Συρία: Τουρκική επιχείρηση στην Τζαραμπλούς για να προφθάσουν τους Κούρδους

Τελευταία ενημέρωση 24-8-2016 09:47
Πρώτη δημοσίευση 24-8-2016 07:35

Της ΙΩΑΝΝΑΣ ΗΛΙΑΔΗ

 Μονάδες των τουρκικών ειδικών δυνάμεων με την υποστήριξη μαχητικών αεροσκαφών της διεθνούς συμμαχίας υπό τις ΗΠΑ, εισέβαλαν μέσα στην Συρία και  πραγματοποίησαν επιθετική επιχείρηση, με αντικειμενικό σκοπό να εμποδίσουν τους Κούρδους να κατοχυρώσουν κι άλλα εδάφη. Ο τουρκικός στρατός επίσημα δήλωσε πως η επιχείρηση είχε στόχο την εξουδετέρωση ανταρτικών θυλάκων του Ισλαμικού Κράτους στη συνοριακή γραμμή Τουρκίας-Συρίας,  όπως μεταδίδει το κρατικό πρακτορείο ειδήσεων Anadolu.

Ο τουρκικός στρατός έπληξε με πυρά πυροβολικού, στόχους στην πόλη Τζαραμπλούς που βρίσκεται στη συνοριακή γραμμή των δύο χωρών. 

Οβιδοβόλα T-155 Fırtına και πολλαπλοί εκτοξευτές ρουκετών πλήττουν με σφοδρό μπαράζ από τις 04:00 την περιοχή. Στις 06:00 πολεμικά αεροσκάφη των Τουρκικών Ενόπλων Δυνάμεων άρχισαν να σφυροκοπούν την ίδια περιοχή.

Τα F-16 βομβαρδίζουν στόχους στην Τζαραμπλούς και την Κακλίτζα.

Στρατιωτικές πηγές αναφέρουν ότι πραγματοποιήθηκαν 224 βολές εναντίον 63 στόχων.


Η Τουρκία είχε δηλώσει από τη Δευτέρα ότι θα προχωρήσει σε “ολική εκκαθάριση” των συνόρων της, από τους τζιχαντιστές του Ισλαμικού Κράτους, μετά την τελευταία αιματηρή βομβιστική επίθεση στην πόλη Γκαζιαντέπ.

H Άγκυρα προσπαθεί με κάθε τρόπο να αποτρέψει την δημιουργία κουρδικού κράτους στην βόρεια Συρία και σε συνεννόηση με Ρωσία και Ιράν ενισχύει τις δυνάμεις του Ασαντ για να αποτρέψουν τους Κούρδους να κατοχυρώσουν εδάφη.

Ιδιαίτερα μετά την χθεσινή κατάπαυση πυρός στην Χασάκα, άλλη πόλη εντός της περιοχής Ροτζάβα που οι Κούρδοι έχουν ανακηρύξει ως αυτόνομη, η Τουρκία ανησυχεί για την επέκταση των Κούρδων. 

Όπως μεταδίδει το τουρκικό δίκτυο TRT αναλήφθηκαν επίσης διπλωματικές πρωτοβουλίες, στο πλαίσιο αυτό δόθηκαν πληροφορίες στη Ρωσία όσον αφορά την επιχείρηση.

Δηλαδή, αφήνουν σαφώς να εννοηθεί ότι η επιχείρηση έγινε με τις «ευλογίες» του Πούτιν.


ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ: Το Ισλαμικό Κράτος εκτόξευσε βλήματα όλμου στην Τουρκία