Τουρκία: Βόμβα στην καρδιά του κατεστημένου – Τύμπανα πολέμου σε Συρία – Κούρδους

Τύμπανα πολέμου κρούουν από χθες στην Τουρκία. Η τρομοκρατική επίθεση στην καρδιά της Άγκυρας, στο πιο καλά φυλασσόμενο μέρος της τουρκικής πρωτεύουσας όπου βρίσκοντα τα κυβερνητικά κτίρια και τα Γενικά επιτελεία των Ενόπλων Δυμάμεων, είναι χρυσή ευκαιρία να πιέσει για την έναρξη των χερσαίων επιχειρήσεων που τόσο επιζητεί στη Συρία.

Η βόμβα έσκασε μια ανάσα απ’ το υπουργείο Άμυνας, τη Βουλή και το γραφείο του Πρωθυπουργού της Τουρκίας. Καταδεικνύει ότι η Άγκυρα είναι ευάλωτη σε επιθέσεις αυτού του είδους. Ο πόλεμος, δείχνει το χθεσινό χτύπημα, δεν θα είναι περιφερειακός. Οι άνθρωποι που εφάρμοσαν το χθεσινό σχέδιο κατάφεραν να τον μεταφέρουν στην καρδιά του τουρκικού κατεστημένου.

Πριν ακόμα από το χτύπημα, οι Τούρκοι αρθρογράφοι προετοίμαζαν το έδαφος για αυτό τον πόλεμο, αν και δεν το χαρακτήριζαν ακριβώς έτσι. 

Ο Μεχμέτ Τεζκάν, αρθρογράφος της Μιλιέτ, δυο ημέρες πριν το τρομοκρατικό χτύπημα, παρουσίαζε τα δεδοιμένα, εκτιμώντας ότι η Τουρκία δεν θα μπει σε πόλεμο. Για την ακρίβεια έδινε 20% πιθανότητα σε μια πολεμική εμπλοκή.

Εδώ και δυο ημέρες προσβάλουμε με βολές πυροβολικού τις πολιτοφυλακές του PYD/YPG (ένοπλη πτέρυγα του ΡΚΚ της Συρίας), γύρω από την πόλη Αζέζ. Τις τελευταίες 17 ώρες πραγματοποιήσαμε 100 βολές πυροβόλων. Και δεν είμαστε μόνο εμείς. Χτυπάνε και ο Ρώσοι…
Και αυτοί, που ελέγχουν την περιοχή Αζάζ, πραγματοποιούν αεροπορικές επιθέσεις και χτυπάνε τις θέσεις του ελεύθερου Συριακού στρατού.
Η Άγκυρα για τον ÖSO (Ελεύθερο Συριακό Στρατό), χτυπάει την YPG (ένοπλη πτέρυγα του PYD, που αποτελεί το ΡΚΚ της Συρίας).
Η Μόσχα για την YPG (ένοπλη πτέρυγα του PYD, που αποτελεί το ΡΚΚ της Συρίας), χτυπάει τον ÖSO (Ελεύθερο Συριακό Στρατό).
Κατά τη γνώμη της Άγκυρας η YPG (Κουρδική πολιτοφυλακή στη Συρία), είναι τρομοκρατική οργάνωση.
Κατά τη γνώμη της Μόσχας ο ÖSO είναι τζιχαντιστές και εξελίσσονται σε τρομοκρατία.

Στόχος του κυβερνητικού κόμματος είναι να δημιουργήσει ανθρώπινη ασπίδα με πρόσφυγες που εγκατέλειψαν τα σπίτια τους, έγραφε η αθρογράφος Ζεϊνέπ Γκιούρτζανλι, επικρίνοντας την τακτική της Άγκυρας. Το έβλεπε μάλιστα ως δικαιλογία για την εισβολή χερσαίων δυνάμεων στη Συρία. 

Το χθεσινό χτύπημα, άλλαξε άρδην τα δεδομένα. Οι κουρδικές περιοχές γύρω από το Diyarbakir που σφυροκοπούνταν από τον τουρκικό στρατό με μεγάλο αριθμό θυμάτων, φαίνεται ότι είναι και πάλι ο πρώτος στόχος.

Όπως γράφει και το Newsit επί μήνες τώρα υπάρχουν στις περιοχές όπου το κουρδικό στοιχείο επικρατεί επιχειρήσεις στρατιωτικών και παραστρατιωτικών δυνάμεων, αλλά και μυστικών υπηρεσιών με εκατοντάδες θύματα. Οι κουρδικές αντάρτικες ομάδες απαντούν με μια σειρά επιθέσεων και ουσιαστικά πρόκειται για έναν ακήρυχτο, αλλά σε πλήρη εξέλιξη πόλεμο.

Την ίδια ώρα όμως προωθούνται οι δυνάμεις των Κούρδων στα συριακά εδάφη. Η προώθηση γίνεται μάλιστα σε περιοχές οι οποίες εφάπτονται εκείνων όπου επικρατεί το κουρδικό στοιχείο και από την άλλη πλευρά των συνόρων εντός της Τουρκίας.

Κάπως έτσι προκύπτει η απόφαση για δημιουργία “ζώνης” στο έδαφος της Συρίας με στόχο οι κουρδικές δυνάμεις να μην καταφέρουν να ενώσουν τον χώρο επικράτησής τους από τη μια ως την άλλη άκρη των συνόρων Τουρκίας – Συρίας. Αν κάτι τέτοιο συμβεί οι κουρδικές δυνάμεις εντός της Τουρκίας θα έχουν στα μετόπισθεν τους μια γραμμή ασφαλείας και ενίσχυσης η οποία θα αλλάξει σε στρατηγικό επίπεδο τα δεδομένα στην περιοχή δημιουργώντας για πρώτη φορά ευνοϊκές συνθήκες για το κουρδικό στοιχείο.

Αυτή την ανατροπή προσπαθεί να προλάβει η Τουρκία. Και μόνο στο ενδεχόμενο δημιουργίας κουρδικού κράτους ή έστω αυτόνομης κουρδικής περιοχής στο μαλακό της υπογάστριο η Τουρκία κινδυνεύει με απόσχιση κουρδικών περιοχών στα νοτιοανατολικά.
Κάπως έτσι οι αναλυτές μετρούν αντίστροφα ως την επόμενη κίνηση του τουρκικού στρατού.