Εθελοντική στράτευση στα 18 υπό όρους, λέει πάλι ο Καμμένος

Συνέντευξη στην ΙΩΑΝΝΑ ΗΛΙΑΔΗ 


Επαναφέρει μέσω του Onalert.gr ο υπουργός Εθνικής Άμυνας Πάνος Καμμένος την πρότασή του για εθελοντική στράτευση στα 18, ως μέτρο για την ενίσχυση των Ενόπλων Δυνάμεων με «νέο αίμα».

Είναι γεγονός ότι οι Ένοπλες Δυνάμεις λόγω της ακαμψίας του συστήματος προσλήψεων δεν ανανεώνονται συχνά με νέα στελέχη. Η κρίση περιέκοψε και τις προσλήψεις ΕΠΟΠ ενώ ο θεσμός των ΟΒΑ δεν αποδεικνύεται ιδιαίτερα δημοφιλής στη νεολαία.

Μιλώντας στο Onalert ο υπουργός Εθνικής Άμυνας Πάνος Καμμένος έδωσε λεπτομέρειες για το πώς σκέφτεται να θέσει θέμα εθελοντικής στράτευσης στα 18. Δείτε τι είπε:

ΥΕΘΑ: Υπάρχουν κι άλλα όσον αφορά τις αλλαγές που πρέπει να συζητήσουμε. Θέματα που αφορούν τη στρατιωτική δικαιοσύνη. Θέματα που αφορούν παραδείγματος χάρη τους στρατεύσιμους στα 18, γίνεται συζήτηση μεγάλη.
Είπα για την εθελοντική στράτευση.

ΔΗΜ: Μάλλον δεν ήταν καλή η επεξήγηση.

ΥΕΘΑ: Όχι ήταν πολύ καλή. Ήμουν απόλυτα σαφής και είπα για εθελοντική στράτευση και κίνητρα για να έρθουν τα παιδιά στα 18. Είναι άλλο αυτό και άλλο η υποχρεωτική στράτευση στα 18.

ΔΗΜ: Σας άκουσα προηγουμένως που προτείνατε, που το ψάχνατε με τους στρατιώτες.

ΥΕΘΑ: Ψάχνω τα παιδιά. Το είδατε κι εσείς. Θεωρώ ότι ένα νέο παιδί το οποίο έρχεται με κέφι να υπηρετήσει την πατρίδα του. Το πιο σημαντικό νομίζω είναι το κέφι που είδατε στα παιδιά. Τους λέω: “Θέλει να φύγει κανείς από εδώ;” Κανείς!

ΔΗΜ: Ναι, το είδα από τον Πύργο που δεν ήθελε να φύγει.

ΥΕΘΑ: Έτσι, δεν ήθελε να φύγει να γυρίσει πίσω. Γιατί περνάει καλά στο φυλάκιο. Πρόπερσι όταν είχα έρθει εδώ που πρωτοανέλαβα, τα παιδιά ήταν στα -20 έξω και είχαν παγώσει στις σκοπιές γιατί κάποιοι υπηρετούσαν μόνιμα στην Αθήνα, και είχαμε το ρουσφέτι το οποίο είχε διαλύσει εντελώς την παραμεθόριο.

ΔΗΜ: Πράγματι.

ΥΕΘΑ: Έχουμε διπλασιάσει σχεδόν τη δύναμη στην παραμεθόριο. Και τους ρώτησα και ευθέως το λέω δηλαδή αν ένα παιδί που είναι για 9 μήνες, αν του δίνατε τη δυνατότητα παραδείγματος χάρη να πάρει ένα πτυχίο επαγγελματικό για οδηγός πέμπτης κατηγορίας ή βαρέων μηχανημάτων, μήπως θα ήθελε να υπηρετήσει τρεις μήνες παραπάνω για να μπορεί να δοθεί;

Γιατί αντιλαμβάνεστε ότι μέσα σε 9 μήνες δεν προλαβαίνει να δοθεί κάτι τέτοιο. 

Ήδη κάνουμε σχέδια και συμφωνίες όπως η Μicrosoft της Αμερικής με νατοϊκό πρόγραμμα, να τους δίνουμε τη δυνατότητα να πάρουν ένα πτυχίο πληροφορικής.

Είτε το πρώτο σε αυτούς που δεν έχουν γνώσεις είτε… είδατε μέσα πολλά παιδιά, επιστήμονες, χημικός μηχανικός ο ένας, ο άλλος φυσικός. Αυτά τα παιδιά, μπορούμε να εκμεταλλευτούμε και τις γνώσεις τους, αλλά και παράλληλα να τους δώσουμε τη δυνατότητα να πάρουν μια επαγγελματική κατάρτιση κι ένα παραπάνω πτυχίο επαγγελματικής αποκαταστάσης κατά τη διάρκεια της θητείας τους.

Αυτά όλα τα εξετάζουμε με τα Επιτελεία, με δημοκρατικό διάλογο με τους ίδιους τους αξιωματικούς, υπαξιωματικούς και τους φαντάρους με τα μέσα ενημέρωσης κι ευχαριστώ το Onalert γι’αυτό που μας δίνει τη δυνατότητα, διότι διαβάζω και τα σχόλια από κάτω σε αυτά που γράφετε. 

Θεωρώ ότι ένας τέτοιος δημοκρατικός διάλογος μας βοηθάει κι εμάς να αποφασίσουμε και να μην υπάρχουν από πριν άλλου είδους σκέψεις.

ΔΗΜ: Να είναι γόνιμος διάλογος.