Τουρκικές παραβιάσεις: Ανεβάζουν τον ρυθμό στο Αιγαίο οι Τούρκοι επιτελείς

Ανεβάζουν τον αριθμό των αεροσκαφών που στέλνουν στο ελληνικό FIR οι Τούρκοι επιτελείς καθώς σήμερα είχαμε την «επίσκεψη» μιας τετράδας F-16 και ενός ζεύγους μαχητικών του ιδίου τύπου, συν δύο μεμονωμένων αεροσκαφών ναυτικής συνεργασίας/ηλεκτρονικού πολέμου CN-235 που ήλθαν προφανώς για την καθιερωμένη συλλογή-υποκλοπή στοιχείων σχετικά με την ελληνική άμυνα. 

Τα τουρκικά μαχητικά -δύο εκ των οποίων ήταν οπλισμένα- και τα δύο CN-235 παραβίασαν σύμφωνα με το Γενικό Επιτελείο Εθνικής Άμυνας τέσσερεις φορές τον ελληνικό εναέριο χώρο σε βορειοανατολικό και νοτιοανατολικό Αιγαίο ενώ προέβησαν και σε ισάριθμες παραβάσεις Κανόνων Εναερίου Κυκλοφορίας. Κατά την ίδια ανακοίνωση του ΓΕΕΘΑ, τα τουρκικά αεροσκάφη αναγνωρίσθηκαν και αναχαιτίσθηκαν από ελληνικά μαχητικά επιφυλακής αλλά δεν σημειώθηκε εμπλοκή. 

Δεδομένου του σοβαρότατου «ελλείματος χειριστών» που δημιούργησε το πογκρόμ το οποίο εξαπέλυσε ο πρόεδρος Ερντογάν στις τουρκικές ένοπλες δυνάμεις μετά το αποτυχημένο πραξικόπημα πέρυσι εναντίον του, δεν μένει παρά να δούμε αν θα μπορέσει να κρατήσει η τουρκική Αεροπορία τον ρυθμό των παραβιάσεων σε υψηλά επίπεδα. Οι κυβερνητικές διώξεις που έπληξαν ιδιαίτερα το Όπλο της Αεροπορίας, έχουν στερήσει την ΤΗΚ όχι μόνο από έμπειρους πιλότους F-16 αλλά και από εκπαιδευτές (διαβάστε περισσότερα εδώ ).

Ενδεικτικό του προβλήματος, σύμφωνα με τουρκικά δημοσιεύματα, είναι το γεγονός ότι η εκπαιδευτική σειρά χειριστών που περάτωσε πρόσφατα το στάδιο στα τζετ (Τ-38Μ) προέρχεται στην πλειονότητά της από νέους που ήλθαν από πολιτικές σχολές. Το πρόβλημα στην ΤΗΚ από την έλλειψη ικανού αριθμού εκπαιδευτών F-16 είναι ακόμη οξύτερο και εκτιμάται ότι οι 180 υποψήφιοι που αρχίζουν αυτόν τον μήνα την εκπαίδευση στον τύπο στην αεροπορική βάση Cigli θα κληθούν να τα μάθουν… γρήγορα, προκειμένου να καλυφθούν οι πιεστικές ανάγκες που αντιμετωπίζουν ορισμένες Μοίρες μαχητικών.