Τι δήλωσε η Μέρκελ για την Ελλάδα και την πιθανότητα εξόδου της από την ευρωζώνη

Μια δήλωση της Άνγκελα Μέρκελ από το Λονδίνο έχει πάρει την μορφή …χρησμού στην Αθήνα με κάθε κόμμα να την “διαβάζει” όπως το βολεύει.

Τι είπε η Μέρκελ;

«Εγώ, ως η Γερμανίδα καγκελάριος, καθώς και η γερμανική κυβέρνηση, πάντοτε εφαρμόσαμε μια πολιτική που προβλέπει την παραμονή της Ελλάδας στην ευρωζώνη», προσθέτοντας ότι «οι δεσμεύσεις τις οποίες αναλάβαμε», οι δεσμεύσεις που συμφωνήθηκαν «ανάμεσα στην Ελλάδα και την τρόικα, την Ελλάδα και τα κράτη-μέλη της Ευρωπαϊκής Ένωσης, τηρήθηκαν κι έτυχαν σεβασμού…Η Ελλάδα έχει κάνει πράγματι πολλές θυσίες. Για πολλούς ανθρώπους στην Ελλάδα, αυτά ήταν πολύ δύσκολα χρόνια. Διανύσαμε πολύ δρόμο.Και δεν έχω καμιά αμφιβολία ότι θα μπορέσουμε να φθάσουμε σε μια επιτυχή κατάληξη—καθοδηγούμενοι πάντοτε από την αρχή ότι από τη μια οι Έλληνες πρέπει να κάνουν αυτό που τους αναλογεί και από την άλλη εμείς πρέπει να επιδείξουμε αλληλεγγύη»

Στα τηλεοπτικά παράθυρα οι εκπρόσωποι της κυβέρνησης την διαβάζουν ως προειδοποίηση για έξοδο της Ελλάδας από το ευρώ και οι εκπρόσωποι του ΣΥΡΙΖΑ ως ένδειξη υποχώρησης της Γερμανίας από την σκληρή στάση του “δεν συζητώ τίποτα”.

Οι δηλώσεις Μέρκελ έγιναν κατά την διάρκεια της κοινής της συνέντευξης με τον Κάμερον στο Λονδίνο . Η καγκελάριος δέχτηκε ερώτηση για το αν η ευρωζώνη μπορεί να αντέξει έξοδο της Ελλάδας από την ευρωζώνη.