Γερμανίας, Αγγελα Μέρκελ, προσερχόμενη στο κτίριο του Συμβουλίου για τη σύνοδο κορυφής των ηγετών είπε πως “το πιο πολύτιμο νόμισμα, αυτό της εμπιστοσύνης, έχει χαθεί”. Παραδέχτηκε ακόμη ότι κατά πάσα πιθανότητα το Eurogroup δε θα δώσει στους ηγέτες ομόφωνη απόφαση. «Δε μπορεί να υπάρξει συμφωνία για οποιοδήποτε κόστος», πρόσθεσε.

“Αυτό σημαίνει ότι θα έχουμε σκληρές συζητήσεις και δεν θα υπάρξει συμφωνία με οποιοδήποτε τίμημα”.

Από την άλλη ο Γάλλος πρόεδρος, Φρανσουά Ολάντ, είπε ότι “θα κάνουμε οτιδήποτε μπορούμε για να βρούμε μια λύση απόψε γιατί δεν πρόκειται για την Ελλάδα απλώς, πρόκειται για την Ευρώπη”. Και για τη Γαλλία θα προσθέταμε που γνωρίζει καλά ότι πτώση της Ελλάδας σημαίνει ότι η κρίση θα πάει αυτόματα αλλού.

Ο κ. Ολάντ ειρωνεύτηκε επίσης τη φερόμενη ως ιδέα των Γερμανών περί προσωρινής εξόδου της Ελλάδας από το ευρώ, λέγοντας πως το προσωρινό δεν υπάρχει “είτε είσαι εντός ευρώ, είτε εκτός”.

«Η Ιταλία τείνει χείρα βοηθείας στην Ελλάδα και θα κάνει τα πάντα για να υπάρξει συμφωνία», δήλωσε ο Ιταλός πρωθυπουργός, Ματέο Ρέντσι, στη Σύνοδο Κορυφής της Ευρωζώνης.

Τα σημεία εκκίνησης για να επιτευχθεί αυτή η συμφωνία δεν απέχουν μεταξύ τους, η απόσταση μεταξύ μας έχει συρρικνωθεί, εξήγησε ο Μ. Ρέντσι.

Είμαστε όλοι προσηλωμένοι στην εξεύρεση μιας συμφωνίας για την Ελλάδα, όμως η κατάσταση στον κόσμο είναι σύνθετη και γι’ αυτό η Ευρώπη πρέπει να επιστρέψει και να κάνει αυτό που οφείλει, δήλωσε ο Ιταλός πρωθυπουργός.

Τηλεφώνημα Τσίπρα στον Λιου

Τηλεφωνική συνομιλία είχε ο Πρωθυπουργός Αλέξης Τσίπρας με τον Υπουργό Οικονομικών των ΗΠΑ, Jack Lew.

Ο Αλέξης Τσίπρας είπε στον κ. Jack Lew ότι για να υπάρξει συμφωνία πρέπει να το θέλουν όλες οι πλευρές. Και η Ελλάδα έχει αποδείξει, συνέχισε, ότι το θέλει. Μια συμφωνία για να είναι βιώσιμη, επανέλαβε ο Πρωθυπουργός, πρέπει να σέβεται στοιχειωδώς τον ελληνικό λαό και τα όσα έχει περάσει τα τελευταία 5 χρόνια.